Раждането - у дома или в болница

Увеличаването на възрастта за раждане е рисково
Обновена: 11 май 2016 13:31 | 7 май 2016 13:45, Петя Славова
30
Раждането - у дома или в болница
Снимка: архив, Булфото

 „Има много пациентки, които не искат да раждат в болница. Но има и друг поток от пациенти, които са съгласни да родят в болница, но без ние да вземаме активно участие в тяхното раждане. Те не искат да им се слага абокат, не искат да отваряме инструментално околоплодния мехур. Те възприемат това като вмешателство в хода на родилния процес”, заяви пред Нова тв д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ болница "Света София".

Още по темата

 „Не съм съгласна с твърдението, че нямаме отношение към родилките.", обясни доктор Григорова и призова бременните да имат доверие в лекарите.
 
Бременна с второто си дете жена е избрала да следи бременноста си при акушерки, а не при лекарят, при който ще ражда. Причината е, че пред тях тя може спокойно да изкаже притесненията си, да зададе въпросите си. Говорят си и по час в приятелска и спокойна атмосфера.
 
„Тук ми отделят много време и внимание. Чувствам се спокойна”, казва тя, нещо, което в болницата не би било възможно.
 
Според акушерките, съвременните жени имат достатъчно информация и са образовани и могат да преценят как да се появи детето им. Те смятат, че основният проблем у нас се крие в идеята, че на бременните се гледа като на хора в постоянен риск, докато в чужбина, с тях се държат като със съвсем здрави хора, освен ако не възникне някакъв проблем.
 
Както писа Dnes.bg преди няколко дни 37-годишна жена пожелала да роди без медицинска помощ в дома си в село Иван Вазово, загуби бебето си, тъй като по време на раждането то се задушило и починало.
 
Опечалените родители Галя и Боян признават, че нямат доверие на болничните заведения. Заради това жената решила да роди сама, в домашни условия. Освен нежеланието да посети болница, двойката не е потърсила помощта на лекари за раждането.
 
Много родилки са недоволни от отношението, което получават в голяма част от държавните болници. Именно това е и причината те да се насочат към алтернативен начин на раждане. В не една страна домашното раждане е позволено със закон и е асистирано от екип специалисти. У нас това не е позволено. Според доктор Григорова, то е опасно. Като един от аргументите бе и увеличаването на възрастта за раждане, която крие допълнителен риск. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
17
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Естествено в болнично здравно заведение с добра апаратура, с микропедиатър над главата на новороденото и реаниматор за майката и за бебето в случай на нужда. Преди много години нашите баби и майки са раждали по синорите и тогава не е имало кой да им помогне , а при днешните съвременни условия защо трябва да се се рискуват два живота.?!Знае се , че винаги родилката е с единия крак е....Не се знае как ще протече раждането, какви инциденти ще станат по време на раждането.Една афибриногенемия
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В гората или на улуцата най-добре
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че къде е проблема? Да си раждат вкъщи, после да си ги гледат с домашно образование, да им готвят здравословните домашни манджи и да си кукуригат като се изолират в сектантски общности... Дайте сега и интервю с движение Естествено
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в болница, но лекарите е добре да си извадят поуки, че с подобно държане, каквото имат към пациентите, ще предизвикат още куп хора да се уплашат от тях
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отношението в болниците може и да е гадно, ама по-добре да имам професионалисти до себе си ако, не дай си Боже, нещо се обърка, отколкото да рискувам два живота. Така, че твърдо съм за болниците, с целия екип и апаратура до мен.
1
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
В болница естествено.