От 20 май – снимки на трупове по цигарените кутии

Забраняват и продажбата на тютюн за ръчно свиване
Обновена: 10 фев 2016 13:41 | 10 фев 2016 13:37, Камелия Цветанова
112
От 20 май – снимки на трупове по цигарените кутии
Снимка: Reuters. архив

"Пушенето убива", "Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт", "Тютюнопушенето води до състаряване на кожата", "Тюнопушенето увеличава риска от рак". Досега беше така.

От 20 май обаче на кутиите с цигари, освен предупредителните надписи, ще има и снимки на трупове, на хора на системи в болници, на хора с изпопадали зъби, на разядени от рак бели дробове.

Това ще стане, след като депутатите записаха цигарените кутии да бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Според промените, приети на първо четене, предупредилтените илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

65% от цигарените кутии да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи.

Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията.

Приетите предложения предвиждат още забрана за продажбата на цигари с добавени вкусово-ароматни качества и на цигари и тютюн за ръчно свиване.

В електронните цигари също се забраняват вкусово-ароматни добавки, включително витамини, които създават впечатление, че изделието е полезно за здравето или пък, че представлява намалена опасност. Те трябва да бъдат продавани с надписи за опасността за здравето и с листовка, в която да има инструкция за употреба и и списък на съставките. Забраняват се и съставки като кофеин и таурин, както и други съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

Течностите, съдържащи никотин, могат да се пускат на пазара само в специални контейнери с обем не повече от 10 мл. В електронни цигари или патрони за еднократна употреба обемът не трябва да превишава 2 мл, както и да не съдържат повече от 20 мг/мл никотин.


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Мирослав преди 2 години
Пра-дядо ми пушеше по кутия слънце и арда на ден (и двете без филтър) и умря на 92 години ! Пущенето не е за всеки, но и днешният живот не е от здравословен . Всичко е врендно. Ха сега да сложим снимки на мъртъвци навсякъде, а ?
80
2
 
0
 
! Отговори
факт преди 2 години
Норвегия забрани продажбите на цигари.Там има бездимен режим.
79
0
 
1
 
! Отговори
Алеко преди 2 години
Политиците вече се научиха, че ако искат да скрият нещо от Ганьо трябва да посегнат на пиенето, цигарките или фалшивата гордост. Какво ли ще крият този път? :)
78
0
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 2 години
Браво-идеята е страхотна.На всяка кутия с цигари от едната страна Пеевски,на всяка бутилка с водка-Миков!
77
0
 
5
 
! Отговори
Диес Ирае преди 2 години
До Анонимен
А кога на свинетките ще има снимки на разбити коли и катастрофи причинени от дупки по пътищата?
А кога на избирателната бюлетина ще има снимка на празните столчета на депутатите?
А кога ще има снимки на това колко ни коства един депутат който даже не ходи на работа по плакатите им?
А кога ще има снимка на всички които работят в администрациите и нищо неправят и с заплати платени от нас към сметките за ток,вода,парно и тн?
76
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще да почнете да ги продавате в малки картонени ковчези - хората пак ще пушат! За 60 % от народа единствените удоволствия са яденето, пиенето и цигарите! Животът толкова се обезсмисли, а тия че чудят как да ни е още по-гадно!
75
0
 
18
 
! Отговори
w.q.germani преди 2 години
SNIMKI NA DEPUTATITE OT PARLAMENTA......SA PO STRASCHNI......
74
3
 
18
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Защо просто не забраните продажбата на цигари?
Ще излезе по евтино за всички.
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Stiga zirkove ne prodavaite zigari Tova e istinata
72
3
 
28
 
! Отговори
... преди 2 години
а на бутилките алкохол кога ще сложат снимки от катастрофи и хора пострадали от това?
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е написана "прекрасно"! Отдавна се говори, че ще спират продажбата на ароматизирани цигари и ароматизиран тютюн, а не на тютюна като цяло... Защо във втори вестник чета, че спират продажбата на тютюн, а не на "ароматизиран тютюн", не мога да си обясня....?!
70
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви мерки бре!!!
а ще ми кажете ли защо в топ хотелите на европа се пуши в ресторантите им, там където обядват именно тези умници измислящи тези абсурди?
69
0
 
34
 
! Отговори
Тиквантиков преди 2 години
Загрубя пазара на анфетамини и др. дрога.Нищо, ще минем на бизнеса с безакцизни цигари.Създай дефицит, за да печелиш много от малко!
А детско шоколадче със снимка от гнойно-септичното в Пирогов(90 % ампутации, заради бялата смърт-захарта)?
А предпазител със снимано ромче в мизерия?
А снимка на обесил се от нищета старец на билборд пред парламента?
15 години пуших яко.
15 години вече една цигара не съм запалил.
Решението ми не е политическо или икономическо и не е взето от вида на кутията.
Падаме
68
11
 
11
 
! Отговори
bros преди 2 години
Близо 90 коментара, от които отново става ясно, че нашенеца салам "Кучешка радост" ще слага в паницата на чаветата си, но цигарките няма да остави. Абсурд даже!
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интерсно, дали ще сложат и на колите
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен
В АНГЛИЯ И USA nqma takiwa gluposti...
65
5
 
24
 
! Отговори
user преди 2 години
Защо не спрат да ги продават след като застрашават здравето на хората?! Кой печели от продажбата на цигари? Гледам деца на 10 години, които пушат. Това нормално ли е? Кой им продава тази отрова?
64
20
 
11
 
! Отговори
пацо преди 2 години
А кога ще ги направят по 10лв??????? Писна ми от прости наркомани. Че и голяма час подкрепят децата да започнат същия вреден навик.
63
6
 
15
 
! Отговори
Djoni преди 2 години
Основния проблем е това, че ви разясних, че забраната за продажбата на тютюн е нелигитинмна и нарушава основните принципите на Евро Съюза за свободната търговия!!! От тук нататък вие имате думата знаете си правата! Забрани, забрани а после какво следва?
Аз съм специализирал Европеиско Право в чужбина така, че можете да сте сигурни, че даже и да забранят тютюнма ще е само за кратко и ще стане поредния скандал и ще отнесат сериозни глоби!
62
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо не илюстрират с картини по площадите бедноста нищетата отчаянието на българският народ които взети заедно взимат много повече жертви от тютюне пушенето