С летни гуми през зимата? Може и да мине...

Депутати правят нови предложения за промени в закона
15 мар 2016 13:52,
46
С летни гуми през зимата? Може и да мине...
Снимка: Reuters

Летните гуми през зимата може да бъдат разрешени. Това ще стане, ако преди окончателното гласуване на поправката, която ги забранява, депутатите приемат предложение на Мартин Димитров и Петър Славов от РБ.

Двамата са внесли искане задължителното използване на зимни гуми да отпадне.

Още по темата

То бе прието на първо четене в края на февруари. Тогава парламентът реши, че карането със зимни гуми става задължително от 1 ноември до 1 април.

Според реформаторите обаче това изискване не е оправдано. Двамата смятат, че то ненужно ще натовари бюджета на домакинствата, които през зимата шофират само в населените места и не пътуват по републиканската пътна мрежа.

"Още повече, че през месеците март и април често се достигат температури над 20 градуса, при които използването на зимни гуми не само е ненужно, но може да увреди качествата на последните", пишат в мотивите си още Димитров и Славов.

Двамата правят и други предложения. Едно от тях е да отпадне наказанието със затвор за шофиране с превишена скорост от над 60 км/ч от разрешеното.

Вместо това реформаторите настояват в закона да се запише, че на водачи, които превишат скоростта с над 40 км/ч в населено място и с над 50 км/ч извън него ще се отнема на място книжката за три месеца.

Междувременно от Пътна полиция обявиха, че 3269 са най-опасните шофьори у нас, които си позволяват да превишават скоростта с над 60 км\ч над допустимото. Анализът е направен по искане на депутати от транспортната комисия заради предстоящото второ четене на промените.

31 са местата, където се организират гонки, сочат още данните в доклада. Над 200 шофьори с колите си са участвали в тях.

Предстои депутатите да решат дали да криминализират гонките и да ги наказват със затвор. Днес транспортната комисия в парламента организира дискусия по предлаганите изменения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
36
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Добър ден от източна България и по-точно черноморието , я елате тука зимата да живеете и на втората година сами ще се питате по Коледа например , а и след нея "Абе що ги купих тея зимни гуми".....Те патрулките ни са със летни целогодишно.....кви глупости говорите.Трябва да се съобрази и това , че климата се променя и то доста интензивно в посока градусите да са нагоре.П.С. Имам и карам със зимни зимата , но все по-често се питам по-горния въпрос всяка зима.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СимеонНаистина не е добре, когато се пише нещо за самото писане!Уважаеми, моля обърнете внимание, че всички производители на гуми, както и тестерите не препоръчват използването на такива, когато температурите са над над определена норма.При използване на зимни гуми, когато е топло, последните освен че не са ефикасни са и опасни!Но вие сте писател, не сте читател...
17
36
 
9
 
! Отговори
! преди 8 години
Тия са големи ***, зимните гуми трябва да са задължителни!
16
1
 
6
 
! Отговори
ОПРАСКВАНЕ БРЪЖЕ преди 8 години
да отпадне наказанието със затвор за шофиране с превишена скорост от над 60 км/ч от разрешенотоЛАЕХА А ПОСЛЕ СЕ НАС РАХА нема страшно ЗИМАТ ТИ КНИЖКАТА САМО ЗА 3 МЕСЕЦА
15
3
 
18
 
! Отговори
санте_дог преди 8 години
До MMM:"Зимната гума при температура над 7 градуса започва да се нагрява прекомерно, което способства за нейното бързо износване. Нейната каучукова смес е мека и в летни условия е съществено по-малко ефективна при спиране както на суха, така и на мокра повърхност."Тука не е въпроса за мека и твърда гума като при F1 както някои си мислят, а че при дъждовно време зимните гуми не са ефективни. И да това е факт.
14
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задължително с зимни гуми задължително гласуване ми да върнем комунизма !
13
31
 
8
 
! Отговори
sport преди 8 години
Изненадващо е колко *** хора има, които наистина са против зимни гуми и като цяло безопасността. И после да не го пребиеш на улицата, катилът взел 17-ки с гуми *** на 6-7 лета, претърпяли регенериране преди 2 години, но имащи живот още поне 5. Такива са за бой и утрепване.
12
32
 
4
 
! Отговори
Симеон преди 8 години
Безопасността на движението трябва да е най-висша в казаното до тук. Тоест задължително зимни гуми и то с ДОТ до 4 години към датата на проверката в периода 01.11 - 01.04. Какво като щял да кара в града. Да не би в града да не вали сняг или да няма заледени локви ? При каране с над 60 км в час наистина трябва да е затвор. Нищо не оправдава такова прескачане на ограничението! Ако не затвор, то поне нека да бъде конфискуване на автомобила в полза на държавата без право на обжалване.
11
9
 
1
 
! Отговори
sport преди 8 години
До АнонименТаман ще има повече за донорство, а?
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През последните години през зимните месеци декември януари и февруари често температурите надхвърлят 20 дори 25 градуса в България. По скоро трябва да се забранят зимните гуми.
9
6
 
2
 
! Отговори
sport преди 8 години
До MMMХахахах, радвам се, че все още има мислещи хора.
8
17
 
4
 
! Отговори
MMM преди 8 години
До АнонименГлупак! Никой няма да се пребие заради зимни гуми на по-топло време. Даже имат по-голямо сцепление. Проблемът е, че се изтъркват много бързо, защото сплавта им е много мека. Но и това не е проблем, защото на всеки три години трябва да се сменят. След това и да имат грайфер свойствата им се губят. Освен това температура на въздух и асфалт са различни неща, но не мисля, че имаш толкова капацитет. Това е най-правилният възможен закон.
7
6
 
9
 
! Отговори
sport преди 8 години
До Анонимен 3 Добре бе специалиста, колко градуса е днес? А вчера, онзи ден и изобщо от началото на този прекрасен месец? И как точно ще се пребиеш със зимни гуми при по-високи температури? За пореден път се отчайвам от великите познания на читателите тук, а най-вече на коментиращите. Зимните гуми са с по-мек каучук. При по-високи температури износването им става по-голямо, а също така спомага и за преждевременното остаряване на материала или по-точно "стават пластмасови".
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако в градовете се чисти както трябва може да се кара и летни гуми зиме
5
17
 
7
 
! Отговори
kifla преди 8 години
И сега какво, някой *** , ще ми кара зимата декември с летни гуми !!! Луди ли сте бре, ще икономисал пари, та да има за ракия !!! Ще дойде на Боровец при -20 с летни гуми !!! Той да се тепа,мам лошо , че ще пострадат невинни !!!! Много луди в таз държава !!!
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зимни гуми се ползват при температури под 7 градуса Целзии, това е предписание на производителите на гуми!!!лично аз познавам доста хора, които от мързел или друга причина извесна само на тях, като сложат зимни гуми и не ги сменят докато не станат за изхвърляне!!!По-скоро трябва да се приеме закон, задължаващ да се кара с летни гуми от Април до Ноември, отколкото да ме задължават при 20 градуса да карам със зимни!!!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гепаджийските простотии лека полека си отиват, *** защо ги приемат че губят времето на всички - ***
2
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие добре ли сте бе хора. Ноември месец температурите обикновено се движат межуд 15 -20 градуса през деня. Как ще карате със зимни гуми на тия температури. Нали ще ми се пребиете някъде. Ами Март месец като е по-топло. Тогава пак отиват на 20 градуса темпартурите. Какво правим при 20 градуса със зимни гуми. Пребиваме се защото те са за температури до 7-8 градуса после стават прекалено меки. Прочетете малко преди да плюете. Тоя закон си беше *** още отначало.
1
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега разбирам защо сме престъмна държава. Еми защо ще отпадне затворът при шофиране над 60км? Защо все отпадат санкциите, нали се стремим към запада? там е пълно със санкции и то колосални!