Като в Кьолн, но тук: Мъже опипват жени в автобуса

Момиче: Циганин ме опипа по гърдите, стреснах се, избутах го!
5 фев 2016 11:52,
107
Като в Кьолн, но тук: Мъже опипват жени в автобуса
Снимка: flickr

"Един циганин ме опипа по гърдите", започва разказа си младо момиче, което е преживяло ужаса в столичен автобус.

Но оказва се, че тя далеч не е сама - млади момичета като нея също са ставали жертва на натрапници, които ги опипват в градския транспорт.

"Когато се прибирам от училище ме заговарят разни мъже с въпроса: "Колко е часът", докосват ме. Възрастни хора са закачали и съученичките ми", сподели една от девойките пред БНТ.

"Случвало ми се е някой да си търка тялото в моето. Един циганин ме опипа! Избутах го. Но първият път, когато ми се случи, бях по-малка и се стреснах", добави нейна приятелка.

Важното е жертвите на този вид посегателство да споделят с близките си за преживяното, както и да разберат, че няма от какво да се срамуват.

По думите на адвокат Марин Марковски, който бе помолен да коментира случаите на нерегламентиран физически контакт, жените не трябва да мълчат, защото това ще доведе до повече усложнения.

"Не бих могъл да обясня тази буря от емоции, но ако жената не покаже, че това докосване е нежелано, тогава нямаме никакво престъпление", отсече той.

"Този, който посяга, трябва ясно да разбере, че контактът е нежелан. Това може да стане под различни форми. В психологията на блудника се съдържа елементът на вълнението, на изживяването, но и на притеснението", обясни юристът.

Според него, ако жената се обърне и демонстративно пред всички каже, че това, което натрапникът прави, е грозно и недопустимо, то той ще се притесни и ще се скрие.

"Тези хора не са толкова опасни", подчерта още Марковски и допълни, че ако насилникът продължи действията си след ясен отказ, жертвата може да пусне жалба в полицията.

"Необходими са един или повече свидетели. Бездействието, срамът и мълчаливото възмущение са най-доброто алиби за нахалника. Липсата на реакция превръща нежелания контакт в допустим. Само, когато реагирате, тази грубост се превръща в престъпление", допълни юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
почти годинa съм в Aвстрия, хич не ми дреме зa индивидa нaречен- женa ми, дaли я пипaт, .бaт, или квото и дa е тaм
27
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, преди време сестра ми добре му показа на един такъв. Ходехме с нея по улицата и някакъв *** ни се лепна и почна да ни досажда. В началото решихме да се правим, че не го забелязваме, ама кретенът не разбра от намеци и на сестра ми като и прекипя... беше есенно време и имахме чадъри, та само помня как сестра ми рязко се обърна и директно до прасна с чадъра. Оня се сви като бито куче и се изнесе със 100 км. Извод, като не разбират от дума, трябват действия!
26
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даа, булките ги щипат сигганите, робство, понички, кмет изнасилвач - и никой не вижда какво става в евроатлантическата ***.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скоро Бг ЩЕ СТАНЕ като Китай и Индия /там поради културно историческ и особености жените са доста п омалко от мъжете и грозните и бедни мъже -за тях няма просто жени/НобайГаньовците си го заслужават ,продължавайте така ,и без това младите хора раждат децата си другаде, или просто ги вземат при себе си .И без това п о улиците има повече дъртаци,страна пълна с дърти мъже -не става ....за нищо..
24
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
зa пред медиите всякa сливa се прaви нa много морaлнa и недостъпнa, в действителност сaми си търсят някой дa ги огледa и опипa.
23
1
 
25
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Само че няма да опипа теб, а някое момиче (на 13-16 години). Което надали ще може да реагира по този иначе правилен начин. А ако са 2-3 ***? Няма оправия. Единствено гласност на всеки такъв случай и обществена нетърпимост може да помогнат. Но като знам обществото ни колко е заспало май няма голяма надежда...
22
7
 
10
 
! Отговори
v преди 8 години
Цъкате си минуси на коментара ми защото сте лицемери и егоисти- това е истината за вас, а когато имате жени роднини, те са ви виновни защо са се появили на този свят. Жалки сте.
21
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
жените сa си виновни, и те го искaт aмa от кумовa срaмa се прaвят нa светa водa, aйде нямa нуждa...дa сте чули женa дa не е потрошилa поне две дузини кукурузи през животa си, с други думи докaто е..." желaнa"
20
1
 
11
 
! Отговори
от Л до 17 преди 8 години
Какво значение има политиката тук?! Или си човек, или не си, или си нормален, или не си. Независимо от режима. Това, за което разказвах беше направено от хора, които можеха да са ми дядовци. Те по кой режим са били възпитавани и са живели?... Аз лично няма режим, който напълно да одобрявам и са ми много странни някои, като почнат да се препират. Никой режим не се грижи за човешката душа. Затова, ако ние сами не се погрижим, култът към материалното, което е в основата на всеки режим, ще ни погуби
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може и да се прави сравнение като в Кьолн,но разликата е че в Кьолн натрапниците казват или казаха,че ги били извикали,канили ги били да пребивават за период от време,а тук и тия кой ги е канил от кожай ми ти време,че се вживяли вече кат натрапници от последни поколения,тия ще са по нахални,на тия пък какви лекции да им четат като не вдяват,ония в Кьолн поне специалисти се писаха,в курсове ги записаха изпити ще държат щат-нещат иначе хайде обратно пеша както са дошли тъй може и да ходят без пари
18
1
 
12
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
За ромите или хубаво или нищо!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се КОЙ работи като масово плебса цикли в нета??А после заплатите били малки, лилетките били скъпи, бензина и той скъп ама никой не е..бава да работи.Е така няма да станете по-богати.
16
2
 
22
 
! Отговори
Л преди 8 години
В онези години ме беше срам и нищо не съм споделяла вкъщи. Дори в един период не исках да излизам от нас. Затова, браво, днес.бг,. важно е да се дава гласност на такива случаи, за да може да се спрат или поне да намалеят драстично! Трябва да се приемат закони срещу такъв сексуален тормоз. И да се спазват! Разбирам, че това са болни хора, но трябват мерки. Крайно време е! Не може да няма закон, който да защитава жените от домашно насилие и сексуален тормоз. В 21-век, в европейска държава!?
15
3
 
11
 
! Отговори
v преди 8 години
АМИ КАТО ТРЯБВАШЕ ДА ВЪЗПИТАВАТ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА В ЕДИН МОРАЛ, ОБЩЕСТВОТО СПЕШЕ ЗИМЕН СЪН И ВЪЗПИТАВАШЕ РАЗЛИЧНО?А СЛЕД КАТО ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРПИ ПОСЛЕДСТВИЯТА,АМА ЗАЩО СЕГА ТАКА СТАВА,ДАЙТЕ ДА ТЪРСИМ НАЧИНИ,АМА ПО-ДОБРЕ НЕ ПОСЯВАЙ ТРЕВА,А ПОСЛЕ ДА ТЪРСИШ ПРЕПАРАТИ ПРОТИВ НЕЯ.ВЪЗПИТАВАТ ГИ,ЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО ЖЕНИ ЩЕ ИМАТ И ТЕ ТОРМОЗЯТ,МАМЯТ,ПРИНУЖДАВАТ, ИЗНАСИЛВАТ,НЕ ИСКАТ СЕРИОЗНИ ВРЪЗКИ И БРАКОВЕ,НАПУСКАТ ЖЕНИТЕ СИ. А ТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ПРОБЛЕМИТЕ СА САМО НА ЖЕНИТЕ, АМИ НЕ СА.ЕДИН МОРАЛ!
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛИ като ученици ни се е случвало, но тогава по-големите "каки" нямаха нищо против...
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужасна история! Но наистина проблемът не е от днес. Имала съм подобни случки когато съм била на 12-13 години и беше ужасно. Особено помня един *** на един басейн. Опита се да ми смъкне долнището на банския! Добре, че не успя, но тогава умрях от срам и притеснение!
12
5
 
18
 
! Отговори
me преди 8 години
А, те само цiганите понеже опипват и притесняват момичетата. На мен 90% от случаите ми са с българи, само веднъж се сещам как 1 турчин се опита да ме пипа по рамото (бях седнала) и му се развиках. Всички останали са били все българи.Последният случай от преди няколко дни в метрото. Някакъв мъж на около 40 си цъка на телефона, нещо ме бута и за да се извини ме хваща за коляното и си продължава да си цъка. Как точно да реагираш на това? Седях и го гледах втрещена. Той дори не регистрира случката!
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така е в демокрацията, драги зрители.Яжте сега деморкация и тихо!
10
1
 
13
 
! Отговори
Л преди 8 години
Историята, която разказах е отпреди 15-ина години. Колкото повече пораствах, толкова повече сексуалният тормоз в градския транспорт и по улиците се увеличаваше. Или ни опипваха момичетата, като се връщахме/отивахме на у-ще, или ни преследваха ексхибиционисти. Последното всъщност продължава. И не говоря за гето. А дали ще са *** или българи, какво значение има. Това е извратено поведение! И това са травми, които завинаги остават. Мъже, моля ви, не откачайте така като станете на 55+... :(
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA BADE ZABRANENO NA ZVETNOKOGITE DA PATUVAT V GRADSKIAT TRANSPORT.ZVETNOKOG I BILETI--NIKOGA.