Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи

Първенци сме в Европа по 15-годишни ученици, които не могат да четат
260
Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти млад човек у нас нито учи, нито работи, сочат данни на Българската стопанска камара.

По този показател България се нарежда трета в Европейския съюз, като с по-лоши резултати са единствено Гърция и Италия.

Ръст на отпадащите от образователната система и особено на напускащите заради отпътуване в чужбина, намаляващ брой на приетите у нас студенти за разлика от растящия дял на младежите, които избират престижни чужди университети, и незаинтересованост към продължаване на обучението в началната и основна степен.

Това са част от констатациите в анализа на работодателската организация, предаде БНР.

В същото време от там изразяват безпокойство за класификацията на младежите, която е в пряка връзка със заетостта.

С 16% е намалял броят на завършилите образование в последните 10 години.

С 25 на сто е намалял броят на училищата за същия период.

България води негативната класация в Европа по брой на 15-годишните ученици, които не могат да четат.

Същевременно разходите за образование са нараснали двойно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
0
 
! Отговори
КАЗАРМААААА преди 8 години
ЗА ТУЙ ИМ ТРЯБВА КАЗАРМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А имахме добро образование..Къде са отишли парите за образованието ли? Ами -за писане на учебници през година, две.
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AMI DA KRADAT,KATO NE MOGAT DA CETAT.
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какво да работят то има ли нормална работа за нормален живот която да им се предложи? Ама най лесно те са марзеливи и толкова.
156
0
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 8 години
...blagodarenie na kopeleto Soros i negovite slugi v Balgaria....
155
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е от кого да взимат пример- погледнете ни премиера...калпав и некадърен хуеядец...гъзооблизец на черен обама
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работодателите в повечето случаи. Не умеят от едната система, да я преструктурират в другата система която ще им предостави по големи заплати на работниците , но и ще направи по конкурентно способна фирма и съответно печалбата ще отиде на друго ниво.Защото печалбата наистина си е важна за една фирма.А европейския пазар е много сериозен и наистина фирмата трябва да има качество и конкурентоспособност. Естествено има много фирми които го правят успешно.
153
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малките заплати в България са проблем както и за работниците така и за работодателите.Работниците не могат да работят на 100% и на това се дължи , загубите на работодателите.Представете си работник които 10 дни от месеца, по време на работа мисли какво да сложи за вечера вечерта.Е няма как да е на 100% в работния процес по време на работа.Така че тези работодатели не могат да разчитат, че тези работници ,ще изпълняват своите задължения. И затова и те не искат такива заплати.
152
1
 
19
 
! Отговори
Дъро преди 8 години
Как че одим да работим като изискванията са им големи условията *** а заплащането мизерно....Ай сиктир
151
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплата 400 лв по принцип е времена заплата, фирмите които плащат толкова постоянно разчитат на текучество на работната ръка а не на постоянни работилници.Такива фирми са малко но постоянно им се въртят обявите и за това се създава впечатление че са много.Тези фирми хората работят за няколко месеца.Така че не е редно да го поставяме тази сума като работна заплата в България. Но ранга 550лв -1000лв е масов и много разпространен и това малките заплати в България.
150
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Англия и Германия също са много големи икономически сили, така че нормално е и там да има по-големи заплати ,Италия и Гърция и отстъпват доста .Говорим сама за малките заплати.Големите нямат лимит тях не ги коментираме.По старото поколение има проблеми с езиците , младото поколение се е ориентирало доста добре в това отношение и затова тези пазари са по отворени за тях и се обезсмисля да остават в България на 1000лв.
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зa жичкаджия се иска акъл.
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работна заплата в Китай е 3800 юана ($ 610) на месец.За Индия не знам за малки заплати но някой заплати на опредени фирми там звучат доста астрономически сравнение с заплатите за които говорите долу.Но това са нови икономически сили и Бразилия също.Дай да не сравняваме с тези държави а да развиваме икономика в България .Между другото в Китай наистина имаше заплати 100$ но говорим за 2005 г.Китай е държава която в момента се пренасочва от въшния пазар към вътрешния в момента.
147
4
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 8 години
В Г ърция и Испания за гледане на възрастни и болни хора повече от 600 евро не дават.Не е лесно в Европа.
146
4
 
5
 
! Отговори
до Ало "гурбетч преди 8 години
дават ефенди дават , че и по 2000 еуро зимат някои
145
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 188За мен между мияч на *** и жичкаджия РАЗЛИКА НЯМА, все сте ***!
144
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало "гурбетчиите" от прованса, как е "далаверата", а??Миришат ли задниците на Европейците, а?По 1000 евро на месец дават ли, дават ли?Ашкулсун-машала.........Кучешките сандвчи вкусни ли са?
143
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кукувица 190Нещо си се объркал селски!Вие провинциалистите докарахте Борисов на власт с едничката мисъл да прецакате богатитеа мнозинството от заможните българи са в София.И сега да ми говорите за делене е ДОСТА НАГЛО но пък типично за провинциалиста.*** се а после все едно нищо не е било.До 2009 не ме интересуваше кой какъв е и от къде е но от тогава..... МАЧКАЙ СЕЛЯНИНАИ така ще си остане ЗАВИНАГИ!
142
2
 
16
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Докато ние, българите се делим на провинциалисти и софиянци, такива като Плевневлиев и Борисов ще ни яхат. Докато се мразим откровено по съседски, вместо да се хванем и да изгоним политическата мафия, която ни яха, нищичко няма да се промени!Докато на младите се предлагат заплати с които нито могат да си позволят жилище, нито дори храна, не може да се очаква да хукнат да се гърбят на всеки господар. За хубава работа- хубави пари! Иначе не става!
141
2
 
7
 
! Отговори
до 185 преди 8 години
До Анонименказано от селинджър от ''жълтите павета'' ,на когото м у е трудно да преглътне факта ,че баба м у удядо му са се преселил ив София от някое село и си избива комплеските в интернет ,като се надява това да подобри сивия м у животец ,в ърбън средата , упорито следи фешън трендовете и излива дълбоки плиткоумия колкото да не остане без изказване п о въпроса.Мда трудно се преглъща факта ,че ''провинциалистите'' нямат нужда от неговия апартамент под наем :) шото иСофия вече не расте....

Спонсорирани публикации