Страшната статистика: 65 хил. гимназисти пушат канабис

Младите посягат към дрогата от любопитство, за удоволствие, от скука
1 апр 2016 17:52, Анисия Иванова
106
Страшната статистика: 65 хил. гимназисти пушат канабис
Архив: Булфото

Около 65 хиляди гимназисти в страната са пушили канабис поне веднъж през живота си, близо 27 хиляди са тези, които са посегнали към дрогата през последния месец, сочат данните на Националния фокусен център за наркотици.

Резултатите от изследванията през последните няколко години показват, че между 370 и 440 хиляди българи на възраст между 15 и 64 години са пробвали поне веднъж през живота си дрога.

В групата на 15-34-годишните процентът е 22,8, каза във Варна експертът Антония Банчева на дискусионен форум за тенденциите в разпространението и употребата на наркотични вещества сред децата и младите хора.

Най-разпространеният наркотик е канабисът, следван от амфетамините, екстази и кокаин. Младите хора посягат към дрогата най-често от любопитство, за удоволствие, от скука или за да се впишат в дадена компания, обясни Банчева.

За разпространението на т.нар. дизайнерски дроги данните на центъра сочат, че най-много са синтетичните канабиноиди. Употребата на тези вещества е присъща по-скоро за учениците, а не за възрастните хора, обясни Банчева, цитирана от БТА.

Синтетичните канабиноиди, които заливат пазара, завоалирани като чай, соли, торове, са много опасни, тъй като ефектът от тяхната употреба е неизвестен, особено в съчетание с алкохол или енергийни напитки, каза Виолета Богданова, началник на дирекция в Националния център по наркомании.

По думите й рискът не е толкова, че може да се развие зависимост, колкото че може да се стигне до тежки интоксикации и увреждания. Вече има и данни за развитие на амфетаминови и метаамфетаминови психози сред младите хора, каза още Богданова.

Според нея разрешаването на проблема с разпространението на дизайнерските дроги се крие в превенцията. Надежден вариант е работата от типа "връстници обучават връстници", посочи Богданова.

Младежите си доставят дрогата чрез интернет сайтове, дилъри, включително и от магазини. Тези вещества са много опасни и употребата им може да доведе до повишаване на сърдечния ритъм и кръвното, параноидно поведение, обърканост, остра бъбречна недостатъчност, предупреждават лекарите.

В страната има недостиг на програми за работа с младежи, които вече са експериментирали, допълни Богданова. По думите й такива програми се реализират само във Варна и в София.

Тя каза още, че трябва да се спрат всякакъв тип внушения особено в медиите, че нищо не може да се направи в борбата с наркотиците или че има безопасни дроги.

В момента в страната се изпълняват 30 метадонови програми, допълни Венда Зидарова, началник отдел в здравното министерство. Държавата отделя от бюджета около 1 милион лева само за метадона. Отделно в 5 града с държавни средства се изпълняват програми за намаляване на вредите и психосоциална рехабилитация на зависимите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: форумнаркотициВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 8 години
До Анонимен #85За твое сведение не пуша трева, спрях цигарите след 23 години тютюнопушене.Но имам достатъчно прятели и познати,които си пушат трева,някои повече от 20 години.Няма нито един на твърди наркотици сред тях.Може би няма да е зле да прочетеш малко за канабиса и хероина,преди да ги сравняваш.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
85, аз искампо същата логика можеше да сложат и чаша-еспресо или двулитровка ариана, които са не по-малко дрога от марихуанатасе1 'статия" за увеличаването на пътните убийства и да сложат снимка на хитлер
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До nina"Каква е връзката между 65 хилядите,които пушат трева в заглавието и спринцовката с хероина на снимката?"Явно марихуаната вече ти е направила мозъка на каша. Връзката е, че и двете са наркотици. Още връзки искаш ли? И още има.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕленаЛенче, от там се започва.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да поправя заглавието...По-коректно би било да се каже, че 90 от 100 са пушили канабис, като 50 на 100 си го пушат редовно.
70
3
 
2
 
! Отговори
Елена преди 8 години
Дааа, и още следващия път всички тези 65 хил. ще минат на хероин, както внушава нелепата снимчица в заглавието. И децата знаят, че веднъж пушил марихуана се закачаш към херцата за цял живот..... ***.
69
3
 
6
 
! Отговори
как не ви е срам преди 8 години
Вие хора съвсем вече не знаете къде се намирате. Как е възможно да се публикува снимка на венозна инджекция на кой знае какво (ами кой знае може и да е медикамент) и да се говори за канабис. Кой кога и защо би си поставил инджекция канабис. Ами като си "медия" и/или "журналист" не значи ли, че поне ще ти е ясно, ако говориш за трева да знаеш как подяволите тая трева точно влиза в организма?! Защото това е меко казано несериозно. Да не говорим за държави и US щати, които са легализирали тревата..
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
верно е плашеща, само 65хил ?малко са
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето това ни донесе демокрацията и незаконното ни приемане в ЕС и Нато, наркомания, проституция, престъпност, бедност, инцест, гей паради, педофилия и други евроатлантически ценности. Целта е да се унищожи българския етнос, но няма да стане.
66
2
 
7
 
! Отговори
nina преди 8 години
До 56"Cпециалисти казват, че обикновено се започва с марихуана, но после може да се стигне до по-тежки наркотици, което вече е трагедия."Не е задължително да е марихуана ,много хероиномани са започнали с цигари и кафе примерно.
65
3
 
8
 
! Отговори
nina преди 8 години
Каква е връзката между 65 хилядите,които пушат трева в заглавието и спринцовката с хероина на снимката?
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-разпространеният наркотик е канабисът, следван от амфетамините, екстази и кокаин."Нито едно от тези неща не се инжектира. Г-жа/г-ца Иванова или понятие си няма за какво пише или целенасочено заблуждава хората. И в двата случая става дума за лоша журналистика. А като се замисля, че едно време го четях този сайт...
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая статия залита много към пропаганда
62
0
 
2
 
! Отговори
Aleksnadur преди 8 години
Zagubihte me... Misleh vi za po adekvatni... Ei hore, zemete se informiraite i sprete da bulvate ***!
61
1
 
1
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Марихуаната не е Наркотик той досущ като Опиумът,и ХашишътКоито водят до същият ефект като НаркотикътКоето го прави Един вид Дрога
60
0
 
2
 
! Отговори
Илиян преди 8 години
До Анонимен Има, но това е,защото има леко разминаване м/у представите на авторката и реалността :D
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къв канабис бре ТЕЗ НАПРАВО СЕ БОЦКАТ
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
samo 65xil mnogo pove4e sa povqrvaite vseki 2ri go pravi
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много деца точно заради канабиса почват да мислят, че и другите дроги са безобидни. Един приятел пък разви остра психоза само от канабис, почна да приказва небивалици, следели го, а хазяина му монтирал скрита камера в спалнята да го гледа как прави секс. Пък хипитата няма какво да ги идеализираме толкова, 60-те години са били ужасно брутално време и сред тях също са се ширели насилие, борби за власт, ненормални култове като този на Чарлс Менсън.
56
4
 
3
 
! Отговори
ми преди 8 години
65 хил. ***.