Чавдар Кънчев в #Panama Papers с две офшорки

Едната е закрита, и двете не са развивали дейност, увери той
Обновена: 7 апр 2016 20:48 | 7 апр 2016 20:48, Елка Василева
24
Чавдар Кънчев в #Panama Papers с две офшорки
Снимка: "24 часа"

Бившият шеф на Българска външнотърговска банка, по-късно Булбанк, Чавдар Кънчев е сред българите с офшорни сметки, извадени от "Досиетата Панама".

Чавдар Кънчев е бил директор, а по-късно акционер в 2 фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови преди повече от 15 г. Едната е закрита, а другата не развива дейност. Това показват данните, изтекли от панамската адвокатска кантора “Мосак Фонсека”, съобщава „24 часа“.

Кънчев потвърди пред изданието, но посочи, че двете фирми не са развивали дейност. „Щях да закрия и втората, но имах здравословни проблеми“, казва Кънчев.

Първата компания - Polltis, е вписана в регистъра на Британските Вирджински острови през март 2000 г. По онова време Кънчев все още е директор на Българска външнотърговска банка, но името му не фигурира в документите. Директорите са номинални, а собственикът не е посочен.

Името на Кънчев не се появява в Polltis и през октомври 2000 г., когато напуска директорския пост в Булбанк и се отдава на частен бизнес.

Едва през март 2007 г. той и дъщеря му са назначени за директори.

Още по темата

Сертификат за акционер Кънчев получава 3 г. по-късно - през юли 2010 г. Според банкера фирмата никога не е развивала дейност.

Това се потвърждава и от документите. Вероятно затова той и дъщеря му решават да закрият компанията през октомври 2013 г.

Другата фирма, в която Кънчев става първо директор, а после акционер, е Oak Cresent Ltd.

Фирмата е регистрирана през юни 2001 г., но първият акционер е вписан в регистъра като приносител.

Имената на Кънчев и дъщеря му се появяват едва през март 2007 г., когато са назначени на директорски постове. През юли 2010 г. собствеността и на тази компания е прехвърлена на Кънчев. “Бях планирал да закрия и нея, но имах проблеми и това се отложи”, казва банкерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Panama PapersЧавдар Кънчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИ СА ИЗНЕСЛИ КАПИТАЛИ ЗА ДА "НЕ ГИ ЗНАЕЛИ ЖЕНИТЕ ИМ", ТАМ ОБАЧЕ КАТО ГИ ИЗНЕСЛИ НИЩО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО, АМА НИЩО, ОБАЧЕ ЗАЩО СА ТАМ КАПИТАЛИТЕ НА НАШИТЕ БГ ГЕНИИ СЛЕД КАТО ДАНЪЦИТЕ ИМ И ТУК И ТАМ СА ЕДНАКВИ- ЗА ДА ПРАВЯТ ПО ГОЛЕМИ РАЗХОДИ, ЕДВА ЛИ ЗА ДА СКРИЯТ ДОХОДИ, ЗА ДА ИЗПЕРАТ ПАРИ- ЕТО ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО- ДАЛИ Е МОРАЛНО УКОРИМО- НЕЗНАМ- НО ПРЕМИЕРЪТ НА ИСЛАНДИЯ ЗА 24 ЧАСА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА, А ТУК НИ ОБВИНЯВАТ ЧЕ ИМА НЯКАКВА РЕАКЦИЯ- ДОРИ ИЗЧЕЗНАХА КОМЕНТАРИИТЕ В НЯКОИ ФОРУМИ ЗАЩО ?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то да бяха само тези сметки......
14
0
 
5
 
! Отговори
руската перестройка преди 8 години
И по стара българска традиция:банкерът Чавдар Кънчев - агент Виктор от ДС!!!!!! Защо ли не ме учудва?
13
0
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Обясни как краварите точно я ликвидираха ???
12
0
 
11
 
! Отговори
2000 година преди 8 години
БУЛБАНК е продадена на УНИКРЕДИТ, а тоя ПРЕСТЪПНИК си открива фирма в ОФШОРКА. Какво съвпадение дами и господа СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ. Нагъл ЛЪЖЕЦ. А ХАМПАРЦУНЯН , дето я продаде като шеф на АГЕНЦИЯТА по приватизацията след 1 година стана неин шеф. А ПРЕМИЕРЪТ КОСТОФФ пък забрави да си поиска 100 МЛН ДИВИДЕНТ за текущата година....Бре какви оправни "БИЗНЕСМЕНИ". Все за 2 етаж източното крило на ЦЕНТРАЛНИЯ ЗАТВОР
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе то е ясно на всички че се измъкнаха милиони и милиони от страната ни.Къде да ги вкарат-в офшорни сметки, разбира се.То вече така са си оплели кошниците, че въобще не им е трудно да крадат. Трудно им е да ги слрият някъде или да докажат откъде са.Та в случая най-весели са оправданията. Имал, ама не ги ползвал, ама забравил да ги закрие...Ама защо са ти трябвали?!!?Ей, поне да беха по-оригинални нещо...то и те затъпяват от ден на ден...
10
5
 
13
 
! Отговори
Jarost Marksa преди 8 години
До Анонимен 8Пак комунисти и простотии?!?! Комунизъм няма, умря 89 г. с преврата срещу Живков. От тогава е свобода, демокрация и неолиберализъм. Партийците напуснаха БКП и се вляха в редиците на БСП, СДС, НДСВ, ГРОБ, ДПС и куп други знайни и незнайни партии и партийки. Държавата я ликвидираха краварите, останалото е територия, римляни и чалга.
9
0
 
11
 
! Отговори
EVROPOL преди 8 години
Има един списък с 10-те Топ Милионери на Прехода , но проблема е че България няма такава Институция да ги провери , може и е в състояние само EVROPOL
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След Банев , Манджуков сега и Чавдар Кънчев . Все отбор юнаци верни слуги на народа , но парите за тях . Това са наследниците на мандраджиите всичките от БКП-БДП-ДС . То просто няма по крадлива и жестока партия от тази на комунисти-социалисти-терористи . Жалко за хубавата държава .
7
0
 
16
 
! Отговори
пфффф преди 8 години
ми то не е нужно да развиват дейност.в България само се въртят едни ПРИВАТИЗИРАНИ ПАРИ и се препращат от сметка на сметка.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2, изобщо не ги оправдавам, но не е престъпление само по себе си. Това е единственото, което могат да кажат по темата, без да се набутват повече. Изглежда сякаш отговарят на някакви въпроси, не са напълно в "защитен режим". Един вид - "по-добре да говоря глупости, или общоизвестни факти, отколкото да мълча". Е виж Путин примерно - каквото и да стане, където и да стане, колкото и други хора да го отнесат - това е атака на прогнилия Запад към велика, предобра и богата Русия.Смешници :D
5
1
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
"Едната е закрита, и двете не са развивали дейност, увери той"Интересно, като не са развивали дейност и нямат приходи, с какви пари са плащали заплатите на номиналните директори, таксите и разходите им? Тези ни имат за балами!
4
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Swiss Capital Investments LTD, Британски Вирджински Острови, рег. 676187 - регистрирана от адвокатско дружество Мосак Фонсека - за периода 2005-2012г. , ЗАНИМАВА СЕ С пране на пари, измами на стотици чужденци - дружеството е на един и същ адрес с "Capital Investments ООД - ГР. ВАРНА, Бизнес парк и има едни и същи собственици - Пламен Ненков, Ирина Кривенко, Даниел Славов
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
почнаха с оправданията, щях да я затворя но бях болен. има ли кой да хване на такова нагло обяснение?!? тия хора се правят на луди
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави ли ви впечатление как разни експерти от цял свят ни обясняват, че офшорките не били престъпление, пък всички хора с офшорки или отричат да ги имат или отричат да са действащи? Що така след като уж няма от какво да се притесняват? :)
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Едната е закрита, и двете не са развивали дейност, увери той"Ама естествено, че двете офшорки не са развивали дейност, просто си ги е направил да стоят там за красота.