Ромите ни – все по-интегрирани, но се роят

Цъка бомба със закъснител, интеграцията е по-скоро на хартия
135
Ромите ни – все по-интегрирани, но се роят
Снимка: Булфото

Трудови медиатори за роми, мобилни медицински центрове в гетата, изготвяне на общински планове за подобряване на жилищните условия на малцинствата. Това са все неща, които са описани като напредък в административния мониторингов доклад за миналата година за изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите, внесен от правителството в парламента.

Още по темата

Докладът вече е одобрен от Комисията по вероизповеданията и правата на човека в НС, но и самите депутате смятат, че това не променя нищо.

"За съжаление интеграцията се случва повече на хартия и това е видно за всеки", коментира пред Dnes.bg Росен Петров от БДЦ, член на комисията. Той добави, че това положение е бомба с часовников механизъм.

Мнението на Ирена Соколова, която е представител на ГЕРБ в комисията, не е по-различно. И двамата смятат, че макар и да има много хора, които се занимават с интеграцията на ромите, като цяло никаква промяна не се вижда.

"Имаше дори Десетилетие на ромското включване и не виждам как ромите са се присъединили към останалите граждани на страната, а това е огромна опасност за държавата, да стоят в гета не води до нищо добро за страната", коментира Росен Петров. Той призна, че макар и да има доста средства, които се заделят по разни програми за ромите и той бил чувал, че част от парите изчезват, включително и по разни ромски организации.

"Без да обвинявам никого, защото не съм съдия, нито прокурор, но е очевидно, че това интегриране не дава нужния резултат. Виждаме единици представители на ромската общност на високи позиции, но като цяло те си остават изолирани, а и сами се изолират поради начина си на живот и културните си обособености, но и ние не правим нищо за тяхна интеграция", обобщи Петров.

Не само той, ами и Ирена Соколова, смятат, че трябва да се вземат бързи мерки за интеграцията им, защото раждаемостта сред ромите е голяма.

"Ако един българин има средно две деца, при ромите те са 6-7, те също са български граждани. От друга страна престъпността не е етническа, но голяма част от престъпленията се вършат от роми по една или друга причина“, коментира Петров.

Ирена Соколова обясни, че в гетата дори има деца без ЕГН-та, защото не са регистрирани при раждането си. "Раждаемостта там е много висока, почти няма семейство с три деца, всички са с по три и нагоре", добави тя. Според нея държавата е длъжник на себе си, защото не покрива с еднакви грижи всички свои граждани.

Соколова посочи, че ако се гледат отделните индикатори има раздвижване в позитивна посока за интеграцията на ромите, но в общ план не личи да има промяна. "Имаме здравни, социални и образователни медиатори, хора които работят в кварталите, но резултат, който да бие на очи няма", коментира тя.

Според нея малките стъпки напред са дори след мерките на държавата да има промяна, макар и само в едно семейство. "Да видим, че две – три деца от едно семейство ходят на училище редовно, че сме направили профилактични прегледи в цяла махала, в която никога не е влизал лекар, не е имал профилактика или грижа за здравето на цялата общност, ние осъзнаваме цялостната нужда от това да се работи с това население", обобщи тя.
 
Росен Петров също смята, че е нужна национална политика за интеграцията на ромите. Той сподели, че живее във "Филиповци", където много ясно се вижда разликата между ромската махала и останалата част на квартала.

"В ромския квартал, който го бяха кръстили ЦК на времето, за да подиграват ЦК на БКП, има добро училище, но ясно си личи къде започват хората от български произход и къде са от ромски", посочи като пример Росен Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Константин преди 8 години
Това е друг вид.
62
0
 
6
 
! Отговори
София преди 8 години
То пък като си загледали тия деца.....та думи нямам. Голи, боси, крадливи и мръсни. Това ли е интеграцията? Аз съм на 36 год, българка, с мъжа ми работим здраво и имаме само 1 дете. Не знам без пари как се гледат деца.
61
0
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До БългаркаСъчувствам ти, дай Боже ти и детето ти да сте добре.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да е тъжно, най-интегрирани бяха по времето на Тошо. Научиха няколко поколения да работят и да имат занаят. За това, от старите представители има не лоши строители, както и повечето знаят сносен български. Тези сега са изпуснати, деградирали тотално до ниво близко с някой представители на животинския свят.
59
2
 
7
 
! Отговори
Интеграция преди 8 години
На един познат фирмата му участва по проектите за интеграция. Успех не знам колко има, но си смени Мерцедеса с БМВ джип. Бял българин е
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според нея държавата е длъжник на себе си, защото не покрива с еднакви грижи всички свои граждани., вярно е, за ромите се грижи по-добре. Да си част от малцинство в България е къде по-добре отколкото да си българин!
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РомскиЗащото и да ви се направи държава ще я съсипете за отрицателно време. При вас е традиция никой да не работи, а само да чакате помощи, е да ама ако имате държава няма да има кой да работи вместо вас за да ви храни и ще почнете да се самоизбивате.
56
15
 
5
 
! Отговори
Ромски преди 8 години
Свобода за ромите - най- унижаваният етнос в света. Наброяваме 20-30 милиона, а нямаме държава. Най- много роми по света като процент има в България. Защо да нямаме държава? Стига 1000 години робство
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 73Всичкото туй откъде си го научил? Ако отговорът е Ютуб или интернет, не ми го хвали.Щото и аз съм чел из разни блогове как са се помъкнали след армиите на Санде Македоновски по обратния им път от Инд към Персия и Египет, та после и до тия ширини...
54
1
 
12
 
! Отговори
Altego преди 8 години
" Според нея държавата е длъжник на себе си, защото не покрива с еднакви грижи всички свои граждани." Така е, права е жената! Има явна дискриминация на българите! Никой не ме е возил безплатно до училище с автобус, никой не е минавал мобилно да ме преглежда в квартала, безплатно, никой не е давал помощи на родителите ми, само защото е родила. За да ползвам градски транспорт, лечение в болница и всички останали "удобства" първо родителите ми, а след това и аз РАБОТИМ, по пет-шест дни в седмицата!
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, не е вярно, че никой не е успял да ги интегрира. Преди малко повече от 70 години един чичко беше почнал да ги интегрира доста успешно. Жалко само, че не му стигна времето. Ако беше останал на власт до 1950 Европа нямаше сега да има проблем с тези.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
една спирала при гинеколога върши доба работа!
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли някой да им подшушне, че могат да се пишат сирийци и как Меркел ще ги настани в Берлин и ще им дава много помощи? Веднага ще заминат, само трябва да си скъсат българските документи, че да не се разбере, че не са от Сирия. И проблемът е решен! Отиват в Германия, ако не е като на рекламата няма как да се върнат... екстра!
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само на хартия - перфекто са интегрирани във водоснабдяването, към елктрическата мрежа към брането на джилезу - какво повече искате?
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете им помощите, бе!!! докато не спрете всички видове плащания проблемът никога няма да се реши! Не искали да се интегрира и да работят. Ами като им плащате маса пари за да лежат, да пият и да правят деца защо да се интегрират и да работят? Като ако работят ще получават под 400 лева, а сега може и към 1000 да ги докарват ако са с повече чавета.
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението според мен да им дадем територия (някоя област)и насилствено да ги изселим там да си правят държава и да се оправят както могат .
47
1
 
39
 
! Отговори
Българка преди 8 години
Аз съм на 30 години и имам едно дете, което отглеждам сама и ми е много трудно. Още като бебе бебе, нашият татко се прибра при майка си и ме заряза сама да си гледам детето. А преди той беше големия мераклия да има дете. Но като дойдоха безсънните нощи реши, че трябва да иде за 2-3 дни при мама да си отспи. Там си и остана. Много ми се искаше да имам и други деца, но без подкрепа не става. Не става само да ги родя, трябват си после и грижи.Много българки не раждат, защото нямат мъж до себе си.
46
2
 
23
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 70Ако е Божия воля и аз мисля да се преквалифицирам и имам желание да създам многодетно семейство. Без необходимите ресурси каквито нямат 90% от българите е много трудно да създадеш семейство с деца. А причините които споменах и идват от запада са главното зло за упадъка. Те не са възникнали случайно а са внедрени в западните общества целенасочено като е търсен именно ефекта на демографски срив.
45
3
 
14
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 64Проблема на запада е ясен - деградация на християнския морал и семейни ценности, либерални идеи и "сексуална революция", приемане на к0рварското поведение и смяната на партньори за нещо нормално а не за отвратително каквото е. Проблема в България определено са и мизерните заплати които работещите хора масово получават които не им стигат да покриват базовите си нужди. Изключение са определени специалисти и хора със собствен бизнес каращи лъскави коли и изплащащи крайно ниски заплати.
44
15
 
5
 
! Отговори
Човеколюб преди 8 години
*** са истинска народност, която още не е възприела дори 1% от либерасткото мислене, за разлика от българята, душата на които е отровена от либерастия и глобализъм. Затова и *** имат реален шанс да оцелеят следвашите 200-300-500 години, докато българята ако не променят из основи манталитета си, и не изтрият неврозата на чуждопоклонничеството, няма как да оцелеят и още 100 години.