От 20 май – снимки на трупове по цигарените кутии

Забраняват и продажбата на тютюн за ръчно свиване
Обновена: 10 фев 2016 13:41 | 10 фев 2016 13:37, Камелия Цветанова
112
От 20 май – снимки на трупове по цигарените кутии
Снимка: Reuters. архив

"Пушенето убива", "Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт", "Тютюнопушенето води до състаряване на кожата", "Тюнопушенето увеличава риска от рак". Досега беше така.

От 20 май обаче на кутиите с цигари, освен предупредителните надписи, ще има и снимки на трупове, на хора на системи в болници, на хора с изпопадали зъби, на разядени от рак бели дробове.

Това ще стане, след като депутатите записаха цигарените кутии да бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Според промените, приети на първо четене, предупредилтените илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

65% от цигарените кутии да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи.

Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията.

Приетите предложения предвиждат още забрана за продажбата на цигари с добавени вкусово-ароматни качества и на цигари и тютюн за ръчно свиване.

В електронните цигари също се забраняват вкусово-ароматни добавки, включително витамини, които създават впечатление, че изделието е полезно за здравето или пък, че представлява намалена опасност. Те трябва да бъдат продавани с надписи за опасността за здравето и с листовка, в която да има инструкция за употреба и и списък на съставките. Забраняват се и съставки като кофеин и таурин, както и други съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

Течностите, съдържащи никотин, могат да се пускат на пазара само в специални контейнери с обем не повече от 10 мл. В електронни цигари или патрони за еднократна употреба обемът не трябва да превишава 2 мл, както и да не съдържат повече от 20 мг/мл никотин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
19
 
! Отговори
онз преди 8 години
некой да ми е виждал слона?
20
3
 
19
 
! Отговори
121212 преди 8 години
Ето по-добра идея: Да се ограничат местата за продажба на цигари и същите да не са на видно място /да са скрити зад параван както е в Англия например/. Но на няКОЙ не му харесва тази идея.
19
0
 
33
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Сетих се за стария виц:Японците ядат бедна на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.Французите ядат богата на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.Италианците се тъпчат със спагети обилно поляти с червено вино и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.Извод: Яжте и пийте каквото ви харесва. Английският език е това, което ви убива!
18
2
 
25
 
! Отговори
Onz преди 8 години
И кво , ше ми забранят да пушим клан или дръм и ше ми наложат да си купувам цигари от тиквените? тия хора съвсем са загубили връзка с кораба майка...а имаше време дето хората купуваха синьо виктори и ориент експрес вместо вносните...
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички ще ***...всеки има свободата да си ибира пътя към ада.
16
5
 
9
 
! Отговори
Бе преди 8 години
нека си пушат пушачите и да ***,изборът си е техен!
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете да продавате цигари просто !
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цигарите отдавна са демоде. В момента тревата е модерна
13
0
 
33
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Това ми прилича на някой който хем иска да пръдне, хем не смее и се стиска. Като са толкова вредни цигарите не поставяйте надписи и картинки по тях на трупове а ги забранете за продажба! Тютюна да стане нелегално вещество както са наркотиците защото има подобни странични ефекти и пристрастяване. Няма нужда от легално преследване просто го елиминирайте от търговските вериги и магазини и готово. Така ще е най-добре за всички!
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1.Ако цигарите са вредни за здравето и убиват,би трябвало да са забранени за прозиводство и продажба.2.Ако може да се продават вредни неща,като цигарите,защо да не се продават вредни неща като наркотиците или отрова за мишки в хранителните магазини?3.Ако не са вредни,да се спре тази кампания.Това са възможнит6е варианти.Изберете си един от тях
11
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментар от непушач. Пушенето ми е неприятно, хората имат право на избор, което е достатъчно ограничено от забраната за пушене на обществени места. Т.е, ако направят тази простотия, то на повечето "храни" също трябва да има трупове.
10
0
 
29
 
! Отговори
Прост българин преди 8 години
Живота ми отровиха тия и.зроди еей!Как едно нещо не направят за хората ами сън не ги хваща да мислят глупости!!!!!!!!!
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата работа май е, че на някой електронните цигари и тютюна за ръчно свиване му пречат. Иначе можеха просто и тях да ги облепят със "стряскащи" снимки.
8
1
 
45
 
! Отговори
КОЙ преди 8 години
Добре де, а продажба на тютюн за ръчно свиване на цигари защо се забранява?Според мен защото в продажбата на цигари има голяма далавера, и КОЙто стои отгоре на далаверата определено няма интерес хората да си свават сами цигари.
7
0
 
47
 
! Отговори
Пенчо Питанката преди 8 години
Много интересен феномен - употребата всячески се ограничава и индикира като вредна, а производството се поощрява?!
6
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-вредното нещо на света е водата. 1 Всички хора,които са пили вода ще умрат.2.Всички масови убийци,изнасилвачи,дикататори и т.н признават,че са употребявали вода.3. Водата е водеща причина за удавянията.3.Във всички отрови,пестициди и т.н се съдържа вода.Не всички от изброените по-горе са пушили,както има и пушачи извършили такива действия.Задължително да се поставят трупове и на шишетата с вода
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това със сигурност няма да спре по-голямата част от пушачите, просто ще се увеличат продажбите на табакери :D
4
1
 
23
 
! Отговори
Ами преди 8 години
тези картинки дечурлигата ще ги гледат ли?
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новите снимки ще вдигнат цената бре!!!Оформлението е скъпо,то снимки,то печат!!Иначе с какво ще оправдаят последващото увеличение на цената!!Знаете ли колко им пука за здравето??Приходите в бюджета са важни!!!
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На държавата не им пука колко пушите ,даже поощрява това но е важно да си пращате на тях както подобава.Ако им пукаше отдавна да е развила спорта за всеки, и да се справила с този проблем.Но това си е разходи.Виж да има приходи си е друго нещо , е да поощрявайки пушенето малко се губи от здравната каса ,но това се компенсира от приходите.