Личните лекари на протест, спират работа поетапно

Медиците недоволстват от новите правила за работа
28 мар 2016 08:53,
31
Личните лекари на протест, спират работа поетапно
Снимка: архив, Bulphoto

Стотици лични лекари излизат на протест днес. Медиците в страната ще спират работа поетапно – всеки следващ ден протестът ще обхваща нови области.

Лекарите са недоволни от промените в правилата на работата им, които според тях са за сметка на здравето на пациентите. Джипитата са недоволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ, съобщава BTV.

Българският лекарски съюз, общинските и частните болници също обявиха начало на поетапни ефективни протестни действия и призовават всички свои членове да се включат в тях.

От тази сутрин спират да преглеждат общопрактикуващите лекари от областите Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол.

Там са осигурени кабинети, които ще поемат пациенти с остри заболявания. Може да се намери информация за тях на вратите на кабинетите на протестиращите медици. Вероятно до края на деня ще стане ясно как точно ще протестират останалите медици. Междувременно асоциацията на работещите в спешната помощ се разграничи от протеста на колегите си и предупреди, че тежестта по обслужването на болните ще се прехвърли върху тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
4
 
! Отговори
of 8 преди 8 години
"Свястна и кадърна"??? Пък не може да си намери място под слънцето....странно.........сещам се за Ракетата ,на която и Космоса й пречи!!!Иначе истината е ,че всички български лекари са добре обучени и имат призванието да са лекари ,но тоталния опит да се девалвира авторитет им носи лоши последици най- вече за самите пациенти.Унищоженото доверие ......горките страащи хорица и това им отнемате *** тлобчета
22
1
 
4
 
! Отговори
също от пациент преди 8 години
Не знам как се справя моята лична лекарка ,но когато и да отида в кабинета винаги има хора , а тя винаги е и вежлива и обслужва всички .В Соифя за едно ЕКГ преди прием в болница ми взеха 25 лв , а при нея когато и да отида не ми е отказала преглед или изследвания.
21
2
 
4
 
! Отговори
До DJ 11 и 18 пост преди 8 години
Категорично не си прав. Броя направление и сумата за изследвания носят само загуби на Джи Пи тата ,когато ги изразходят.Никаква полза нямат и да ги задържат. Но това са компетентни лекари ,които са по призвание такива.Непрестанния натиск да ги превърнете в"гара разпределителна " е лоста на хаоса.Осмислете го.И е прав Д-р Киров ,че не само диабет втори тип могат да лекуват и е повечето заболявания в начална и лека форма. Ясно? - дейността име предимно профилактика и ранна диагносностика
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е една от най-компрометираните системи, но с тожа правителство шансовете проблемите да се решат са много по-големи отколкото, ако бяха бсп и дпс на власт. За разлика от тяхно време сега се вижда, че се прави нещо. Днес са отделили 12 млн. лв. за онкоцентровете и с джипитата ще се намери решение.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо заплатите в спешна помощ не се увеличават драстично?Нали изтеглихте милиарди-къде са парите?Личните доктори трябва да се премахнат както и направленията.Частните болници да НЯМАТ право да работят със касата.Който иска частна болница да си плаща
18
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
До анонимен 22 Ето от такива като теб коридорите пред джипитата са пълни с народ.Кихне и хайде на доктор.И аз съм инвалид със стентове в сърцето , но не съм искал направление за кардиолог от 5 г.Щом се чувстваш сравнително добре не е нужно да висиш по болниците и да се правиш на много болен.Състрадание няма да получиш от никой ,най-малко от доктор.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 20-ти преди 8 години
А не те ли е страх да работиш като инженер?Я се сети за Чернобил?Н атоя свят безотговорна професия няма!
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз не съм съгласент - диспансеризиран съм и на месеца ходя по два пъти до жджипито за да ми попълав протокола, отделно на тримесечието трябав да ходя за рецепти, отделон задължителон веднъж на годината за преглед, отделон джпито ми дава направления за очен лекар или други лекари, на шест месеца ми дава направление за неврологт джипито има над 2000-2500 пациенти, работи без сестра, почти не излиза по отпуски освен през август и по коледа. отедлон като простина или се разболея пак при джипитоходя
15
9
 
15
 
! Отговори
пациент преди 8 години
Като размисля какво и колко работи личният ми лекар съм съгласен с Б.Борисов.Ето какво работи-дава направления за специалисти,преписва им рецептитеи подържа документи за пред касата.Всъщност повечето работи ги върши сестрата на която тпй плаща.През останалото време ходи по екскурзии-за последно знам,че беше в Мюнхен на октоберфеста.За 15 години успя да купи 2 апартамента в София.На седмица му се събират не повече от 20 часа работа.Май ще излезе,че личните ни лекари живеят по добре от депутатите!
14
6
 
8
 
! Отговори
доктор хонорис преди 8 години
Като знам как станах инженер, страх ме е да отида на лекар
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей тия се ненаядоха.....Срам
12
4
 
4
 
! Отговори
dl преди 8 години
до 16И е така,и не съвсем.Това го знам от ОПЛ.По тази причина е написано,че искат да лекуват всичко,дори тази сутрин д=р Киров обясняваше в една телевизия как той може да лекува диабет от втори тип=с 2 медикаменти,вместо да изпрати пациента при ендокринолог.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешо Лудия до тук ги докара
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dlВ грешка си, направленията за специалист са от един определен бюджет, който няма връзка със заплащането, което ОПЛ получава. Обаче ако бюджета бъде надвишен ОПЛ бива глобяван, а бюджетът е мизерен и несъобразен със съвременната действителност, въпреки високопарните приказки по телевизията.
9
1
 
13
 
! Отговори
доктор дулитъл преди 8 години
Крайно време е да лъснат две неща,конструкцията е паянтова и трябва да се събори,а тези дето се гласят да правят новата са същите дето създадоха старата
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хирург: Чтобы вытащить гвоздь из вашей головы, вам придется заплатить десять тысяч. Но у меня же медицинская страховка! По вашей страховке мы можем его загнуть, чтобы не мешал.
7
11
 
12
 
! Отговори
dl преди 8 години
Личните лекари нямат основание да протестират.Не желаят да признаят истинската причина за протеста си.Това са парите и оценката на пациента за тяхната работа.Искат да лекуват всичко,защото всяко направление за специалист им намалява средствата,които остават при тях.Не казвам,че лсичко е наред,но трябва да се сложи начало на подредба в системата.Джипитата са против и пръстовите отпечатъци.Строг контрол трябва да има,защото това са публични средства и парите вървят след пациента,а не пред него .
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АTAKICTЧудесно, ти въведе пълната утопия :))) Имаш ли четвърти клас завършен или сега се учиш да четеш и пишеш. Значи, викаш, държавата да осигури на някого 2-4 хиляди лева заплата, само защото носи някакъв образователен ценз. Аха. И да пратим хората по разпределние в село Горна Крива бара, ако ще там да живеят 5 човека. Сутрешно се посмях, благодаря.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До VargАз пък срещнах една свястна и кадърна, но тя се наложи са напусне отделението където работеше заради некадърните си колеги и началници. Не можеше да гледа как съсипват болните. Започна частна практика, но за съжаление нейната специалност е такава, че добри резултати се постигат само в болнична обстановка, където може да се наблюдават болните и да се следи терапията. Въобще лекари от всяка специалност има само по 5-6 истински кадърни, а от някои специалности даже и по-малко: 2-3-***.
4
8
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Нещо не разбирам. От какво точно са недоволни? Когато протестираш, трябва да можеш да кажеш какво ТОЧНО ти пречи. Например - намаляват ми парите от държавата със 100 лева на месец и така няма да мога да изпратя 5 баби на кръвни изследвания, следователно стачкувам. А тези дами и господа нещо не ги разбирам. Орязали им бюджета. Ами ако е бил за орязване? Те за какво точно харчат пари и по колко взимат на месец за всеки един пациент стана ли ясно за тия 20 години?