Цените у нас галопират, заплатите - пълзят

КНСБ: Нужна е нова политика на доходите
9 фев 2016 17:00, Анисия Иванова
100
Цените у нас галопират, заплатите - пълзят
Снимка: Dnes.bg

Храните в България са поскъпнали 120 пъти, лекарствата 150 пъти, наемите - 113 пъти, а електроенергията е поскъпнала цели 135 пъти. Това сочат данните за промяната на цените у нас от 1995 г. насам. На фона на тези показатели работната заплата у нас изостава - от 2000 г. тя се е качила едва 4 пъти - около 10 500 лв. годишно.

Посочената информация не е по данни на НСИ, а от неофициална таблица, в която са описани цените на стотици стоки за посочения период, обясни икономистът проф. Кръстьо Петков в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той обаче призна, че бедността у нас се разширява с ускорени темпове. "Работната заплата изостава в пъти от цените, но изостава и от производителността на труда. Производителността е около 41% от средноевропейската, а заплатите са около 25% от тези в ЕС", каза Петков и обощи "цените галопират, а заплатите - пълзят".

По думите му в България се води политика на потискане на растежа на работните заплати, а през това време цените нарастват.

Държавата може да се намесва в икономиката, но без да изкривява пазарните правила. Тя може да регулира цените на определени групи стоки с монетарна и фискална политика - например да въведе диференцирана ставка за ДДС, каза Петков.

Според него е необходима нова политика на доходите на България, готов вариант на която е бил внесен от КНСБ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира икономистът.

Конкретните сфери, в които трябва да бъдат направени правителствени корекции, са заплатите, пенсиите и социалните трансфери. "България може да го направи. Преди 4 години Румъния започна да го прави и сега тя ни води с 40 до 50% по-високи доходи, без да е направила революция в производството", даде за пример Петков.

Той изрази увереност, че все още има време да бъде направена корекция в политиките на дохода, тъй като приемането на новите данъчни закони тепърва предстои.

Според него производителността на труда е от ключово значение и за чуждестранните инвеститори, наред със съдебната реформа.

По темата се включи и икономистът Георги Ганев, който категорично отрече твърденията, че цените бележат драстичен скок от 1995 г. насам, а заплатите изостават. "Всички цени в България през последните 2 години падат. По думите му цените на стоките и потреблението са се повишили 65 пъти, 30 от които са през периода 1996 - 1998 г.

"От 2000 г. цените са нараснали два пъти спрямо заплатите, които бележат ръст от над 4 пъти за същия период", каза Ганев.

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
31
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Както беше казала Г- Кунева мин.заплате от 300 и кусур лева си е достатъчна и не можем да наречем човек получаващ такава заплата "беден".Заплатите са прилични и даже високи според мен. Средната заплата за страната не бива да бъде повече от стотина лева, пенсията най много 30 лева на месец за да се стабилизира икономиката на страната.
9
1
 
44
 
! Отговори
??? преди 8 години
Хм, моята заплата от 2000-та година се е повишила два пъти, но в последните 10-12 година почти не е мръднала, а след от 2007-*** година досега си е все същата, а тук ми говорят, че заплатите се повишили 4 пъти от 2000-та година.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василев,пий Шлемник Байкалски-ще се наакваш ама ще си спокоен
7
0
 
24
 
! Отговори
aig60 преди 8 години
Едно време наказаха ЦРУ,защото не успя да разбере с какво се занимаваше ДКМС в България.Сега пък КНСБ отчело !Какво?Къде блеят 30 години?
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Бойчето лази под масата.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западните медии реагираха моментално на решението на Русия да отправи новия самолет Су-35С в авиобазата Хмейми в Сирия за изпълнение на бойни задачи, свързани с унищожението на действащите там терористи.Русия пусна новата си смъртоносна играчка Су-35С на арената на сирийската война, отбелязва в голям материал Western Journalism.Експерти отбелязват, че Су-35С се явява един от най-опасните военни самолети в света.
4
0
 
30
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Лорчето и Василев май са пропуснали хапченцата
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бате каза, че сме стабилни, какви са тия галопи и пълзенета?Само го провокирате и компромотерите!
2
56
 
6
 
! Отговори
Лора преди 8 години
КНСБ са прости батакисти.Заплатит в България за повече от нормални.Аман от популизъм. Вместо да мрънкате колко не ви стигат парите се хванете и започнете да полагат нормално колчество пълноценен труд!Не се оплаквайте и не се излежавайте!Ако имахте бизнес нюх и предприемачески наклон щяхте да сте нормални, но не сте!Добре че, всички мързеливи лекари и инженери учители емигрираха пред прехода иначе държавата ще да фалира да ги храни и тях, свикнали на комунистическа с!едянка и раздумка
1
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ каза че заплатите пълзят. Не са мърдали от три години и по- зле става.