Родни влакове летят с 200 км/ч., но до 4 години

Дотогава трябва цялото трасе в Южна България да бъде модернизирано
Обновена: 26 апр 2016 15:26 | 26 апр 2016 15:14, Красимир Ангелов
127
Родни влакове летят с 200 км/ч., но до 4 години
Снимка: Facebook

До четири години цялото железопътно трасе в Южна България ще бъде модернизирано и влаковете ще могат да развиват скорост до 200 километра в час, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след откриването на реконструираната Централна ж.п. гара в София.

Централната гара е готова за експлоатация, остават само довършителни работи в отделни помещения, но до дни и там ремонтът ще приключи, категоричен бе министърът.

Той увери, че на 16 май, заедно с премиера Бойко Борисов, ще тръгнат от ГКПП "Капитан Андреево" с влак, за да проверят трасето.

"На практика трасето от пристанище "Бургас" и от ГКПП "Капитан Андреево" до гара "Септември" е готово за скорост до 200 км/ч, каза министърът. Сега текат процедурите за отсечките от Септември-Елин Пелин и София-Драгоман", за да може да се направи връзка между сръбската и турската граница и Бургас - сръбската граница, допълни министърът.

Той посочи, че паралелно с обновяване на инфраструктурата, БДЖ трябва да се подготви с процедура за нови влакове. Парите за тях трябва да дойдат от концесията за Летище "София".

"Процедурата за концесията утре ще бъде пусната за съгласуване и след две седмици ще бъде гледана от Министерския съвет", каза министърът.

Политическото ни решение е да има приватизация на "БДЖ-Товарни превози", проблемът е, че няма желаещи да го купят, каза още министърът, цитиран от БТА.

По думите му ако няма сделка за дружеството, в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол има план за оптимизация и преструктуриране, за да се спре със загубите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 4 ГОДИНИ 200 След 5тата 600км.чИ така до края на света
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВиж цените на билетите там и тук и ще разбереш защо.
53
4
 
7
 
! Отговори
машинист преди 7 години
Тоя дагеец цепи мрака с изказванията си
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Септември - Добринище и тя ли ще е за 160 км/ч, че то и ние сме в Южна България?
51
3
 
14
 
! Отговори
ПРЕБОЯДИСВАНЕ преди 7 години
и в този проект се е крало по гербаджийски - нагло, с ясната мисъл, че никой няма да ти потърси сметка. Цената за ремонта била 75 мил. лева (по официални данни). Чуват се гласове, че за такава сума може да се построи чисто нова гара, с всички съоръжения.
50
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Това "ДО" ще е като осъдителните присъди в България "до" - никой не ги е виждал!
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гответе се за нови цени и цената на жп билетите ще скови шоково както СДС и Фандъкова ги вдигна 20 пъти в София след 1989 г.
48
3
 
25
 
! Отговори
българина преди 7 години
В Северна България няма магистрали няма и влакове! До кога бе май ви долна предателска!
47
4
 
27
 
! Отговори
българина преди 7 години
А Северна България? Нито един глас за герб от Северна България! До кога ще ги търпим тия които разделят страната умишлено и водят политика на сепаратизъм?
46
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хайде бе *** кога ще направите нещо за северна българия
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по принцип железниците имат огромен потенциал за развитие в една нормално действаща държава. Само че се иска стегнато управление и инвестиции. Обаче при нас на много хора им е добре и така.. всеки си изкарва някакви парички, влаковете се движат. Защо пък да се напъваме за генерални промени. Иначе ЖП-то е по-евтино от големите камиони, по-екологично, по-безопасно, не се амортизират така пътищата.. Направо ми е странно, че са на загуба ! В европа с влак пътуват заможните, бедняците са в автобуси
44
2
 
6
 
! Отговори
mariad.blog.bg преди 7 години
Вместо име написах адреса, на който съм публикувала материали как сте построили и как експлоатирате жп линиите в Южна България, дето са ужким за 200 км/ч. Нека Ви видят хората творчеството... И след писмото до същото това, черното министърче няма никаква реакция. Сякаш влаковете си хвърчат с 200 км/ч, а пътниците и птичките си пеят...
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега само гълтат огромни пари за ремонт от фирми на ГЕРП а скрап влакове и локомотиви се палят и стоят по гарите без да се движат
42
3
 
14
 
! Отговори
mariad преди 7 години
Отсечката от Пловдив до Бургас, която се рехабилитира в момента е за скорости предимно до 130 като има няколко отсечки за скорости до 160 и няколко за скорости под 100 км/ч. Как тогава ще вдигнат влаковете 200 км/ч? А? Големи лъжци сте и лъжете народа, за да оправдаете ужасните кражби, които реализирахте със схемата Ние възлагаме-Наши фирми ремонтират-Парите от несвършената работа ги делим. Де гиди маскари долни. Не ви е срам. Крадливи подлеци...
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Модернизират трасетата в Южна България,само в Южна.Северна,кучетата да я ядат.Май усилено подготвят Южна Бългатия за присъвдиняване към Турция.Честит ви "пашалък" ***,под величествената сянка на султан Ердоган!
40
3
 
9
 
! Отговори
mariad преди 7 години
Омръзна ми да чета министерски тъпотии. След като жп линиите позволяват скорости до 160 км/ч как ще се движат влаковете с 200 км/ч, бе министърче неграмотно? Лъжеш като плевенски ***. Всъщност ти си си от там... С 200 км/ч по новоизградените отсечки от Пловдив до Свиленград могат да се движат само специални влакове, с накланящи се кошове, каквито няма нито у нас, нито в Турция, нито в Гърция, нито в Сърбия, да не говорим за Македония. Какви 200 км/ч би плевенски....? /Продължението следва/
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция Пускат Анкара - Истанбул. Струва 5 милиарда долара.
38
3
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Това не ми се вярва много. В България през 10 км има прелез, и ромски махали където се мятат павета. Представям си влак с 200 ако удари каруца с дърва какво ще стане. Трябва да се изгради изцяло нова ЖП мрежа, за целта ще са необходими няколко млрд. $, от къде ???., от билети ли ?
37
3
 
9
 
! Отговори
0 преди 7 години
защо пак в южна българия бе , олигоффффренииииии, северна да мрем по пътищата, нито магистрала нито влакове , почна да ми писва от вас!!!!!!румънците се хванаха за главата от нашите пътища като идват към Албена, а уж така се правел туризъм с инфраструктура????
36
2
 
2
 
! Отговори
долню преди 7 години
ЯО БЕ ЧЕРЕПА ДРАПА ДА ГО ОТКРАДНЕ ОТ ГОДИНИ...НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРИЦАТА