Изнасяме зърно, ядем хляб от замразени заготовки

7% от ябълките са наши, 22% от млякото, 22% от доматите
52
Изнасяме зърно, ядем хляб от замразени заготовки
Снимка: Булфото, архив

Българите консумират хляб от замразени заготовки, въпреки че зърнопроизводството е водещият отрасъл в земеделието. Този извод оповестиха учени от Института за икономически изследвания в своя анализ, цитирани от БНР.

20 години реформи в селското стопанство и все още неефективен сектор, а цената на аграрната реформа, пресметната от икономистите, е 8 млрд. долара от бюджетния сектор и 6 млрд. евро от общата селскостопанска политика на ЕС.

Най-скандалното е зърното, което ние произвеждаме в излишък и изнасяме, но нашият хляб се прави основно от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Тази информация няма как да я видите в статистиката. За целта трябва да разполагате с оперативната информация на митниците, каза доц. Огнян Боюклиев.

Това е съпроводено от спад в производството на традиционни за страната ни продукти, коментира още той.

Само 7% от ябълките миналата година в България, които можете да купите в магазин, т.е. на дребно, са български. 22% от доматите, 33% от месото, 44% от млякото – това вече е скандално, допълни  доц. Боюклиев.

Срещу това стои щат от 17 хиляди чиновници в сектора.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Диан преди 5 години
По-голямата беда е ,че с лоши продукти стават и лоши манджи. Баница със сирене- все едно е без сирене. Таратор с кисело мляко - все едно да беше с вода.За щастие има и днес добро сирене и добро кисело мляко стига човек да ги открие. За съжаление хората не го оценяват. Свидетел съм на човек,който ядеше помийско кисело мляко- лигаво,мазно и въобще не киселящо и твърдеше че е най-хубавото. А като тествах имаше млека които имаха вкус на ВОДА. Вода смесена с ... ВОДА. Отврат.
47
0
 
1
 
! Отговори
Диан преди 5 години
А пък сиренето? Също помня първите опити за развалянето му . Беше сирене с вкус на СОЛ. И не беше кисело. Беше само солено. Много хора са забравили , че едновремешното сирене беше кисело. Хапваш го и се превиваш от болката в слюнчените жлези, защото те се стимулират рязко. От сегашното сирене не се стимулира нищо ... пълна скръб. А киселото мляко трябва да е кисело иначе какво мляко е това? Данонето да си гледа работата - неговото мляко е най-големия лигноч дето съм опитвал някога.
46
0
 
1
 
! Отговори
Диан преди 5 години
До АнонименАЗ ПОМНЯ. Помня още вкуса на първото кисело мляко ,което решиха да правят в пластмасови кофички - беше ужасно. Още тогава си беше ужасно. Това в стъклото беше разкошно. А после добавиха и онова адското вещество "хикс". Не го знам какво е, но мирисът му е отвратителен- нещо средно между миризма на мас,чорапи и непрани престояли чаршафи. Странно защо хората си го ядат , явно не им пука от това. Не всички кисели млека го имат това вещество, но тея които го имат са напълно негодни .
45
0
 
5
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
ГМО храни,палмово масло вместо мляко,това трябва да се научи да яде българина,защото това са евро-атлавническите изисквания.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kb Сподели, как ги търсиш, и къде ги намираш? Върху жълтите павета ли? Или си тичкаш до Гърция и Турция през ден, да си храниш изтърсаците? Ама то и там е същото, че даже повече от нас. освен да си копаш из имота на тело. Ама фръцльовците като тебе не копат. Те искат наготово. Значи лъжеш. Има такива психоотклонения- ако някой каже "да", те веднага казват "не".
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МунчоА когато нашите дyneпедавци подпишат тайно ТТИП-то между САЩ и ЕС, тогава ще видим как се яде кюфте от свинескорпион, поръсено с цялата Менделеева таблица. Но важно е, че Татето на нацията не папка храни от Лидл например, и не се чипка в Черно море, а в гръцката си резиденция. Затова е така "най-прекрасно", евроатлантически настроен, както го хвалят нему подобните. И затова ежеминутно ни промиват мозъците и ни правят *** да им вярваме на фалша. От промиването им иде муфтата.
42
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 5 години
Просто вредна политикоикономическа с-***. Това е 1 от резултатите на прилагането и 25 год
41
0
 
2
 
! Отговори
Blatec преди 5 години
Razvratnoto ministerstvo s offshornite bg jitni kulturi..:-):-):-):-)
40
3
 
1
 
! Отговори
kb преди 5 години
До Анонименс малко повече търсене аз и сега си ги намирам тези продукти. стига с тва реване по миналото. може да повлияете на бъдещето, а не обратното.
39
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
лично на мен каква е далаверата от ес 10 дущи получават европарите и после изнасятжитото защо няма баничка под лев или цената на хляба в бьлгария не важат никаквиправила важат законите на джунглата вече 26 години
38
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 39. Така е, аз затова си купих фурна и си правя у дома хляб. Брашно купувам от опредено място, за което знам че е хубаво. Такова от хипермаркети - НЕ. И вкуса на този хляб няма нищо общо с този на купешкия.
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имайте предвид, че всички питки и мини-франзели, които виждате изпечени "току що" в големите вериги, се правят от замразени заготовки отлежавали месеци и месеци в складовете на -20. Част от работата ми е, и от тогава не ям такива неща- това не е хляб.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Виденон е най добре, като добавена стойност от селско стопанство. Тогава дребното селско стопанство просперира, а сега добавената стойност е по-малко от времето на НРБ. Но добавената стойност на зает е 60% от тази в Швейцария, и 400% от тази в Полша. ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО ЗАЕТИ В ТОЗИ СЕКТОР - СПРЯМО 1989Г., И 4 ПЪТИ СПРЯМО 1996Г. тхеглобалекономй . ком
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Костов е виновен.....друго си беше при Тато. Най вероятно Американците ни ги правят тия номера с хляба, а Ричарз Ран е главния. Ако си бяхме с братушките сега щяхме сме най-добре в Европа, ама ей на Сорос финансира всичко и нема леп....
34
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
P. S.А някой помни ли вкуса на истинското кисело мляко?! Не по сегашното БДС, а по онова преди "Данон" да публикува "изследване", че потребителите предпочитат сладките млека и нашите блюдолизци да намалят процента на Lactobacillus bulgaricus за сметка на млечно-киселите стрептококи. А Телешкия салам?! А маслото, което се разтапя в тигана, а не става на вода?! А дините, от които ти залепват устните и пръстите от сладост?! А......Жалко за децата ни....
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старче, лакирано им е душамето ;) И мислят с дистанционното.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Геноцид! Ама..
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗЧЕЗВАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ-----ТУКА ВСИЧКО Е "КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕНТЕТА"!!!!СПАСЕТЕ ДЕЦАТА СИ !НЕ ГИ ОСТАВЯЙТЕ НА АЛЧНИ И *** КОМУНИСТИЧЕСКИ -КАПИТАЛИСТИ ---ДА ГИ ПРЕВРЪЪЩАТ В ПРОСТИТУТКИ И НАРКОМААНИ !!ТТУК ---ТЕ НЯМАТ ШАНС!!!!
30
1
 
12
 
! Отговори
Млад старец преди 5 години
Интересно... Върнах се тук да погледна коментарите за хляба и виждам, че двама са сложили пръстчетата си надолу към моя (риторичен) въпрос. Питам се за какво е неодобрението - за мен, че съм толкова стар, че помня вкуса на истинския хляб или за самия вкус на истинския хляб? Моля да ми отговорят авторите.
29
0
 
3
 
! Отговори
Om преди 5 години
Tva koi vi go naprai - sem, ban, bsk, mon, ton, kg, bnb, ***, eu, ep, id, danc, kat, mvr, dai...?!:-)