Беднотия: Залагаме брачните си халки за лекарства и сметки

Българинът си казвал за какво са му парите, винаги си взимал пръстена
11 мар 2016 07:00,
85
Беднотия: Залагаме брачните си халки за лекарства и сметки
Снимка: архив, Ройтерс

Много българи си залагат венчалните халки и годежните пръстени, за да си платят сметките и да си купят лекарства, заяви Александър Александров от Асоциацията на заложните къщи в България пред "Труд".

"Например ако някой заложи мъжка брачна златна халка за 100 лв., след един месец трябва да върне 105 лв. Когато идват при нас хората сами казват за какво им трябват парите. В най-честите случаи е за да си платят сметки или да си купят лекарства. Българите залагат, защото имат спешна нужда от пари до заплата, и почти винаги се връщат да си вземат оставената брачна халка", обясни Александров.

По думите му до залагане на брачните бижута прибягват и мъже, и жени.

Друг начин за българина да изкара малко свежи пари е като директно си продава златните бижута на фирми, търгуващи с благородни метали.

През февруари предлагането на златни накити се е увеличило с 80% спрямо миналата година по това време, отчитат от Tavex.

"Само през февруари сме изкупили над 50 килограма златни бижута, а преди година бяха 15 кг. Според нас причината е в повишението на цената на благородния метал. Хората гледат да се отърват от ненужните си накити, и то на добра цена. В момента 1 грам бижутерско злато се изкупува по около 40 лв., като за една година цената се е повишила с 10%", заяви Макс Баклаян, изпълнителен директор на компанията за търговия на злато.

Обикновено предлагат счупени бижута и предмети, съдове от злато, монети в недобър търговски вид, като първенство държат бижутата от 14 и 18 карата.

Бижутерското злато е актив, който не е с цел инвестиция, и ако няма сантиментална стойност, собственикът му се старае да го продаде на най-високата възможна цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Към икономическия и социален ГЕНОЦИД, който от десетилетия се упражнява върху българския народ, в последните години се прибави и здравния ГЕНОЦИД.На всяка болница, на всяка аптека днес трябва да виси табела с надпис:"Министър Москов е вреден за вашето здраве !"
8
18
 
7
 
! Отговори
Мима Рижата преди 8 години
Само ГЕРБ! С Бойко да вървим напред! Мачкай Бойко червените ***!
7
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да отиват в руската ***- добре им го каза
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е целта на Ционизма
5
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все другите са ни виновни, нали?А ние сме толкова прекрасни !Така говорят и руснаците и тънат в нещастие.Западняка не се оплаква, а работи и се бори, затова ще оцелее, докато руснака ще лежи пиян под масата.
4
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отивайте в Русия, там живота е красив, богат и от чешмите тече водка ;)
3
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мързеливи сме, не работим качествено, лъжем, крадем, а искаме хубав живот ...Тая не става!Западняците като са в ЕС и Нато защо живеят добре - защото не са развалени от комунизма!
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Само през февруари сме изкупили над 50 килограма златни бижута, а преди година бяха 15 кг"..............абе просперираме постоянно в Е.С.--.......безпорно е.
1
2
 
51
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
12 години след влизането ни в НАТО и 9 години след влизането ни в ЕС, това е тъжната картинка в България ! Факт !Българите живеят от заеми, роби са и се чувстват като емигранти в собствената си държава.