Каквото и да работиш, стрес винаги има

Хората работят в напрегната среда, установиха изследвания
28 апр 2016 16:22, Василия Пейчева
10
Каквото и да работиш, стрес винаги има
Снимка: Архив Reuters

Международната организация на труда обръща специално внимание в Световния ден по безопасност и здраве при работа - 28 април, на стреса на работното място. Това се посочва в прессъобщение на Главната инспекция по труда.

Всички изследвания, включително и в България, направени през последните години, потвърждават наличието на стрес при работа във всички страни, във всички професии и при всички работещи.

Европейското изследване на предприятията по отношение на новите рискове (ESENER) показва, че инцидентите, мускулно-скелетните увреждания и стресът при работа са сред главните проблеми в сферата на труда.

Данните за стреса в различните страни-членки на ЕС показват, че в някои икономически дейности, например здравеопазване, на стрес са изложени между 50 и 60 на сто от работещите. Сходни са и резултатите от Националното изследване на условията на труд, направено през 2010 г. по проект "Превенция за безопасност и здраве при работа".

Изследването показа, че 40 на сто от респондентите се оплакват от стрес, повече от 60 на сто - от обща умора. Между 20 и 26 на сто се оплакват от проблеми със съня, тревога и раздразнение, неразположения, които също се проявяват в резултат на стреса.

Стресът на работното място се появява, когато изискванията към полагания труд несъответстват или надхвърлят възможностите на работещите, не са осигурени необходимите ресурси за справяне с поставените задачи, както и когато знанието или възможностите на работниците и служителите несъответстват на очакванията на работодателя.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
gost преди 5 години
когато гледаш отвисоко и далеко помни че някои друг гледа горния затова обичам да казвам завсеки влак си има пътници и понеже стреса и сложнотия я измислиха така наречените новатори там на кои където муе мястото
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНещо май много си се стресирал? С тези *** изказвания.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nqmashe nujda da pravite izsledvaniq shtqh da vi kajai zabez pari che imaqko sres da negovorim che pove4eto go poluchavame ot tova che i dve smeni da rabotish ti davat egati smeshnite pari chak do tam che nemojesh da si pomriesh rashodite ...ako ako se uplachish ti poso4vat vratata..
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че има стрес, има. Ама въпросът е дали си заслужава. За по-добра заплата си заслужава, за 500 лева-не. Иначе всички сме подложени на стрес.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко усилие е стрес. Стесът е полезен, защото потдържа във форма. Всяка работа е форма на стрес /дори и порноактьорите/, за която получаваш средства.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя средата нарочно се нагнетява от талпата взема пример от времето на тато га тръскаха пролетариата
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-лесната работа е...чуждата !
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите забогатяват с жестока експлоатация на робски труд.