Всеки втори българин пуши! Момичетата водят на момчетата

Здравен експерт: Цигарите да се увеличат драстично – с лев и 20
93
Всеки втори българин пуши! Момичетата водят на момчетата
Снимка: Булфото, архив

България е на второ място в Европа по тютюнопушене, повече от нас пушат само гърците. Около 40% от населението ни пуши. По-тревожно е проучване на СЗО, което показва, че сред 15-годишните 30% от момичетата и 21% от момчетата пушат. В групата 13-18-годишни момичетата пушат повече, което е притеснително, защото очакваме от тях да станат майки. Така по-трудно забременяват, по-трудно износват и накрая раждат преждевременно.

Още по темата

За тези данни алармира д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея държавата не прави нищо по този въпрос.

Д-р Гаврилова изрази недоволството си, че забраната за пушене в заведенията не се спазва, а контролът не е ефективен.

"Актовете падат в съда, тогава когато изобщо бъдат съставени. В цял свят ще въведат опростената опаковка на цигарите, но ние въобще не даваме такива индикации. Новите опаковки би трябвало да повлияят, те действат отблъскващо. Цената е най-важна. Тя е средството, което най-пряко влияе, но трябва да се увеличава драстично - с лев, лев и 20 ст, за да има ефект", коментира д-р Гаврилова.

Тя уточни, че се очаква стряскащите изображения на опаковките да доведат до 2% намаление на пушачите в ЕС, на фона на 20 млн. любители на цигарите.

При ефективен контрол и след забрана на рекламата, д-р Гаврилова вижда още няколко процента спад сред пушачите.

"Но не може гражданите да казват, че нарушенията стават след 23:00, а ти да отидеш на проверка в 12:00 ч. Министерството на здравеопазването не поставя този проблем на преден план, а превенцията е много важна. Ограничавайки този рисков фактор, ограничаваме инфарктите, инсултите и други заболявания", тя.

Медикът предупреди, че ако половината хора пушат, то останалата част също е изложена на пушене.

"Най-много това влияе на децата. Вредиш на околните, когато пушиш. Трябва да мислиш за тези около теб", призова д-р Гаврилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-нагло същество от пушача няма. Ето и тук се опитват най-нагло да ни лъжат, че едва ли не те са това, че плащат за цигарите, ни издържали. А бе хора, я се опомнете и спрете да бълвате врели-некипели!
42
7
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
Пушачите са най-проститите и нагли хора. Аз не съм съгласен да им плащам супер скъпите сърдечни, белодробни и тн операции. Като са тикава тарикати и имат пари за цигари по 300лв на месец. Да им вдигнат и здравните вноски и да плащат 2-3 пъти по-високи.
41
6
 
6
 
! Отговори
Пушач преди 7 години
До Анонимен 50Пречиш ни като се опитваш на ни забраниш цигарите. Наше право си е да пушим, ако решим. В крайна сметка аз не съм ти дъхал в лицето. Нали? И това не е само в България както твърдят някои. Навсякъде по света пушенето е законно. Тогава защо българските напушачи трбява да се чувстват превилигировани пред европшейски напушачи? Това е само някаква фобия на българските непушачи, че все някой им духал в лицето и им пращал дим. Параноици.
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, мили промитаци на тема здравословен живот, как не осъзнавате с гладките си мозъци, че единствено благодарение на акцизите, плащани от нас пушачите и пиячите, има парички за вас да висите пред кабинетите на джипитата и да си изследвате през седмица кръвните и пр. показатели, влошени между впрочем главно по вина на промитите ви мозъци.
39
2
 
5
 
! Отговори
Бивш пушач преди 7 години
Незнам,но 4години вече откакто отказах цигарите,ям и пия повече,качих 40кг вече.Но за сметка на това нямам такъв злобен махмурлук след нощен запой.Факт!
38
2
 
4
 
! Отговори
Цитат преди 7 години
Запитан един заместник директор на цигарена корпорация дали пуши казал - Не пуша да не съм луд - пушенето е за младите, за бедните и за глупавите.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е,ч е който иска пуши, а който не иска да пуши, пак диша вонята на цигарите - всеки знае, че пушачите не се съобразяват с никого.
36
3
 
3
 
! Отговори
Стоп цираги преди 7 години
Трябва да се обвинява колко е вредно и най-важното да се обяви, че да пушиш е немодерно, не е модно да си пушач. Освен това пушат само *** и хората които са били излъгани да пушат навремето. Както казваше един заместник директор на цигарена корпорация - не пуша да не съм луд - пушенето е за младите, бедните и глупавите.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципно най-много пушат хората без образование и с по-ниско образование, както и по-бедните. Затова в България пушачите са 40% и ще се увеличават много с бързата промяна на етническата структура в България.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да си живея живота без смрад от цигари, но това в България е невъзможно по вина на пушачите. Аз на тях не им преча, защо те ми пречат и кой им е дал това право?
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ентересно, около мен никой не пуши, къде ги намерихте тези пушачи
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма спасение от пушачите. Където и да отидеш, както и да застанеш, все ще се намери някой пушач да ти се завре пред лицето и да те овонява.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата като цяло губи от пушенето, а не печели. Казано по друг начин - вредите и загубите от пушенето са доста повече от приходите на държавата от производството и продажбата на никотинови изделия. Пита се в простата задачка, защо цялото общество трябва да губи заради една наркозависима група хора?
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва всички да плащаме за наркозависимостта на пушачите водеща до много повече заболявания? Пушенето не е само проблем на самия пушач, както си мислят наркозависимите, а е проблем и за останалите.
29
3
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 7 години
Проблемът с пушачите е, че си живеят живота, но не оставят другите да си го живеят.
28
8
 
5
 
! Отговори
Пушач преди 7 години
"Здравен експерт: Цигарите да се увеличат драстично с лев и 20"Здравен експерте, като цигарите уж водили до смърт и ми вдигаш цената на цигарите - тогава се задължи като ми искаш повече пари за цигарите - тогава се задължи да ми плащаш и гроба. Моето здраве си е мое, и моите цигари са си мои - и мога да пуша колкото си искам. НАЛИ САМ СИ ПЛАЩАМ ГРОБА. Не съм длъжен да слушам някакв маниак непушач колко да пуша. Пък било то и с няколко висши образования. Не ми се мешайте в живота.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да не тича за здраве, а за отслабване. Пък и не е необходимо всичко да разбираш - живей си живота и остави и другите да си го живеят.
26
3
 
9
 
! Отговори
глупости, преди 7 години
Нема по-вонещи същества от пушачите. Онзи ден гледам една супер мацка тича в парка. Разминаваме се и ме лъхва тоталната смрад на цигари :) Те това не го разбирам, хем пуши ксато комин хем ходи да тича за здраве :)
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелавам на "експертката" скорошно кацане на Борсата по труда и да си виси там до пенсия, пък белким това средство се отрази благоприятно на логореята й.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две приятелки си говорят: Ти след секс пушиш ли? Другата: Не знам, не съм се поглеждала там....