Рашидов пита македонците за романите на Талев

Напомня им, че имаме съвместна програма за сътрудничество
Обновена: 29 мар 2016 18:14 | 29 мар 2016 17:52, Веселина Йорданова
30
Рашидов пита македонците за романите на Талев
Снимка: в. "Труд"

Министерството на културата e отправило запитване към македонското Министерството на културата за изясняване на случая с издадените там романи на Димитър Талев.Наследници на българския литературен класик алармираха пред медиите, че съдържанието на "Железният светилник", "Преспанските камбани" и "Илинден" е било подменено и с това са нарушени авторските им права, като не е искано от тях и съгласие за издаването им в Македония.

Още по темата

В текста думите "българи" и "български" са били подменени с "македонци" и "македонски", а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани.

От ведомството на Вежди Рашидов припомнят, че през месец ноември 2015 г. заместник-министърът на културата Боил Банов и министърът на културата на Република Македония Елизабета Канческа-Милевска подписаха в София Програма за сътрудничество между министерствата на културата на двете страни за периода 2015-2017 г.

Член 12 от нея гласи, че страните съдействат за установяване на контакти и сътрудничество за защита на авторските права в областта на художествената, учебната и научната  литература, съгласно националните си законодателства и международните споразумения, по които са страни.

Със случая се ангажираха и родни евродепутати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македонците защо нямат нито един кръстен с името Самуил защо досега не са направили филм за него или по романите на Талев .Защото ние сме единствените които ги признаваме ,а сърбите пред които се прекланят ще ги смачкат за един ден Евала македонци вие нямате нищо освен едно голямо его без покритие
22
3
 
0
 
! Отговори
аз преди 8 години
Лицемерие! Ние можем да си фалшифицираме историята и произведението и да изрязваме думи, които на г-дата в МОНТ не им харесват. И можем да решаваме дали искаме да сме роби или не, а когато макетата го правят им търсим сметка защо...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сите македонски мекерета сакаме да ни се върнат исконите македонски земи на Марс, дека за сефте се е и*р***л първиот у вселената македонец Миле Гъзипрътцковски.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Велики македонциЕх, мечти! Ми преди да анексирате "изконните" си земи, ще бъдете глътнати от северозападните си съседи. И без друго си ги отглеждате на местна почва и то доста успешно. Помислете какви ги бъркате, че после ще е късно да викате братята българи да ви спасяват...
19
7
 
2
 
! Отговори
Велики македонци преди 8 години
Македонци ще анексира изконните си земи, които се намират в територията на измислената страна БГ.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже Стоичков го прекръстили на Стоичковски.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да анексираме Македония! :)
16
5
 
12
 
! Отговори
Лъчезар преди 8 години
Предлагам на македонците да си закрият измислената държава, като преди това върнат на съответните притежатели каквото са си присвоили - от кой цар, от кой азбука и т. нт.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя свят съвсем изкукурига. Македонците се бият в гърдите и викат че не са българи, украинците се пенят че не са руснаци.....
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българската държава трябва в най-скоро време да прекрати всякави дипломатически отношения с ФИРОМ и да затвори границата. Ако ФИРОМ продължи да краде и фалшифицира, да се пусне БА да разчисти терена от антично-сръбски вентилатори ...
13
1
 
18
 
! Отговори
приказка за баницата преди 8 години
Не е луд тоя дето яде баницата, а ...... Нашите политици са ***. Дори и македонците се гъбаркат с нас както си искат. Ако има някой на място веднага да изгони псланника им и да прекрати дипломатическите отношения с тях. Вето на всички тяхни домогвания по всичките им проекти и да ги видим тогава???
12
8
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО преди 8 години
Македонците са отговорили но нашите медии си траят .Ние искаме да запазим България , не даваме отчет на Министър турчин и крадец и Президент Ислямист .
11
1
 
9
 
! Отговори
Защо? преди 8 години
Защо пак се кланяме на македонците?Направо да се дадат под съд, а незаконно издадените романи да се унищожат!
10
1
 
24
 
! Отговори
българин преди 8 години
Какво знаем ние българите.Америка е била открита от великия македонски мореплавател Ристе Колумбовски.Първият космонавт е великият Юрче Гагарински,а на Луната пръв е забил македонското знаме Нилче Армстронговски.И всички те са били далечни потомци на много великия Александър Македонски.Китаиците пък са всъщност покитайчени македонци потомци на войниците му.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сега няма да ги приемат в нато, ауу каква загуба да знаеш
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами сега? Македония няма да бъде приета в НАТО, каква трагедия няма да дават пари за да пращат армия на другия край на света да се бие за американските интереси. Това е голяма загуба.
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Клетите натовски комплексари
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според научни източници там Македония е на 3000 години и Израел също.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кокоspaТе не искат НАТО
4
5
 
19
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
БЮРМ ще има дълго да чака за покана от НАТО и ЕС.Тия клети,комплексари.