60 000 българи поемат към Гърция на 3 март

Цените през лятото няма да скочат с 50%, твърди Румен Драганов
Обновена: 16 фев 2016 07:06 | 16 фев 2016 07:00, Александър Попов
75
60 000 българи поемат към Гърция на 3 март
Снимка: Reuters, архив

60 000 българи ще изберат Гърция като дестинация в предстоящите четири почивни дни около 3 март, прогнозира в интервю пред "Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"На първо място ще са посещенията при близки и приятели. Обикновено при дълъг уикенд хората предпочитат да се приберат при роднините си. Тогава пътуват над 300 000 българи. Някои от тях ползват хотели, търсят спа услуги, също така и планинските курорти, които предлагат различни развлечения. Други ще отидат в чужбина, основно в Гърция. Покрай 3 март около 60 000 българи ще пътуват в Гърция, но всичко зависи от обстановката там, стачките", заяви Драганов.

По думите му, зимният сезон у нас е стартирал успешно и очакванията са за ръст 4-5,5% в сравнение с миналата година.

"По време на коледните и новогодишните празници легловата база в планинските ни курорти беше напълно заета. Падналият сняг по Нова година и началото на януари, както и добрите снежни условия за ски допринесоха за добрата почивка на туристите. През месец декември в страната ни влязоха над 440 000 чужденци, а през януари - 370 000. Февруари е малко по-слаб, но показва, че сме се радвали на около 310 000 чужди туристи. Със същото темпо ще се движат месеците март и април", прогнозира Румен Драганов.

Най-много туристи у нас са дошли от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, а от европейските пазари - най-много посетители имаме от Англия.

"Много популярни станаха нововъзникналите туристически атракции, свързани с богатото ни историческо наследство. Става дума за Белчин, крепостта Кракра, Трапезица край Велико Търново, Перперикон, Созопол. Този туризъм е много силен и в началото на зимния сезон, но и след Нова година. Например това се забеляза особено при пренасянето на мощите на свети Серафим в столицата. Такива събития предизвикват голям интерес", каза още Драганов.

Покрай празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин най-търсените оферти са били балнео, СПА и улнес хотелите, луксозните стаи са били предпочитани за подарък към любимия човек.

Драганов коментира и появилите се информации, че цените по морските ни курорти ще скочат драстично това лято.

"Не се очаква значително увеличение на цените в рамките на 50%, както беше тиражирано. Като цяло хотелиерите по Българското Черноморие договориха цените още през миналата година. Няма някакъв значителен ръст. Почти цялата база е договорена от туроператорите, това е обичайна практика. Ако има новопостроени хотели, които ще отворят врати през този сезон, могат да предлагат услуги на такива цени, но те нямат сравнение с миналогодишните. Много голямо е търсенето на легла от страна на туроператорите, като в това число имам предвид и руските. Дори ще има затруднения при намирането на свободни легла, ако се търсят оферти в последния момент. Що се отнася до индивидуалните пътувания, цените могат да бъдат всякакви".

Според него най-големият проблем през лятото ще са дублажите - когато туристи са закупили ваучери и не могат да бъдат настанени, защото стаите не са били освободени.

Хроничен проблем остава и персоналът.

"Тук става дума за персонал, който се наема само за около 60 дни – най вече от 1 юли до 30 август. Няма как за този кратък период да намерим толкова много професионалисти. Това е константен проблем, който няма да бъде решен скоро. В същото време трябва да отчетем, че в Турция се продават над 1800 хотела, някои от тях няма да работят това лято вследствие на кризата. Несигурната обстановка там може да окаже влияние и аз дори очаквам, че ще има намаление на пътуванията на българи към Турция", допълва Румен Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 8 години
А кАде си ходил на у-ще? Вероятно в някое еФтино...
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До варненецАма ти за софиянци ли говориш или за столичани?!? Защото има разлика.
48
3
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Покисни няколко дни със семейството си на границата и може да ти дойде акълът!
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идете и им ближете подметките на гърците.А като отидете да работите там ви обиждат и ви ритат по зад.ни.ците.
46
3
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Защо бе,защо им пълните гушите на гърците след тоя тормоз на който ни подложиха на границата?Какви мазохисти сте,просто не е истина.И нямате ли поне малко солидарност с хората,които останаха без заплати заради тази блокада.Гърците защитават интересите си без оглед на това,какво причиняват на другите,а вие висите на границата им като киаци,с надежда да ви пуснат.Ей,калпав народ сме и това си е.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То за места като Дубай българина няма пари
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава гърците няма ли да стачкуват ;) А извинявам се, тогава ще дойдат парички и няма да имат сметка от стачка:)
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 80 процента от тези 60000 живеят на час път до Гърция.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо точно тогава българските превозвачи не си спретнат една стачка със затваряне на само Гръцката граница само няколко дни ........
41
5
 
5
 
! Отговори
просто се връщаме преди 8 години
Има хора които се завръщат по родните места на дедите си. Какво комплексарско може да има в това да отидеш да видиш земите на дядо си. Сега както са я окъсали ще им платим дишхака без да проливаме кръв и пак ще си е наше.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не ходите в русия бе мекерета руски .
39
3
 
4
 
! Отговори
полималакия преди 8 години
Да прочетат мита за Памфилий и после няма да си признават че са ходили.
38
3
 
6
 
! Отговори
много важно преди 8 години
Винаги си е имало комплексари. За някои 25 години не стигат да се отърсят от комплексите си. Помня навремето като казаха че внука на Тодор Живков ходил на почивка в Гърция го рекламираха като че ли е срещнал господ. После СДС показваше мръвки месо да се продава на улицата като у нас през 1800 те. Голямо чудо, голяма работа.
37
3
 
5
 
! Отговори
До № 42 преди 8 години
Само неграмотници като тебе се правят на велики "еФтения" алкохол. Народът има както за всяка ситуация поговорка В случая "не те е ритнал ботуш, а свински ***".
36
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отивайте, бе!На майка се тутката търсете в Гърция!Лижете им дирника, докато те ни правят на трътки!
35
2
 
11
 
! Отговори
мижи да те лажем преди 8 години
Я попитайте собственика на хотела(често подставено лице) ще ви направи ли отстъпка ако повторите?Попитайте, ще има ли бонус, ако му докарате още клиенти?
34
5
 
27
 
! Отговори
аман от продажни пед преди 8 години
"60 000 българи поемат към Гърция на 3 март" - по-добре би било - "60 000 българи поемат към Турция на 3 март" , а най-добр е "60 000 *** поемат на майната си на 3 март" ,а аз със децата си ще посетя Плевен , Шипка , Казанлък , Калофер , Карлово и Сопот
33
8
 
16
 
! Отговори
Наци преди 8 години
Хахахаха какво националисти са българите след като празнуват 3 март в чужбина, хахаха
32
4
 
9
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
!? Нямало къде да отидат родните аграри , горките . Щото парите за панелката дето живеете баща ви по курортите в Гърция и Турция ги събира. Вземете направете нещо полезно
31
11
 
10
 
! Отговори
Хм, преди 8 години
интересен дебат се заформи.Да,би следвало в отговор на блокадите българите да направим нещо като бойкот на летния туристически сезон в Гърция.Ще е патриотично",но който няма финансови възможности за испанското,френското или португалското крайбрежие какво да прави?Сигурно ще е още по-патриотично да остави пари на нашите мутри и в замяна да получи лошо обслужване,криво гледане,презрително отношение,къпане във фекалии и ментета храна и алкохол!