Чужденците полудяха по мекиците, въртят и баници

Откривателите се дивят – може да се ядат и топли, и студени, нямат месо
18 мар 2016 09:07,
45
Чужденците полудяха по мекиците, въртят и баници
Снимка: flickr

Рецепти за традиционната българска баница и мекици са хит в чужбина. Родните произведения са сред най-търсените кулинарни изкушения, споделяни стотици пъти чрез интернет, защото отговарят на последните тенденции в домашната кухня, пише вестник Труд.

Оказва се, че добрите стари пържени мекици и печената ароматна баница, противно на очакванията, са на върха на кулинарната вълна в pinterest.com, hubpages.com, 196flavors.com и други подобни страници.

Независимо, че се правят с бяло брашно и доста мазнина, тестените изделия се изкачват на стълбичката на възродените ястия от миналото по простата причина, че отварят на тенденциите да са приготвени от възможно най-натурални продукти, при това на ръка в домашни условия.

Извън родните граници витата баница предизвиква фурор сред ентусиастите кулинари, пробвали изкушението. Тя е сред фаворитите, защото не съдържа месо, а се прави от млечни продукти, казват "откривателите" на родното печиво в Мрежата. И допълват, че може да се яде хем топла, хем студена и се приготвя бързо с готови кори. В Мрежата гъмжи от фотосесии на успешни опити за приготвянето на баница дело на горди готвачи.

За изненада интересът към мекиците не е по-малък, сочат още стотиците споделяния на снимки и инструкции на родните изкушения. Простите парченца пържено тесто са сред фаворитите от "непознатата българска кухня", а съветът е да не бъдат подминати заради факта, че са приготвят в доста сериозно количество нагорещена мазнина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8Най-добре ако вземеш тази закваска от домашно мляко от някоя баба на село, защото бактерия булгарикум ще има в нея, в купешкото не са лековити бактерии, затова стоят по 1 м и нищо му няма,На 1 л -3 суп,л закваска и се бьрка след това 4 часа завити и в хладилника
7
0
 
12
 
! Отговори
до Вот дю Фак до 4 преди 8 години
И в магазините го има и ако знаеш от баба си - значи знаеш и как сам да си го направиш в къщи. Взимаш прясно мляко, вариш го, като поизстине до стайна температура, слагаш 1-2 лъжици закваска от някое купено (което си харесаш), завиваш го в вълнено одеало и го оставаш да поседи. След ден-два имаш истинско кисело мляко. Не мога да ти кажа как точно се прави, защото у нас баща ми го прави,а не аз. Но съм сигурен, че в нета има доста рецепти как се прави. Прави си домашно като купеното не ти харесва
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мекички леко хрупкави по средата, ръснати с пудра захар и шише боза - ех... детство детство
5
1
 
19
 
! Отговори
Вот дю Фак до 4 преди 8 години
Да ти споделя че откакто се спомина баба ми и аз го търся киселото мляко , ако имаш сведения къде го има пиши- много хора ще сме ти благодарни
4
15
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 8 години
Statija za carvuli.Ako taka shte se lazemni si vdigame samochuvstvieto sme zagubeni.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като открият родното вкусно и полезно кисело мляко още повече ще го търсят. А уж "Кога ще ги стигнем..."
2
4
 
24
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
И в кои места по света "са хит в чужбина" или само във виртуалното пространствo?
1
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия нищо не са яли. Да им направи моята баба млечна баница , че тогава не ще подивеят, а ще искат българско гражданство.