Такса "смет" поскъпва, ако е на индивидуална основа

Това е едно от предложенията на Министерството на финансите
23 апр 2016 10:20, Анисия Иванова
48
Такса "смет" поскъпва, ако е на индивидуална основа
Снимка: Булфото

Такса "смет" може да поскъпне за някои домакинства, ако се формира на индивидуална основа, съобщи депутатът и бивш общински съветник Георги Кадиев.

Въпреки това повечето хора подкрепят именно този метод на образуването ѝ, защото го считат за най-справедлив. Това е и едно от предложенията, залегнало в проекта за промени в Закона за местните данъци и такси, публикуван от Министерството на финансите.

Въпреки че индивидуалната основа е най-справедливата, тя няма да сработи добре в България, заяви Кадиев пред БНР.

"Най-оптималният вариант е да не е само броят жители по лична карта, защото и това не отговаря на истината, а да бъде комбинация между брой живеещи в дадено жилище и потреблението им като показател за това колко хора действително живеят там", смята депутатът.

Базирането на таксата единствено на индивидуалното количество боклук може да я оскъпи за по-многолюдните семейства.

"Семейства с две деца е непосилно да плащат тройно повече такса "Битови отпадъци" отколкото до момента, но от друга страна те наистина произвеждат повече", призна Кадиев.

Според законопроекта всяка община сама ще може да определи коя от предложените методики да избере или да изработи своя собствена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20.Понеже въпросната думичка често се употребява по адрес на списващите, са цензурирали употребата й. Редакцията държи на правото ти да употребяваш само хвалебствия по неин адрес - все някой трябва да се грижи за правата ти, де.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ управлява под мотото "ще плащате повече".
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе редакторите или кавито и неграмотници там да сте - думата *** е литературна дума в българския език. Как решихте, че трябва да се цензурира, бе мамини сладки нефелничета.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Такса "смет" поскъпва, ако е на индивидуална основаТова е едно от предложенията на Министерството на финансите"Ама аз съм учуден, че при ГЕРБ нещо поскъпва. За сефте ще е.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 12Андрешко, ти лъжеш, че само със събрания *** може да се издържа фирма за сметосибиране и едновременно да се прави истинско такова. Предложението е просто, отиваш и го доказваш, а за това как никой няма да те пусне, е абсолютна лъжа, малки общини бол и с радост ще приемат този прекрасен безнес модел от теб.
13
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Бизнесът със събирането на битовите отпадъци и сметоизвозването навсякъде е в ръцете на местните мафии. България не е изключение - вижте кои са фирмите, кои са им собствениците и ще си направите изводите. Проблемът е, че у нас чрез този бизнес се краде безогледно и в огромен размер,а по света има някакъв ред в краденето. Това е и причината 26 години да няма ред в тази дейност. Редът пречи най-много на краденето.
12
2
 
6
 
! Отговори
dl преди 8 години
Единствен начин за плащане на такса смет е на брой лица,защото квадратурата не произвежда ***.Да не излизат с номера :то не се знае колко души живеят,ще се затруднят хората с повече деца и други подобни простотии,защото не всички са ***.Броят обитатели се установява веднага.По подобен начин стои въпросът и със Софийска вода за хората без водомери,харчат си вода,друг им плаща масрафа,регистриран 1,живеещи 5.Хайде стига!Според мен така е лесно за чиновника,а другите кучета ги яли.
11
1
 
9
 
! Отговори
Малко се чете ... преди 8 години
Отново се опитват да измислят топлата вода, при положение, че в "белия свят" това отдавна е измислено. И така - държавата е Франция, моделът за определяне на таксите за битови отпадъци е *** и работещ от десетилетия: всяка сграда си има (те го наричат администратор) домоуправител, който подава в съответната община информация за броя живущи 2 пъти в годината (нещо като някогашните домови книги от соца). На тази база общината определя таксата за битов *** за живущ. Просто и ясно.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финансовата черна дупка ГЕРБ може да погълне бюджетите на САЩ и Китай взети заедно и пак ще има лек недостиг. Там пари само влизат. Дори Хокинг не може да даде някаква надежда, че нещо оттам може да излезе обратно.
9
2
 
17
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
до 11първо, никой няма да ме допусне никъде в никоя община аз да събирам ***, защото това е запазена територия за политическата мафия, защото там има много пари. второ, това че не искам да плащам на същата тази политическа мафия някаква съвсем измислена и излишна такса смет, не виждам защо да продавам каквото и да е и да ходя където и да е ?
8
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10, продавай колата/апартамента и отивай в някоя малка община и започвай бизнес, ти няма да им вземаш пари за такса смет, а само ***, след 5 години като се замогнеш и работиш в близките 5 общини, ще вземеш и областния град, а след още 5, вече ще събираш на цяла България *** и всички ще те обичат, защото не им взимаш пари. След не повече от 15 години ще си превзел и света, поздравления.
7
3
 
30
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
*** е суровина и струва пари. Който има превилегията да събира ***, той има и превилегията да изкарва пари от него. Защо да се плаща допълнително ? Защо да пълним гушата на мафията допълнително ? Това политическата каста престъпници могат ли да обяснят ? Поредния грабеж от народа !
6
1
 
9
 
! Отговори
Асан от маалата преди 8 години
Кой туй нещу "такса смет" ?
5
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4 от 2Вие сте прекрасен пример за това, за което товоря - човек нямащ представа срещу какво вика. Таксата е за покриване на направените разходи и евентуални допълнителни бъдещи разходи - закриване на депо, примерно. Реално ако се спре субсидирането на тяксата от имотните, то хората ще почнат да мислят, за какво тачно им вземат пари, а не като сега една малка група се бори за развитието и намаляването й, а масата от хора и по-големи замърсители, не им пука. Колко такса плащате, знаете ли?
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пореден напън да се обръсне яйцето. Големите пари вече се правят бавно и трудно, а апетитът се е отворил...
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странно. Разделното събиране, гарантира огромен приход от вторични рециклируеми сурвини за смето събиращите фирми, следователно цената на третиране на отпадаците би трябвало да спада иначе се оказва, че данакоплатеца плаща на някой да реализира печалба от отпадъка. Същото е положението и със завода за *** в София, не мога да разбера логигата просто. Или май е принципа на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече". Май е като схемата с градския транспорт
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е ТАКСА, а не данък!!!!! Ако искате да водите социална политика го правете през данъците, но не през таксите, разберете разликата.
1
3
 
10
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Важното е ,че нито един чуждестранен картел или монопол на плащат за такса смет!