Българинът с яростна нетърпимост към корупцията! Но на книга!

Проучване: Даваме най-много пари под масата за лечение и проблеми с полицията
25 апр 2016 17:52, Красимир Ангелов
21
Българинът с яростна нетърпимост към корупцията! Но на книга!
Снимка: МВР, архив

Българинът проявява изключителна нетърпимост към корупцията и корупционните практики, поне на декларативно ниво, сочат данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 28 март и 5 април сред 1000 души. Изследването е в рамките на собствена изследователска програма на "Екзакта".

Още по темата

Резултатите от анкетата са категорични - едва 2% от сънародниците ни заявяват, че са склонни да оправдаят хора, които искат подкупи, а 6 на сто оправдават онези, които дават подкупи. На този фон 98% не оправдават искащите подкупи, а 94 % порицават даващите подкупи.

На фона на това обаче, едва 10 на сто е делът на българите, които са на мнение, че у нас е много вероятно човек да бъде осъден за корупция, а 77% са категорични, че това е малко вероятно да се случи точно в България.

Изследването показва, че най-младите (на възраст под 30 години), както и най-възрастните (хората над 60 годишна възраст), по-често от останалите българи са на мнение, че корупционните практики у нас се санкционират от закона. Така мислят и хората с ниско образование, както и жителите на селата.

За последните четири години социолозите регистрират като цяло ръст на скептицизма относно възможността у нас човек да бъде осъден за корупция. На фона на това 10% от българите посочват, че през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми - на тях лично или на членове на семействата им. 5% заявяват, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции (вкл. и на КАТ), а 3 на сто са плащали за административна услуга - издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ.

1,5% признават, че са плащали за митническа услуга, а 1,3 на сто - за данъчна. За съдебна услуга, както и за образование, подкупи са давали под 1% от българите.

Социолозите обаче уточняват, че на тези данни следва да се гледа само като на един ориентир за корупционните практики, тъй като може да се допусне, че има хора, които не споделят свободно своите наблюдения и практики по темата.

Проучването сочи още, че 65% от българите твърдят, че одобряват румънския модел на борба с корупцията и в същото време го намират за подходящ за прилагане у нас. Едва 5 на сто го отхвърлят като работещ с аргумента, че "това е политическа репресия". 30 на сто от запитаните не са запознати с румънските практики на борба с корупцията, посочва БТА.

43% от българите са категорични, че специален закон за борба с корупцията може да я ограничи до голяма степен. 25 процента смятат, че подобен закон ще повлияе в малка степен на корупционните практики у нас, а 16 на сто изключват възможността проблемът с корупцията да може да се реши чрез закон.

Във възможността корупцията да бъде ограничена със закон вярват най-много младите и заможните българи, както и жителите на областните градове. А по отношение на напредъка на Румъния спрямо България  68 на сто от анкетираните твърдят, че северната ни съседка е постигнала като цяло повече в сравнение с нашата страна. Едва 7% пък са на мнение, че напредъкът на Румъния не е толкова голям и тя едва ли изпреварва България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е затова сме си така ,защото сме безгласни букви в книгата която пише оня ***-знаете кой
10
4
 
5
 
! Отговори
Местан - спасителят преди 8 години
Българинът е пълноправен европеец. Но на книга!
9
4
 
3
 
! Отговори
Подкупников преди 8 години
И аз съм давал рушвет на доктор , но е нормално след като си зависим от него , и искаш по добро лечение
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корумпирани хора, корумпирани управляващи. На кого се сърдите?
7
1
 
6
 
! Отговори
PD преди 8 години
А има и Българи които не дават подкуп, и ако им дадеш подкуп, една ярост се надига. Виждаш я в очите им, защото в прав текст ги обиждаш, професионално, морално, човешки.А подкупа е измама, тарикатлък. Когато измамата стане норма, изчезва доверието. С доверието изчезват: вярата в ближния, обществото, народа, държавата. Днес сме тук, на това ниво, и обикновения човек е недоволен, тариката ще го прескочи друг тарикат и така, докато осъзнаем, че измамата няма място всред нас. Нямаме бъдеще с нея
6
0
 
3
 
! Отговори
Rolex Man преди 8 години
Щом сте само на книга, значи може да ви мачкаме още, плeбc.
5
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Нямаш представа колко си прав...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо си в истина, облечена в малко цифри.Но това е манталитет, а така възпитават и децата си.И въпреки всичко, има много ситуации в които си принуден, от бедност, от безпомощност, от ясното съзнание че си безпомощен защото всички сфери са опорочени. Всички знаят какво им се случва на корумпираните-подаваш сигнал, ако този няма познати в полицията, ще си купи. Ако няма познати съдии-ще си плати за фиктивна присъда...а ти като нямаш познати, и 2лв в джоба, а детето ти е болно, какво?
3
6
 
13
 
! Отговори
ШуроБажанак преди 8 години
Българина комунизма много лошо го възпита да краде от бездънната каца наречена държавна работа да бута по 5 лв. подкуп на Пешо милиционера, да бута подкупче на склададжииката за чушки, да бута подкупче синчето му да учи виШе ,да дава кокошчица на доктора, да назначава на работа шурея, баджанака и т.н. все наши хора да пие ракия всеки ден до безпаметност и да вика ние ги лъжем че работим те ни лъжат че ни плащат та така и до днес вече 70 г. Филмите от онова време го показват на 100%.
2
2
 
3
 
! Отговори
gost преди 8 години
Калпазани на шише ракия как да се търпят нее ли важна работата и качеството за какво си даваме парите и то не малко пари независимо в коя свера а да ти предлагат предлагат дивана че по лесно затова вън на такива де са само за дивана
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина много мрази далаверата в , ........която не участва .