Ситуацията на границата ни с Гърция – извън контрол

Ще оставяме хората да умират ли, пита шефът на БЧК
147
Ситуацията на границата ни с Гърция – извън контрол
Снимка: БТА, архив

Ситуацията на българо-гръцката граница е извън контрол, заяви председателят на БЧК Христо Григоров пред "Фокус".

Още по темата

Вчера екип на БЧК заедно с представители на гръцкия червен кръст навлеза и в гръцка територия, където са раздадени храна, вода и санитарни материали.

Григоров коментира, че нещата са трагични.

"Има шофьори, които са със семействата си, с децата си, няма какво да ядат, няма вода, няма тоалетни. Считам, че тук вече Външно министерство трябва да направи всичко възможно, ние имаме консул в Солун. Да му преведат финансов ресурс, той да натовари един бус и да отиде да спаси тези хора", категоричен е Григоров.

Той коментира, че колегите му, които са били на място, са ужасени от това, което става в 21 век между две приятелски държави.

Григоров обясни, че БЧК няма право да влезе в Гърция при условие, че няма подкрепата на Гръцкия червен кръст.

"Вчера те дойдоха с един екип от Македония и казаха, че са изключително ангажирани с македонската граница и не могат да отделят повече ресурс на хора, за да дойдат и заедно с нас да влязат", допълни председателят на БЧК.

Според него и държавата трябва да влезе във функцията си на регулатор в този процес.

"Не може да оставим нашите съграждани и то не само българи. Тази 25-26-27 км опашка е с шофьори от цяла Европа. И къде е Европа? Поставям въпроса къде са еврокомисарите, къде са комисиите, ще оставяме хората да умират по пътя ли", попита риторично Григоров.

От днес през българо-гръцката граница на практика няма да може да се преминава с превозни средства. Граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа остават затворени заради двойната блокада на границата ни с Гърция. Очаква се днес да бъдат блокирани и граничните пунктове Златоград и Ивайловград, с което се прекратява изцяло преминаването по суша между България и Гърция, съобщи БНТ.

Контраблокадите на българските превозвачи по границите продължават. Те обмислят блокада на българо-гръцката граница през юни

Загубите от блокадата до момента се изчисляват на около 10 милиона евро и затова България ще предяви финансови искове пред Европейския съюз, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
8
 
31
 
! Отговори
до#7 преди 8 години
Напълно си прав.Според мен,преди да стане това,шофьорите да обърнат половината тирове и в София,на щурм срещу цялата управленска ***,дето се е изпокрила и мяучи отвреме навреме,че се обадила в Брюксел и чака на коча балансьорите да паднат.Така чакаха вече няколко години.Затова,ЩУРМ,ама и софиянци да не гледат сеир отстрани,а и те заедно със шофьорите.Защото.ако имаше правителство,досега трябваше да направят този проблем световен,а не да се крият ,като плъхове.
69
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя държава да се намеси?Тази, дето е абдикирала от всичките си задължения ли?
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аре бе, направете орган изация, баровците с хотелите да дадат пара и ние /язе/ сме готови! *** да има и храна , бира, / узо, за който е фен/ и 50 най-малко!
67
8
 
9
 
! Отговори
коко преди 8 години
ДО 91 Русия има интерес от нашествието на питеци в Европа защото това я прави слаба.По тази причина руснаците бяха първи дружки с турците,но те им извъртяха ориенталски номер и застанаха до задните части на мечката.
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** много ми харесвате как се самонавивате и палите :) :) :)Де и накой да ви бръснеше поне за сливa, голем ФАКТОР, щехте да сте :)
65
4
 
29
 
! Отговори
бойкот преди 8 години
Гръцкото племе винаги си е било тъпоглаво. Аз не купувам нищо гръцко, но сега като плащам на ПОС терминал гледам коя банка и ако има гръцко участие не се връщам. Да не говорим че ще вървя пеш, ама от такъв банкомат пари не тегля.
64
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми колко българи сте там на границата, направете един отряд и ги разфърляйте набързо тия селяндyри, кво ми седите там като пъзльофци
63
38
 
8
 
! Отговори
НИКОЛА ГРУЕВСКИ преди 8 години
ВЧЕРА ГОВОРИХ С ЕДИН ПРИЯТЕЛ ОТ КСАНТИ...ИМА КРАВЕФЕРМА.ВИКА МИ : ИЛИ ЩЕ ПАДНАТ ТЕЗИ НОВИ 75 ПРОЦЕНТА ДАНАЦИ....ИЛИ ЩЕ ИМА УБИИСТВА..НИКОИ НЯМА ДА МАХНЕ БЛОКАДАТА.ЦЕЛТА НА ЕЛЛИНИТЕ Е МНОГО ПО-ГОЛЯМА...ИСКАТ ЕВРОПА ДА ВИДИ !ВИЕ МБУГАРИТЕ СТЕ РАХАТ ЛОКУМ ЗА ЕЛЛИНИТЕ.АЗ СЪМ СЪС ТЯХ....ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА И СИЛНА ЕЛЛАДА !СКОПИЕ С СЪС ЕЛЛАДА !
62
1
 
5
 
! Отговори
Да-ам преди 8 години
До кокоТо не е зле руснаците да играят там и да спрат това ислямско нашествие през страната, има и логика да си осигурят Гърция като плацдарм за войната в Сирия, Гърция също го е загазила и има нужда от силен съюзник ... ама какви доказателства има за подобни действия?
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Адолф - да бе, те мое да са прости, ама не са улави като тебе! не бе, ако даде 100 уева на ден на ръка, и скара бира на крем - ше изкараме празника "по барикадите"!
60
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затворени са всички КПП с Гърция. Тази работа мирише на по-голяма политика и на опасност.
59
28
 
11
 
! Отговори
коко преди 8 години
Нещата май хич не са безобидни.Театърът с тези селяни с тракторите май е по руска поръчка,затова властите в Гърция нищо не правят.На руснаците не им харесва когато някой не играе по свирката им.
58
6
 
3
 
! Отговори
чочко келнерчето преди 8 години
До Василев - *** те наште само вода пия и места заемат, оборот не прават, консерви лапат, и на тоалетна без пари! ***, те па наште туристи по курортите да не мислиш че пият мин. вода - ха,ха, ха, плащаш минерална пиеш от чешмата! в дните на трансвера пускат да течат резервоарите от резерва - 3-4 тона и повече ръждясала вода - и туристите летят по магазините и ресторантите за бутилки вода - и после нали ме разбираж значи! ха, ха! келнерите почат вода от чешмата, а магазините на шефа продават т-ове
57
2
 
29
 
! Отговори
Адолф преди 8 години
Ако наш'те тираджии да пичове, не трябва да позволят живо пиле да премине покрай почивните дни за 3-март.
56
3
 
3
 
! Отговори
Театро преди 8 години
Голямо театро става, сценарият малко некадърен и актьорите доста бездарни, ама нали има кой да плаща и кой да гледа сеир. Режисьорът нещо се крие зад кулисите, но той все така си прави.
55
2
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
бал съм ги и маляките, ако ще и нова година да са затворени границите...
54
1
 
8
 
! Отговори
Басилев преди 8 години
До ВасилевМалко ти плащат. Искай още.
53
0
 
9
 
! Отговори
Пич преди 8 години
До Анонимен 78Не можах да разбера къде в новоосвободена България са назначили хилядите руснаци, оставили костите си за нейното освобождение.
52
5
 
7
 
! Отговори
уфф преди 8 години
стига се връзвахте на византийските номера на гърчолята. Цялата еврокомисия да се намесела, че да не увеличават данъците на гръцките фермери(които имат трактори за по 200 хил евро). А ТИР-аджиите имат ПРЕДОСТАТЪЧНО ВЪЗМОЖНОСТИ да заобиколят гръцката блокада, вкл през Македония и Турция. Те също наливат масло в огъня и играят по свирката на гърчолята.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевЕ нали било по евтино бе будала като сте прости одете там ги гушете с пачки