От 20 май – снимки на трупове по цигарените кутии

Забраняват и продажбата на тютюн за ръчно свиване
Обновена: 10 фев 2016 13:41 | 10 фев 2016 13:37, Камелия Цветанова
112
От 20 май – снимки на трупове по цигарените кутии
Снимка: Reuters. архив

"Пушенето убива", "Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт", "Тютюнопушенето води до състаряване на кожата", "Тюнопушенето увеличава риска от рак". Досега беше така.

От 20 май обаче на кутиите с цигари, освен предупредителните надписи, ще има и снимки на трупове, на хора на системи в болници, на хора с изпопадали зъби, на разядени от рак бели дробове.

Това ще стане, след като депутатите записаха цигарените кутии да бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Според промените, приети на първо четене, предупредилтените илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

65% от цигарените кутии да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи.

Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията.

Приетите предложения предвиждат още забрана за продажбата на цигари с добавени вкусово-ароматни качества и на цигари и тютюн за ръчно свиване.

В електронните цигари също се забраняват вкусово-ароматни добавки, включително витамини, които създават впечатление, че изделието е полезно за здравето или пък, че представлява намалена опасност. Те трябва да бъдат продавани с надписи за опасността за здравето и с листовка, в която да има инструкция за употреба и и списък на съставките. Забраняват се и съставки като кофеин и таурин, както и други съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

Течностите, съдържащи никотин, могат да се пускат на пазара само в специални контейнери с обем не повече от 10 мл. В електронни цигари или патрони за еднократна употреба обемът не трябва да превишава 2 мл, както и да не съдържат повече от 20 мг/мл никотин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
44
 
! Отговори
wsde преди 8 години
Искам снимки на разложени дебели хора по опаковките на майонезата и маргарина , също така върху саламите и консервите и на всяка храна в която има "Е"-та.
60
0
 
3
 
! Отговори
Еразъм Ротердамски преди 8 години
Стара кожена опаковка /кaлъф/ - не знам защо предното ми съобщение беше публикувано
59
1
 
9
 
! Отговори
Djoni преди 8 години
Приятели тук има агенти на бокотиквоко та иначе разумен не би ми цъкал минуси дето писах, че номре със забраната на тютюна няма да мине пред Евр Съюза и Брюксел защото се нарушават общоевроПЕЕвски принципи за свободната търговия и конкуренцията.Има ли цигари трябва да има и тютюн на пазара иначе се нарушава конкуренцията е се поддържа монопол! Много лесно това решение на парламента ще бъде сезирано от съда и отменено, а каква глоба ще отнесат правителството в България от Брюксел не е истина :-)
58
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По цигарените кутии не знам, ама няма да е зле по билбордовете да слагат снимки на жертви от катастрофи, че напоследък по пътищата са починали повече хора отколкото във военните зони...
57
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нов подарък за Прасчо. От мама за Великден.
56
12
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Да бе, трупове, някой като гледат филми на ужасите да не са се отказали от телевизията, според мен важен фактор за отказване от този навик е цената, затова една кутия 50лв, от който 40 да отиват за здравеопазване. А черноборсаджийството 10 години по бързата процедура, без обжалване.
55
1
 
20
 
! Отговори
Благо преди 8 години
Не съм пушач, но се дразня как уж новината е за снимки на трупове, но някак си ти казват, че вече няма да можеш да си свиваш цигари, а трябва да си купуваш пакетирани, на които ще вдигнат цените. Режат ръцете на тези, които се бяха запътили към алтернативата...
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи забранявате тютюна за ръчно свиване щото Пеевски няма още такова производство ли?И ще го разрешите като проима?Абе народе, какво чакаме още? Да я зарежем таз *** вместо агне за Великден викам аз...
53
1
 
34
 
! Отговори
az преди 8 години
А на колата и чипса няма ли да сложат по някоя картинка.
52
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво в цивилизованата част на света отдавна е така
51
1
 
26
 
! Отговори
ОПРАСКВАНЕ БРЪЖЕ преди 8 години
тютюн за ръчно свиване ЗАЩО ЩЕ СЕ ЗАБРАНЯВА АЗ ВИКТОРИ И ЛАФКА НЕ ИСКАМ
50
1
 
7
 
! Отговори
Djoni преди 8 години
Според мен номера с тютюна няма да мине понеже ще нарушат основни принципи на Евро Съюза !!! за свободната конкуренция! Във всички страни на Евро Съюза се продава тютюн за свинаве на цигари и ако забранят за България ще отнесат сериозни глоби от Брюксел така, че споко иска им се на няма да мине номера !!! Зеленото голдън вирджиния ммм как яко хваща че и тревата ряпа да яде :-) после съм супер ефективен в бачкането итворческата работа с тоя як тютюн а от тревата мани зле ми става размазва ме :-)
49
5
 
3
 
! Отговори
Miro преди 8 години
стига рИвахе.. в половин европа и азия са така кутиите. за любопитните - потърсете в гоог.ле за австрания... 100% от кутия е поктита със снимки и надписи.. марката стои само като име на тясната страна на кутията...
48
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А снимки на ровещи по кофите пенсионери? А снимки на депутатите с техните коли? А снимки на просяци? А снимки на това как цялата немска армия, а после и руската през всв е пушила български тютюн и икономиката ни е била цветуща? А снимки на как се гледа тютюн и оставяте пустеещи земи и гладни хора, защото традиционно с това се занимават? Да ви го... А аз даже и не пуша!
47
1
 
11
 
! Отговори
непушач преди 8 години
5 лева за кутия цигари ? аз си купувам едно печено пиле за тези пари .
46
0
 
15
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Да вземат да обесят трупове по естакадите и по табелите на магистралите , може пък да спрем да се избиваме по пътищата
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 51-ви. Как реши, че съм беден? А приятели и познати ми казват, че съм милионер.
44
0
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Какви са тия глупости? Като толкова са се загрижили за здравето на хората защо просто не ги забранят тия цигари?
43
1
 
17
 
! Отговори
Еразъм Ротердамски преди 8 години
Да правят каквото искат. Аз имам стар кaлъф от изкуствена кожа и вътре се побира спокойно кутията с цигари, дори и със снимки на трупове. Може да си купя и нов. Не могат да ме спрат да пуша докато аз не се спра сам.
42
0
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
e to i parlamenta ubia indirektno ama nqma nimki na trupove na vhodnata vrata nali ? ....