Нужен е диалог между пациенти, медици и политици

Д-р Щерев: Да се преговаря, а не да се върви срещу съсловието
31 мар 2016 18:49, Анисия Иванова
22
Нужен е диалог между пациенти, медици и политици
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

В гилдията има единство и Българският лекарски съюз изразява становището й. Там има различни мнения, но се гласува, имаше събрание по този повод и се реши, че са неприемливи условията по новия рамков договор с НЗОК. Това каза проф. д-р Атанас Щерев в предаването "Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria по повод протестите на джипитата.

Още по темата

"БЛС не подписа рамковия договор за 2016 година и след това се тръгна към изкривяване на нещата", обясни Щерев.

"Законът повелява, след като не е подписан новият договор, да остане в сила стария рамков договор. Тук се започна някакъв нов договор, който няма партньор. Ако няма партньор, тогава с кого е подписан?“, запита Щерев.

Професорът призна, че МЗ се управлява трудно, има много неща, с които трябва да се съобрази едно министерство. "Но на практика няма диалог. Има нападки един към друг. Трябва да се седне на масата на преговорите, а не да се обявяваме срещу цяло едно съсловие. Така не може да има напредък", смята той.

"Реформа или промени се правят в началото на мандата, при стабилна политическа подкрепа след набелязване на консенсусни точки. Прави се комплексна, ешалонирана във времето промяна със съответната финансова подкрепа. Нито едно от тези условия не е на лице", допълни докторът.

По думите на специалиста ГЕРБ са дошли на власт с желание за приватизация в здравеопазването: "Да, ние се нуждаем от чуждестранни инвестиции в сектора. След това изведнъж измениха посоката и казаха – има много частни болници, няма нужда от такива инвестиции. Това е много лошо послание към инвеститорите и то винаги се заплаща".

Той смята, че идеите за пръстовите отпечатъци нямат почва. В състояние на криза трябва черна работа - анализи на определени процеси, убеждаване на партньорите, защото без партньори, без специалистите по здравни грижи, без БЛС не може да се правя въобще промени.

Между трите страни - пациенти, медицински специалисти и политици - трябва да има непрекъснат диалог, каза още д-р Щерев.

На въпроса дали смята, че протестите ще постигнат успех, той заяви: "Абсолютно сигурна съм, че протестите ще постигнат своята цел. Това, което иска в момента правителството, не може да стане".

Разговорът чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
до 15 А така преди 8 години
И лекарите ,тъй като са и потенциални и реални пациенти , бих искали безплатно зравеопазване , но имат ясното съзнание ,че това е утопия.Всяко нещо е пари - като се започне от хартията за прословутите талони и се стигне да препаратите за дезинфекция.Иначе казано - това искане е завръщане в пещерния строй- билки и баене........
19
0
 
0
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
А знаете ли колко капе от" инвитрото"и какво точене пада.Я се хване , я не и колко братчета и сестричета ще има в бъдеще.А колко с болести от такова раждане?!!!Не ме се мисли. Нямам време.
18
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Пръстовите отпечатъци не се въвеждат заради кражбите. Те ще изпълнят друга роля, ще бъдат събрани с друга пъклена цел, за контрол на цялото население, затова се защитават толкова яростно от ББ. Кражбите в болниците не стават с регистриране на несъществуващи болни в лечебниците. Кражбите стават с надписване на процедури, които реално не се правят. това става главно в големи софийски болници - Токуда, Сити Клиник и големите държавни болници, където управителите се назначават от управляващите.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нета вече продават принтепи за тия отпечатъциНе се впрягайте толкова
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безплатно здравеопазване няма в ЕС и като тук е толкова лошо защо си вземат самолетите от там където работят и идват да се лекуват в Б-я Пац. може и да не плаща лично на лекаря в някои страни от ЕС но всяка една мед.услуга се калкулира и се заплаща а когато ти се теглят тези пари от твоята здрав. карта няма как да не забележиш Знаеш колко пари здр.осиг си внесъл знаеш къде си се лекувал като ти свършат или плащаш или доп се осигуряваш Не може да се внасят 17лв тъй просто сме осигурени
15
2
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ЗАЩО И ЛЕКАРИТЕ НЕ ИСКАТ БЕЗПЛАТНО МЕДИЦИНСКО ЗВРАВЕОПАЗВАНЕ---НАЛИ НЕ ИСКАТ УЖКИМ ДЕ МАФИЯ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО---АМИ И ТЕ СА ВЬТРЕ НО СЕГА БЬРЗА ПОМОЩ ЩЕ *** ПОВЕ4ЕИ ТЕ ЛЕКАРИТЕ ЩЕ ВЬРШАТ 70 ПРОЦЕНТА ОТ РАБОТАТА А ТОРТАТА ОТИВА ПРИ БЬРЗА ПОМОЩ
14
0
 
3
 
! Отговори
Кошмар преди 8 години
Знаете ли,че Българите са единствените пациенти в Европа които нямат никакви права!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пръстовият четец каква мед.информ. носи -никаква .Трябва здравна карта и там да се трупат на всеки лично внесените му осигуровки така ако той не е на лекар или болница -няма как да се краде .А това с четеца е вид кражба -само че в случая краде Москов защото ще му платят тлъста комисионна А за лекари и пациенти остава средния
12
0
 
1
 
! Отговори
Какво не разбираш? преди 8 години
Еми като не те унижават достатъчно с пръстовия отпечатък, сравнявайки те с престъпника, що не си поръчаш чип като куче, а?Нали са си назначили добре заплатени контролни органи, защо те не си свършат работата или са неграмотни за работата, за която са наети?Странна логика имаш или не разбираш само срещу заплащане?
11
3
 
0
 
! Отговори
не разбирам преди 8 години
кого защитават в този спор лекарите ? на пациентите прочитането на оптечатъка би отнело 15 секунди или по-малко . значи лекарите не искат четците които биха намалили кражбите и тук вече не виждам как биха имали подкрепата на обществото защото кардат от обществените средства
10
0
 
2
 
! Отговори
Viarvaite преди 8 години
Doktorite si prikazvat samichki...:-):-):-)
9
6
 
1
 
! Отговори
не разбрах преди 8 години
до 7как точно четенето на пръстовия отпечатък унижава пациента !!! когато искаш да използваш кредитната си карта ти искат пин, нали ? е това с четеца е подобно , за да няма злоупотреби .
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много им пречи пръстовия идентификатор.Никаква връзка няма с медицинската дейност,ама никаква.Въвеждането на личните карти да нямаше случайно.Тук обаче,кражбите ще стават по-трудно.Не че няма да има пак крадене,ама поне това,което е сега най-кръчмарското лапане на пари от НЗОК може да поспре.Лапаницата намалява и реват като ранени глигани.Всичко друго ще приемат само пръстовия идентификатор да го няма и здравната карта в реалните си размери да не стане.Около 10000 легла трябва са по-юмалко.....
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"а не да се обявяваме срещу цяло едно съсловие" Да, срещу съсловието не може да се обявяваме, но може да унижава с пръстови отпечатъци и да се лишава от достъпна медицинска помощ цял народ. Това може!Всяка лакомия се наказва. Алчността у някой хора е убила и елементарното им чувство за самосъхранение.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OCTABKA
5
4
 
2
 
! Отговори
ами преди 8 години
тоя щом е против пръстовия четец да предложи начин да се прекъснат злоупотребите или смята , че не се краде !!! много е лесно да отхвърлиш и да не предлагаш решение на проблема
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нужни са оставки !
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пациента ако има пари може да разговаря с доктора си или с политик няма ли пари никой не му обръща внимание
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за да има ефект, трябва да затворят границата, летището, или поне парламента! иначе няма да има никакъв ефект, само пациентите страдат! отново! защото само те си патят от този протест!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно разумно изказване -трябва диалог , а не да ти се налага какво да правиш това не е демократично а е репресивно