Терористите разчитат на изненадата

Има софтуер, който анализира поведението им, обясни учен
29 мар 2016 17:36, Анисия Иванова
6
Терористите разчитат на изненадата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Това, което използват терористите, не са върхови технологии. Има един елемент, който трябва да се отчита, а именно неочакваността, изненадата, на която те разчитат. Това каза акад. Чавдар Руменин, директор на Института по системно инженерство и роботика към БАН, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му всички са потресени от баташките кланета през последните месеци, които са противни на нашите цивилизационни представи. Според него учените и изобретателите трябва да сложат край на това безумие.

"За мен не е ясно как в сърцето на Европа - в Брюксел, в жилище са открити над 130 л ацетон и още около 35 л перхидрол. Как това е проспано от службите", коментира той.

Той е убеден, че няма проблем да се разберат намеренията на теротистите - прави се профил на поведението, "достатъчно е да му видите изражението, начина по който диша, как си държи ръцете".

"Има софтуер и хардуер, които могат да поемат информацията и да идентифицират такива лица", обясни академикът.

По думите му БАН разполага с 7-8 международни патента, чиято защита се поддържа от съответните институти. Общият ефект от тях е голям и възлиза на около $600 хил.- 800 хил. За последните години БАН има около 160 патента за изобретения, което представлява около 60% от всички създадени патенти в България.

Не съществува фундаментално открие, което да не може да бъде доведено до конкретно инженерно техническо решение, което да е на ниво абсолютна световна новост, т.е. да бъде патент за изобретение.

Акад. Руменин представи една от разработките на БАН, а именно как дрон може да бъде използван за контрол на държавната граница. Според него обаче проблемът с мигрантите не може да бъде решен без промени в закона.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Do 2 преди 8 години
Не знам вече каква е причината. Близко е до ума, че такова нещо ще направи само човек, нямащ какво да губи, но някои от терористите бяха с богати родители, образование и перспективи. Самата ИС стана чудовището, което е, заради подкрепата на богатите и влиятелните. А колко наистина бедни хора си живеят мирно и не вредят на никого.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да отворим границите, че да дойде евтина работна ръка. Във Франция вече им сърбаха попарата. Скоро и в други държави. Но важното е, че правилните хора винаги ще намерят решение. И кои са правилните хора? Тия които са безпринципни и си сменят позицията взависимост от келепира. Да ви е честито колониалното блато което създавате. Америка са толкова напред, че даже 19 трилиона дефицит имат.