От 20 май – снимки на трупове по цигарените кутии

Забраняват и продажбата на тютюн за ръчно свиване
Обновена: 10 фев 2016 13:41 | 10 фев 2016 13:37, Камелия Цветанова
112
От 20 май – снимки на трупове по цигарените кутии
Снимка: Reuters. архив

"Пушенето убива", "Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт", "Тютюнопушенето води до състаряване на кожата", "Тюнопушенето увеличава риска от рак". Досега беше така.

От 20 май обаче на кутиите с цигари, освен предупредителните надписи, ще има и снимки на трупове, на хора на системи в болници, на хора с изпопадали зъби, на разядени от рак бели дробове.

Това ще стане, след като депутатите записаха цигарените кутии да бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Според промените, приети на първо четене, предупредилтените илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

65% от цигарените кутии да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи.

Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията.

Приетите предложения предвиждат още забрана за продажбата на цигари с добавени вкусово-ароматни качества и на цигари и тютюн за ръчно свиване.

В електронните цигари също се забраняват вкусово-ароматни добавки, включително витамини, които създават впечатление, че изделието е полезно за здравето или пък, че представлява намалена опасност. Те трябва да бъдат продавани с надписи за опасността за здравето и с листовка, в която да има инструкция за употреба и и списък на съставките. Забраняват се и съставки като кофеин и таурин, както и други съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

Течностите, съдържащи никотин, могат да се пускат на пазара само в специални контейнери с обем не повече от 10 мл. В електронни цигари или патрони за еднократна употреба обемът не трябва да превишава 2 мл, както и да не съдържат повече от 20 мг/мл никотин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
28
 
! Отговори
Тракийски преди 8 години
А защо не разлепят снимки на бедни хора върху депутатските автомобили ?
40
1
 
18
 
! Отговори
... преди 8 години
Оха, каква интересна стратегия за увеличаване продажбите на цигари без бандерол, първо слагаме гадни картинки, за да намалим потреблението на определена част потребители, и евентуално пренасочване на такива без акциз, след това обаче и по големия удар, премахването на тютюна, факт е че голяма част от потребителите на тютюн, го правят не за удоволствие, а поради финансови причини, спираме продажбата му, и единственото предлагане остават нелегалните цигари :)
39
0
 
12
 
! Отговори
Djoni преди 8 години
Aз пък се кефа да си свия голдън вирджиния зеления пакет една тънко сигарче че кат си дръпна 2/3 от сигарката малиии как яко ми става тва цигарите са сега само хартия напоена с химикали, истината е тютюна. Ами скиваите на черно си купваме от селата или ще си садим. Колко тютюн ти требе за 1 година? Аз пуша малко и 100гр ще ми стигнат т.е. едно растение ми стига лятото на двора ще засадя. Нали гледането на тютюн за лично ползване е легално о мяма как да се забрани :-) Успех от мен и умната!
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47Спри да си купуваш цигари и ще ти е по-лесно да връзваш месеца. Ако не можеш да си позволиш излишък от пари на 30ти, значи не можеш да си позволиш да пушиш. Това е лукс, и бедните сте се излъгали че го заслужавате.
37
0
 
14
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
От 20 май снимки на трупове на изкланите от ИДИЛ цивилни, по цигарените кутии
36
2
 
22
 
! Отговори
1 преди 8 години
Изобщо на всички продукти да има снимки на трупове. Най-добре. Друго в тая държава не ни очаква. Като знам българина най-много да си ги събира като дете, което колекционира покемони... Който събере всички трупове печели награда - екскурзия до моргата.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А порно картинки ще има ли на цигарите. А сложите съвсем ще се отвратя и обещавам че повече няма да докосна цигара.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов си играе на разглезен властник. Внушава страх и стрес чрез забрани и ограничения. Страхът и стресът дали ще вържеш месеца, са в пъти по-опасни от цигарите.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За лула-джиите:Купувате си 1 кутия цигари. Късате ги и ето ви тутун за лулите.
32
0
 
12
 
! Отговори
Кривондел преди 8 години
Предлагам пушачите да съберат пари и да купят на Пеевски фабрика за тютюн за свиване на цигари.Това моментално ще го направи разрешен до степен на задължителност...
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А по какво ще отличат тютюна за ръчно свиване и този за лула и всщ. откъде накъде ще ми забранят да си свивам цигарите. А да си меся питка вкъщи може ли или само от купешкия леб ще ядем...
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и ся кво отде ше си зимам тутун за лулата...
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vseki den nova prostotiq.Dokogaaaa? Tikvata li go izmisli tova?
28
0
 
33
 
! Отговори
шофьор преди 8 години
Върху колите също трябва да има снимки на трупове.
27
0
 
23
 
! Отговори
кака преди 8 години
А снимки на циротични черни дробове върху бутилките с алкохол?
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как е възможно да забранят продажбата на тютюн. Каква причина изтъкват за това?Това не е ли ярко нарушение на конкуренцуията?А журналистите просто го подхвърлят в едно изречение. Всъщност това е била целта на тези промени. Но заглавието е за ТРУПОВЕ.....
25
0
 
37
 
! Отговори
Дане преди 8 години
Сложете потртети на Тиквата и на Кой с надпис- вашите пари отиват директно при тези ***. Тогава никой няма да купува цигари.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кой му пука за *** от Парламента. Братята Китайци пращат в пъти по-евтина течност за ел-цигарата и на всичкото отгоре мога да си взимам с литри , без някой да казва какво да правя. Благодарим ви, че отново нищо не направихте.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъжете пушачи намалиха цигарите. Спестяват за Винетките.
22
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Печалбите от цигарите отиват директно при Боко и Прас, а са огромни.Себестойността на кутия цигари е по-малко от 50 ст., а продажната цена 5 лева.Смятайте кой има интерес да се забрани ръчния тютюн.