В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!

9 от 36 изследвани марки се оказват ментета. Сезират КЗК
Обновена: 17 май 2016 19:34 | 17 май 2016 19:00, Веселина Йорданова
94
В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!
Снимка: архив, БулФото

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в търговската мрежа, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията, на пресконференция.

Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас.

Основните констатации са показали непълно етикетиране при повече от половината - 23 продукта, най-вече при насипните сирена. При 6 от марките в насипно състояние изследването е установила добавяне на немлечни мазнини, предаде БТА.

Още по темата

Ниска степен на зрялост - под 12,6 на сто, при 14 на сто по БДС, се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44 на сто мазнини от сухото вещество и 3 обратно - с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.

Много ниско съдържание на протеин /белтък/ - под 12 на сто, при норма от 15-16 на сто, е установено при 5 от марките. Антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито една от 36-те марки изследвани сирена.

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

При останалите 27 марки сирене - обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни д-р Иванов.

Той каза, че все още у нас няма метод за откриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша.

Д-р Иванов каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене и производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората.

Богомил Николов каза, че тенденцията за подобни нарушения през последните години се засилва и призова за по-голяма нетърпимост от страна на обществото.

Българската агенция по безопасност на храните от своя страна да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни, настояха от "Активни потребители". Според тях външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни.

Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Ауу,че кога върнахте БДС?Много фантастика гледате,ц,ц...
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога най-после ще се забрани влагането на нещо различно от мляко в млечнити продукти? Трябва пълна забрана, а не да се нареждат на друг щанд и да се казват нещо с име имитиращо....!!!!Кой разрешава тровенета на народа? За съжаление и скъпите продукти не е гарантирано , че не са някаква химия? Всички технолози измислили тези коктейли от какво ли не, са за даване под съд, защото бай Иван-мандраджията не е измислил сам рецептата, а някой кадър на ВИХИПИХИ.
67
0
 
2
 
! Отговори
ККК преди 7 години
България ВИНАГИ ще си остане *** държава, защо самата държава нехае за добруването на собственото си население! Всичко е толкова просто, но никой не иска да промени нещата за по-добро! Колкото по-скоро изчезнем като нация, толкова по-добре за онези, които ще населят тази прекрасна, като география територия! Вървете на майната си некадърници!
66
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 7 години
забранят ли ментета ще лъсне голата истина българите имаме земя която може да изхрани 20 млн. обаче сега сме 7 и деца ровят в кофите за хляб и ядем ***. Това е резултата от така мечтаната поземлена реформа на г-жа Анастасия Мозер и паплачта около нея. Имаме около 2-5 хиляди свръхбогати зърнопроизводители. Парадокса "земеделците-партиици" и пшеницата /хляба/ убих българското село. Мисля че е необратимо.
65
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 7 години
Статистика: 1989г.-Брой овце 10 млн. сега 750 хил. ,брой кокошки 22млн. 3 сега,брой крави тогава 2млн. и триста хиляди ,сега 350хил. Сиренето само на някой се прави от сиренясали, на нас ни трябва от мляко ама при така организираната от нас държава и икономика всички ще минаваме на ...
64
0
 
2
 
! Отговори
God преди 7 години
Как да има нетърпимост от клиента като никога не казват името на фирмите-нарушители. Кажете ги веднъж и пазарът ще ги изхвърли завинаги. С общи приказки няма как да стане. Дотогава купувайте вносни сирена от Германия и Холандия - там поне контролът не е български. А и цените са като на нашите.
63
1
 
1
 
! Отговори
читател преди 7 години
верея, пършевица, фрезко, лб булгарикум, била, маджаров са в норма и над нормата всички останали имат поне едно качество или повече извън нормата , подробности на сайта на активн и потребители aktivnipotrebiteli.bg
62
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 7 години
Сезирана била КЗК! Че какво ни грее това. КЗК ще глоби няколко фирми, държавата ще прибере глобите, КЗК също се облажи с тлъсти бонуси, а фирмите ще си наваксат като уж оправят нещата, и задължително ще вдигнат цените, за да компенсират загубите от глобите. Но качеството - едва ли...Освен глоби и стриктен контрол на качеството от страна на БАБХ, трябва друга мярка - да се забрани износа на сирене (качественото сирене се изнася). Да ги видим тогава фирмите дали няма да влезнат в поаведния път...
61
1
 
16
 
! Отговори
dmx преди 7 години
Кои са марките, журналисти гадни?
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно и изследването е като сиренето - менте. Само 9 от 36 не ми се вярва, че е поне двойно.Не че не знаем.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 70Очевидно не вярваш в преражданията. Според мен говедата след 1990 г. са се увеличили до застрашаващо количество. Освен това тези търбуси не са тревопасни. Нямам статистика, нотова е очевидно, всички го знаем и го търпим.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На сайта на активни потребители ги има всичките!
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Богомил Николов каза, че тенденцията за подобни нарушения през последните години се засилва и призова за по-голяма нетърпимост от страна на обществото" Нетърпимост от обществото ще има, когато регулярно съобщават фирмите, които се опитват да забогатяват за сметка на здравето на хората. И същевренно да се поощряват тези, на които продуктът съобразен с установените стандарти.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 58 Плюл си на молива яко и пишеш ,пишеш и окото ти не мига . Тоест лъжеш, като Червеният Гербер.Милиони глави *** бяха изклани след погрома на АПК -та ТКЗСта и селското стопанство. Затова по Тошово време всичко се произвеждаше от качествена и екологична суровина в сравнение със сега . А днес,, европейските вкуснутиики,, набъкани с Менделеевата таблица . Това ви е силата ,неграмотност и лъжи като популисти от Герб.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От стопанската география на България:***"През 1990 г. в България те са 1457 хил.бр. (към 1.01.1991 г.), през 2000 г. те намаляват двойно и са 682 хил.бр., през 2010 г. 544.5 хил.бр. и през 2012 г. са 526.1 хил.бр..""Производството на краве мляко през последните години намалява почти непрекъснато. През 1990 г. са добити 2 382 млн.л., през 2000 г. 1368 л., а през 2010 г. 1 091.6 хил.л. и през 2012 г - 1 061 198 млн.л."Това са сухите цифри. Останалото са тролски писания.
54
3
 
24
 
! Отговори
само факти преди 7 години
В моето село в ЮЗ България имаше 3000 овце в селското стопанство. Всичкото това мляко ходеше в мандрите. След 1989 на всяко семейство раздадоха тези овце по някакъв критерии. То не бяха банкети и прочие... Сега има само един овчар, който пасе около 50 овце на старите хора в селото за собствени нужди и за една мандра наблизо. Та питам се от къде ще има мляко за сирене след като нямаме нито крави, нито овце. Днешната пародия няма нищо общо с масовото производство на истински продукти от едно време
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До61 Хе. хе ? И месо произвеждаме повече .По Тошова време беше около 1 милион тона,значи сега милион и кусур. Да не говорим за плодове и зеленчуци . На пазара заринат с плодове и зеленчуци българско производство , не може да си купим едно турско доматче ,гръцка краставичка или полска ябълка . Луд умора нема !
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лъжа е че не сме внасяли нищо за ядене от СССР , внасяхме едни бонбони със жълти обвивки и едни със сини , на които пишеше "Чайка"
51
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така си мааате 5 за 6 червените тролчета, щото няма *** и производство на мляко, сигурно затова изкупната цена му е 40-45 ст
50
4
 
22
 
! Отговори
гарантирано преди 7 години
В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода! Гарантирано от герб!