А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...

Каракачанов: Задължителното военно обучение – в закон!
8 фев 2016 11:07,
551
А да се върне казармата? С 6 месеца за всички...
Снимка: архив Булфото

Дебатът за и против военното обучение на българите продължава. Седмица след като стана ясно, че Министерството на отбраната обсъжда да води на военен отчет всички младежи над 18 години, на дневен ред отново изскочи идеята да се върне казармата.

Лидерът на ВМРО и зам.-шеф на парламента Красимир Каракачанов поиска тя да е задължителна за всички за половин година.

Още по темата

"Предложението всички мъже да бъдат в запаса е недовършено. Какво значи да се запишат? Добре – ще ги вкараш в компютъра, ще ги подредиш, ще ги разпиташ. Но от 2008 г., откакто е отменена военната служба, тези мъже нямат военна подготовка. За какво ще ги запишеш? За пушечно месо ли?", обяви Каракачнов.

Той припомни, че в Конституцията е записано, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин, а обучението им се урежда със закон. Затова той предложи да се напише ясен закон за военното обучение.

"Разумно и нормално е това военно обучение да започне от училище – в 10, 11 клас като някаква начална подготовка, за представа. След това да се възстанови наборната военна служба в рамките на 6 месеца за всички български граждани", каза лидерът на ВМРО.

Каракачанов припомни изследване на "Галъп", според което 71% от българите подкрепят възстановяване на казармата, а 81%  - младите от гетата да отбиват казармата, получавайки някаква грамотност и трудова повинност.

Настимир Ананиев от РБ пък се противопостави на идеята за задължителна казарма и предложи да се въведе доброволно военно обучение.

"Ще видите колко много хора ще се запишат", каза той и допълни, че е правил проучване и е установил голям интерес.

Ананиев отхвърли и притесненията, че след промените в закона за отбраната от миналата седмица, турски военни самолети ще охраняват въздушното ни пространство. Преди дни депутатите позволиха българските военни да извършват съвместна охрана със сили на НАТО.

Ананиев обясни, че правителството ще решава с кого да сключи договор за охрана. "Въпросът е обсъждан с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция, Италия... С Турция не са водени разговори", каза депутатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой ще служи бе сладури? Качествените млади хора на България отдавна са на запад.
242
7
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Демокрацията е опасна за съществуването на Българската нация и държава. Българите са на път да загубят държавата си а тук се филосовства на тема "лошите управляващи". Управляващи и опозиция са един дол дренки но Родината е над тези неща. Ако някой счита че ще му е по-добре без нея - свободен е да я напусне веднага Калотина, терминал 2, терминално - желая му щастие.
241
5
 
2
 
! Отговори
Българин Европеец преди 8 години
Братята турци ще ни пазят от руските агресори!
240
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На "феновете" на задължителната военна служба препоръчвам да прочетат историята на р-к Булиев от Плевен. Тази история от родната казарма е една от хилядите подобни, но стана известна чред медийте. После да сложат ръка на сърцето си и да си кажат, не във форума, а само на себе си, желаят ли такава съдба и на сина на най-големия си враг.
239
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
или 12 ти клас, или казарма - но не и двете.
238
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малеееееееей!!!!Що народ очаква НАТО да го защити!!!!Алоооооу и тези чуждите,които ще ви защитават бащиният дом имат майки,бащи,жени и деца!!Не им пука за нашата държава и надали ще тръгнат да *** за територия 300 на 300 километра,защото жертвите за такава територия и обезщетенията платени за тях не са оправдани!!!!За ТЯХ е територия,за НАС Родина!!Никой няма да дойде да ни спасява страхливите ***!!!Това и сега и за в бъдеще да ви е ясно!!Мслете с главите,не със долната!!!
237
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 години
Родината не са Парламента и правителството. Вярно е че пазейки нея ще защитите и тях но Тя е нещо много повече - това е родния ви град или село, това е детската градина на децата ви, дома ви, това са домовете на майките ви и бабите ви. Това е морето и планината на което ходите и магазина от който си купувате хляб. Не плюйте и не се отказвайте от Родината си за да не се заскитате като сириици по света.
236
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаме право да знаем, каква казарма е карал Каракачанов, след като иска задължителна казарма за децата ни. Ако е бил връзкар, отроче на активни борци, по-добре да си мълчи, защото няма право да говори.
235
1
 
6
 
! Отговори
фуфуфу преди 8 години
В парламента гладните генерали са на мода ! А половината политици не са с всичкия си, кой война с Русия, кой война със САЩ... мислите ли че те ще се бият за вас? властта при всички тези хора ги е довела до лудост, при някои поне не е в нормални граници, докато други направо са за психотерапевти. Не се вързвайте обикновените хора или се махнете, няма да сбъркате или се откажете от тази управляваща ни лудница !
234
5
 
4
 
! Отговори
млад химик преди 8 години
Ще забъркам такава субстанция с която кръвното ми ще стане 200 на 140 и никой няма да ме вземе войник
233
1
 
4
 
! Отговори
Язе преди 8 години
След 1 св. воина се подписва военно политически договор между балканските страни. България не е допусната. Договора е наречен "Малката антанта". Общо взето има антибългарска насоченост. Идеята е била в една бъдеща война България да се подели между Югославия (Сърбия), Гърция и Румъния. Това е трябвало да стане още с Ньойския диктат но САЩ се противопоставят остро. Този договор не е денонсиран все още. Все още е действащ международен договор. Нито една страна която го е подписала не се е отказала.
232
9
 
6
 
! Отговори
армеец преди 8 години
Военно обучение е наложително. Особено за някои малцинствени групи, които са свикнали на наш гръб да лежат цял живот. Я там в трудови войски да облагородяват родината и да мълчат. Да им тече пот от челото и да разберат какво е труд, какво е истинска работа и какво е родина. Днес не е като навремето и има много начини казармата да стане освен задължителна, привлекателна, достойна и авторитетна институция за младите мъже. Срамно е да не знаят как се държи пушка.
231
2
 
7
 
! Отговори
д-р Ох боли преди 8 години
До бригаден генералТвърдиш безумици, но ти не си виновен. Зеления пигмент с който боядисват чорапите ви е токсичен. При продължително носене се просмуква в организма и трайно уврежда мозъка. Предизвиква неспособност за оценяване на действителноста, налудни идеи и непредизвикана агресивност
230
5
 
15
 
! Отговори
fufufu преди 8 години
Всички сте изперкали !!! За война ли се готвите ? По СКАТ се излагате, говорите за въздушно пространство, изтребители и т.н. и защо накрая казвате като дойдат имигрантите какво ще правим ? Те да не падат от въздуха ? Каква казарма ви гони ? човека няма образование, в университета ТУ ме учат как работи телефонен апарат с шайба и монети ! Как няма да бягат хората от таз държава... Армия ? На война с Турция ли ще ходим ? Всички са тотално изперкали! Помогнете на хората да си купят хляб....
229
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нали сме в НАТО,за какво ни е казарма....имаме си и наемници,които при нужда ще защитават властимащите
228
4
 
11
 
! Отговори
naco преди 8 години
На 57 години съм,готов съм да проведа ОПРЕСНИТЕЛЕН КУКРС по военно обучение,на ВСИЧКИ наши "депутати"! Като ОБЕЩАВАМ да се придържам към ПРИНЦИПА: ПРАВИ ТОВА КОЕТО ПРАВЯ АЗ!!! При осигурени КАЗАРМЕНИ УСЛОВИЯ,такива каквито имат днешните ни военни! БЕЗПЛАТНО! БЕЗПЛАТНО! БЕЗПЛАТНО!
227
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 години
Въпроса за наборната армия е въпрос за референдум. Кота е демокрация - народа да се приизнесе по този най-важен за съществуването на държавата въпрос.
226
1
 
0
 
! Отговори
ЩАБ преди 8 години
357 СЕ ОТНАСЯ
225
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Каракачанов припомни изследване на "Галъп", според което 71% от българите подкрепят възстановяване на казармата"Тези от Галъп направо са се оакали като са си измисляли числата.
224
2
 
2
 
! Отговори
ефрейтора преди 8 години
До ЯзеА сега България, въоръжени сили, 38 000 души редовни формирования.Наборна служба няма. Мислете ...--- В казармата имаше един лаф в две букви: "БХ" ! Който е ходил - ще се сети!