Промяната за Близкия Изток – светското образование

Радикализацията е страшният бич за Европа, смята историкът Емил Джасим
25 мар 2016 14:30, Анисия Иванова
15
Промяната за Близкия Изток – светското образование
Снимка: Bulgaria On Air

Радикализацията е истински страшният бич за Европа. Това каза учителят по история Емил Джасим в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Двама директори на училища в Брюксел ми разказаха в началото на годината, че част от техните ученици са заминали за Сирия, други са вече убити там, трети са били върнати от летището при опит да стигнат дотам. Това е едната страна на радикализацията, другата страна е така нареченото крайно ляво. Швеция, Дания, Германия се борят с този проблем от години наред", обясни той.

Още по темата

По думите му единственият начин, за да се преодолеят тези тенденции, е чрез образование и много сериозна работа с подрастващите.

Според блогъра Мария Николова най-големият проблем на България и Европа се нарича гето, защото докато има гета, "ние никога няма да се чувстваме сигурни".

Европа засега излиза предимно с декларации на хартия, които не решават проблема. "Вариантът е или да се радикализираме, и гражданите на Европа да вземат властта в свои ръце, или политиците да покажат реални действия – влизане в гетата, решаване на проблема с мигрантите", обясни Николова.

Джасим допълни, че в риториката на националистите отказът на държавата да влезе в тези гета се нарича толерантност.

Според него обаче Европа засега успява да се справи, макар и не по най-добрия начин.

"Тя от много страни е оградена от зони на несигурност. Нито мултикултурализмът е проблемът, нито толерантността, истинската причина за болестта е теологията, която лежи в Близкия Изток", каза историкът.

Той смята, че западните общества нямат сила да поемат отговорността си и да "изпият докрай чашата“. За пример даде оттеглянето на американските войски от Ирак.

"Голяма част от иракчаните не искаха американците да се оттеглят, защото знаеха, че техните сили за сигурност не могат да ги защитят, както и стана. И сега на американците ще им се наложи да се върнат обратно", обясни той.

А за повдигнатия в последните дни дебат "свобода или сигурност" след атентатите в Брюксел той обясни, че свободата в никакъв случай не може да се ограничава.

"Големият проблем е в това, че Европа не може да промотира адекватно светското образование в Близкия Изток. Тази Европа, която имаме днес, е такава, защото успя да раздели религията от светското управление“, завърши Джасим.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Майк преди 5 години
Ако не се покаят и не се обърнат към Бога и Христос, участта им е гибел. Не проумявате ли, че дявола който е осъден на вечния пламък иска да повлече колкото се може повече хора с него и затова използва тайните общества за да промотират морална и сексуална деградация та много хора да паднат в осъждане затова, че не изпълняват Божиите закони и не пазят вярата в Господа Иисуса Христа? Отворете си очите! Пропаганда на хомосексуализъм, раздели и разводи, живот на блудници, безнравственост и т.н.
11
0
 
2
 
! Отговори
Майк преди 5 години
Мултикуртурализма е грешна доктрина идваща от масоните и тайните сатанински общества и водачите им получаващи заповеди от духовете ми водачи-демони и дявола. Като използват доктрини на дявола как ще имат добър резултат? Това е тъпоумие! Моралната деградация от кого иде? Пак от там - от дявола, през тайните общества и през медиите. Западния свят е толкова прогнил което се вижда ясно от всеки защото лидерите там са в съюз с дявола. Какъв ще е крайния резултат за тях? Гибел. Това е участта им.
10
0
 
2
 
! Отговори
Майк преди 5 години
Пак старите масонски, сатанински доктрини за мултикултурализъм, интеграция и другите глупости! Терористите които вършат атаките нито са бедни, нито са отхвърлени! Те са хора с професии, образование и пари! От трето и четвърто поколение! Докога хората жертви на юдео-масонска, сатанинска пропаганда ще повтарят глупостите си? Т0лерантност, мултикултурализъм и т.н. И в щатите не върви мултикултурализма а върви радикализацията на африканците, в турция не върви мултикултурализма с кюрдите, нито в БГ.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво чака Емил Джасим та не заминава за Близкия изток да преподава светско образование? Отдалеч, удобно се говори.Да започне да практикува това в родината на баща си.Не да обикаля телевизии и да говори това което ние знаем.Няма кой да наложи светско образование там,те самите араби трябва да си го извоюват и наложат.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпунгеритата ги пускат да строят джамии и религиозни училища в Европа, тръгнали в техните държави да прокарват светско образование. Тия и от бомбите не поумняват бе.
7
1
 
5
 
! Отговори
Некъф луд преди 5 години
Точно тоя Емил Джасим плюеше против България. Как може да му се дава гласност на тоя псевдо-историк. Заслужава да бъде пребит с камъни.
6
2
 
3
 
! Отговори
Kulski преди 5 години
Istinskiat problem e Korana. Religiata na nasilieto , ne na mira. Vseki istinski misulmanin , izuchavasht isliam ot 5 godishen e potencialen terorist i ubiec. V korana se kazva , ne ti ubi a allah ubi, ne ti hvarli , a allah hvarli. Chestito na spechelilite ot lotaria arabska karta. Nai barzata integracia na arabina e kato se vzrivi i integrira mejdu trupovete na horata. Palna integracia samo togava nastapva. Neudarjima e lubovta mejdu manafa i travestita. Geiska evropa e obrechena na zalichenie
5
2
 
16
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 5 години
СИРИЯ И ЛИБИЯ БЯХА СТРАНИТЕ В АФРИКА С НАЙ-СВЕТСКО ОБРАЗОВАНИЕ И ДЪРЖАВИ, ПРЕДИ ХАМЕРИКАНЦИТЕ ДА ИМ ДОНЕСАТ ДЕМОКРАЦИЯТА СИ ! ХАМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ДОНЕСЕ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА ПО ЦЯЛ СВЯТ ! СЕГА ОБАЧЕ ХАМЕРИКАНЦИТЕ СИ СЕ СКРИХА В ДУПКАТА СИ И ОСТАВИХА ЕВРОПА ДА СЕ ОПРАВЯ С ДЕМОКРАЦИЯТА ИМ !
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промяната за Близкия Изток светското образование Много сте умни бе ?! Как никой до сега не се е сетил :)
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светското образование означава хората да са будни и да не позволяват на американските корпорации да използват природните им блага за без пари. А САЩ нямат полза това да се случи. Затова винаги искат да има една част от света бедна, необразована и корумпирана. САЩ се издържат за сметка на страданието на милиарди хора по земното кълбо.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големият проблем на Европа е свръхтолерантността и свръхалтруизмът. Просто живяха прекалено добре прекалено дълго време и сега не могат да махнат розовите очила.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре и правилно, отказът на държавата да си свърши работата се нарича толерантност.