МЗХ ще забрани думата "млечен" в имитиращите продукти

Те ще се предлагат само в опаковки
2 юни 2016 15:14, Анисия Иванова
6
МЗХ ще забрани думата "млечен" в имитиращите продукти
Архив: Булфото

Министерството на земеделието и храните обмисля да забрани използването на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти. Това ще стане с изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, като целта е да се подкрепи млечният сектор, съобщиха от министерството.

С промените се предвижда изрично да се забрани използването на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти.

Още по темата

В средата на май от асоциацията "Активни потребители" съобщиха за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в търговската мрежа. В тях са открити палмови масла, използване на сухо мляко, високо водно съдържание и ниска масленост. Има подозрение, че са прилагани и нови подходи за измама - чрез добавяне на непозволен ензим.

МЗХ обмисля да се промени и начинът на етикетиране, като надписът „Имитиращ продукт“ трябва да бъде с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта.

Втората цел е да се повишат възможностите за информиран избор и да се гарантират правата на потребителите. Имитиращите продукти ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки.

От Българска агенция по безопасност на храните информираха, че извършват не кампаниен, а постоянен контрол на млечните продукти, които се предлагат на пазара.

В рамките на проведената среща вчера бе представена и актуална статистическа информация за изкупните цени на суровото краве мляко.

Средната изкупна цена в България през март 2016 г. е с 3% по-ниска спрямо февруари и с 11% по-ниска спрямо март 2015 г. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че най-вероятно през месец септември ще бъдат обсъждани вариантите за финансова подкрепа към сектор „Мляко“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: сиренеМЗХнова наредба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що Министерството мисли още, от 1989г. То мисли. Може и да стане
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то ще остане ли нещо с надпис "млечен"?
3
0
 
10
 
! Отговори
A1 преди 7 години
А в ресторанта как ще разбираме дали шопската салата не е и тя с тия л***1на?
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги накарат вместо "млечен" да пише "отпадъчен", та да отговаря на истината.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ,искахме Европа-на ви сега!!!Гответе се за ТПТИ !