Броим до 10 лв. за козунак по Великден

Купувайте пакетирани козунаци, съветват експерти
20 апр 2016 08:18,
12
Броим до 10 лв. за козунак по Великден
Снимка: архив, Булфото

Козунаците за Великден ще са на цени между 2 лв. и 10 лв. за 400 г, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред вестник "Стандарт".

По думите й козуначено изделие с атрактивно ниска цена няма как да има състава на истинския козунак. "Трябва да е ясно, че козунакът не е евтин продукт. Съставът му е много богат и затова не е възможно да има атрактивно ниска цена. Добре е да се хапва по малко, но качествено", каза Кукушева.

"Козунакът трябва да е пакетиран и да са посочени съставът и производителят. Сивата икономика се простира в непакетирани храни и особено в кампанията за козунаци, тъй като опаковката струва пари, а слагането на етикет води до проследимост. Затова апелът ми към потребителите е: Купете си пакетиран козунак!", каза Кукушева. Тя посочи, че при избора на козунак трябва да обърнем внимание на етикета и състава му, като търсим в него бяло пшеничено брашно, яйца, захар, яйчен меланж, което е яйца на прах, ядки, стафиди, фрукти, мармалад, включително шоколадова плънка или локум.

"Това са елементите на качествения козунак. Изключително е важно потребителите да знаят, че козунакът е с много фина текстура, с голям обем, а леко тегло. Освен това той е на конци, които личат още преди разчупването му. Конците са резултат от двуфазното замесване на козунака и неколкократните изчаквания да втаса. Самият състав допринася за този ефект на структурата, благодарение на който при вкусването на козунака имаме усещането за захарен памук", обясни Кукушева.

Тя е категорична, че козунакът не бива да има наситеножълт цвят, защото това е сигнал за злоупотреба с оцветител. "Козунаците с цвят на минзухар няма как да не съдържат оцветители, всички домакини знаят, че яйцата обагрят леко текстурата, но не създават траен и наситен цвят", посочи Кукушева. По думите й технологичният процес на българските козунаци позволява те да имат нормална трайност в рамките на месец - месец и половина.

"Оттам нататък всичко е обогатено с консерванти, които не вредят на здравето, но създават по-голяма трайност", каза Кукушева. Според нея добра новина е, че родните потребители вече са изцяло ориентирани към потребление на козунаци, произведени у нас, независимо от лъскавите опаковки на такъв тип изделия, направени в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: козунакВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най всусния козунак е със стафиди от бяло и червено грозде
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До П.ПетровПропуснал си да включиш труда в сметката !!! Труда не струва ли пари ? Извинете, забравих че в България труда не струва пари....
9
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
сладък хляб 400 гр по 3-50 лв залива магазините с много еееее захар и яйченмеланш както всяка година и тази ще минем без агн и козунак менте
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Козунак с шоколад, или локум? Това е всичко друго, но не е Козунак.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кукушева, нормална трайност месец, месец и половина? Яж го ти този козунак...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който има нека брой.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си го ядат.Колкото по скъп толкова по сладък.
4
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Сам ще си го пека козунака. Грубо:1кг брашно 1 лв.6 яйца 1.5 лв.200 гр. захар 0.3 лв.250 гр. мляко 0.4 лв.200 гр. масло 2.5 лв 3кВ/ч ток 1.0 лв. общо 6,70лв за 1.7 кг.Себестойността излиза 3.8 лв до 4 лв. на килограм с истински продукти, без боя, консерванти и хидрогенирани мазнини.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елате на Чинара в Асеновград да си купите евтини и много вкусни козунаци.
2
2
 
8
 
! Отговори
Drobeca преди 8 години
Никога не съм давал пари за тея умрели козунаци,баба ги прави най-добре.
1
2
 
12
 
! Отговори
м дааа преди 8 години
Имаше фурни и ги правеха хубави. Последните години си меся аз , може и да не са като купените но поне знам какво има вътре. Също като с мартениците - преди връзвахме два конеца и бяхме щастливи, а сега ако не са светещи и пеещи не се брои