Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи

Първенци сме в Европа по 15-годишни ученици, които не могат да четат
260
Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти млад човек у нас нито учи, нито работи, сочат данни на Българската стопанска камара.

По този показател България се нарежда трета в Европейския съюз, като с по-лоши резултати са единствено Гърция и Италия.

Ръст на отпадащите от образователната система и особено на напускащите заради отпътуване в чужбина, намаляващ брой на приетите у нас студенти за разлика от растящия дял на младежите, които избират престижни чужди университети, и незаинтересованост към продължаване на обучението в началната и основна степен.

Това са част от констатациите в анализа на работодателската организация, предаде БНР.

В същото време от там изразяват безпокойство за класификацията на младежите, която е в пряка връзка със заетостта.

С 16% е намалял броят на завършилите образование в последните 10 години.

С 25 на сто е намалял броят на училищата за същия период.

България води негативната класация в Европа по брой на 15-годишните ученици, които не могат да четат.

Същевременно разходите за образование са нараснали двойно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
4
 
! Отговори
do 107 преди 8 години
До Анонимемили робовладелецо :) в Индия има индийски работодатели -индиййците заминават да работят в Англия ,ил иСащ -ако ще мигрират за работа.ВКитай -още повече .Китайци ил индийци в Бг геотто чакай мили благороден елен ли си сърна л и:))Селските беци -кат отбе -са доста далече както световните ,така и от гръцките /даже/ фирми -та ти като работодател първо пробийй на индийския или китайския пазар -и тогава почни да внасяш работници от там .Мда ти стоки не можеше да изнесеш за там ,тръгнал
99
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Всеки четвърти млад - мързелив..." Значи, ако продължи емиграцията скоро ще останат в България само мързеливите и пенсионерите за да им "капарират климатици" !
98
2
 
13
 
! Отговори
цък преди 8 години
Е, кво да работят като нямат професионални навици и умения - средно професионално техническо образование СПТУ?Къде да работят, като няма промишленост - заводи, фабрики....?Цели сектори в промишленоста бяха унищожени и закрити!Превърнаха населението ни в Обсужващ персонал.Резултата е налице!псЕ....л съм и лелята на мутренската ни "демокрация".Само АК-47 ще промени статуквото в полза на Роба!
97
2
 
2
 
! Отговори
Митака преди 8 години
Абе много ги разбирате на запад за 10 к щели да работят.Много сме големи ,от софия(нарочно с малко с) и сме много образовани- *** нещастни
96
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи"...,ами това е профила на всеки "метежник" от АТАКА !.......ей сега ще напраскат минусите !
95
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дени демократа 126Същото са казали и печките на англичаните когато е отменено робовладелството.Познай какво е станало после!Ооооо, забравих че ти си *** и нямам как да знаеш това както и каквото и да е друго!
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Eлена 118Ленче, потресаващо проста си.Толкова че дори не ти се разбира.Мисълта ти тече като свободен електрон.И си толкова от София колкото и Азис.Проблема в Бг е че такива полу-грамотни индивиди като теб им беше внушено че имат права.
93
3
 
23
 
! Отговори
opps преди 8 години
Всяка втора заплата - поробваща и унизителна. Научете се да плащате бееееееее!
92
1
 
8
 
! Отговори
Елена преди 8 години
До Анонимен 107:А работникът може да отиде в чужбина и да печели,а ти в Германия дали ще имаш завод с китайци и индийци?Ха дано,ама надали!Не съм работник на минимална заплата,повярвай!
91
2
 
11
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
До Анонимен 107:Ха,ха,ха,.....съзнаваш ли ,че ти разсъждаваш като примитив?Аз не съм работник,родена съм и живея в София,но в Разград завод "Дружба" е стигнал до там,че приема работници с основно образование и няма кандидати за 420 лв.Та ти ,"умни ми "работодателю,как ще забогатееш с такъв обучен и добре заплатен работник?(ако не крадеш)Нали съзнаваш,че кадърният няма да ти слугува за минимум заплата,колкото и да искаш?Макар и висшист уважавам кадърните работници,осигуряващи хляба на богатите
90
4
 
15
 
! Отговори
браво преди 8 години
Браво на младите те ще ни оправят. Знаят си интереса и толкоз. За какво да работят, като могат да лежат и мама и тати да снасят кинти. За какво им е да се напъват, да се скапват за данъците дето после отиват при ромите и бежанците. Да слугуват и лижат ***, за 5лв. отгоре и накрая в края на месеца да им се подиграват със заплатата. Да ги държат извънработно време, да им крадат младостта и с огризките на едно море да не могат да идат лятото. Младите те ще ни научат как се живее. А работата НЕ.
89
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дени демократа 109ХА-ХАЗа бандитизма се иска ум и сърце а ти нямаш нито едното нито другото.Така че ти остава да гърбиш за 500 лева.
88
7
 
8
 
! Отговори
Бизнесменка преди 8 години
Ужас! Никой вече не ми се хваща на въдицата за 30-40 лева на ден! А как обичам да юркам и да правя на маймуни инженерите за по под хиляда лева на месец!
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mnogo bulgari sa kato kone s kapaci, samo za pari misliat. Riadko chuvam niakoi da komentira za novi priateli, za kak da si nameri sapruga i da ima semeistvo. Pisna mi ot hora kalkulatori.
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чорбаджии андрешковци няма вече кои да ви се върже на ваште селски номера рано или късно с тази политика ще си идете пак на село откъдето сте дошли налъмари мръсни с трици маимуни искате да ловите ама маи маимуните сте вие скоро ше ви лъсне червеният ***
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Младите искат работа : минимум 1000 лв.чисто.От 08 до 17 часа в топъл офис.Без нощен труд,без събота и неделя.Без физически натоварвания.Без да се изисква език или някакви умения."За по -малко няма да работя"Ами естествено! Това е минимум. Аз с моите квалификации и познания, за по-малко от 5к стартова, с допълнително за извънредния - не се хващам. Щото иначе ще си хвана шапката и след 3 месеца ще съм в западната част на ЕС с не по-малко от 10к месечна. Вие бачкайте за по 500 лева и псувайте...
84
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До работник 94Работник си защото си примитив.Света наистина е голям и има половин милиард китайци които работят за 100 долара на месец.кой си ти и с какво си повече от тях та да ти се плаща повече??Аааа, пропуснах, има още тплова индийци които по нищо не отстъпват на твоите "качества"като работник колкото и да си некачествен.Та кой беше ти и за какво се бориш ПЛЕБСЕ?!
83
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Същевременно разходите за образование са нараснали двойно."Учителите от "социализъма" измират - а ниокй друг няма да ви се върже да ви преподава за без пари. Училищата и материялната база от "социализъма" вече се е амортизирала до краен предел - няма някой да ви я построи пак безплатно.Очаквайте 50 пъти по-големи разходи и 10 пъти по-лоши резултати. Добро утро, капиталисти! :)
82
2
 
27
 
! Отговори
Трагедия преди 8 години
В Бг работодателите имат селски манталитет и се държат така, сякаш всички са им длъжни с нещо. В Бг работодателите масово не уважават персонала си и унижават и омаловажават важността на това,което хората вършат за тях. В Бг работодателите искат да станат милионери за нощ
81
3
 
16
 
! Отговори
до работодател преди 8 години
слушай скъпи велик Принце :)от 1989 го до 2016 -Рая за вас -доста времем ина ,хората попоранаха,децата на вашите работници -роби -също:)Та -майка ми с 38 год стаж наскоро се пенсионира /премина от великата заплата 560 лв на великата пенсия 295 лв .Бащами -43 год стаж ,в Бг гетото.пенсийка -прсня прясна 250лв/Някои хора и толкова не вземат.Та о велики -мислите си че ще стоят хора на 500 лв заплата ,30 40 години -пио ВАС :)) в очакване на пенсия 250 лв :))О статистика,о работодатели,о -бай,бай:))