Скандалът със зарята на Великден прикри истинския

Отказът на Синода да участва във Всеправославния събор е безпардонен
Обновена: 6 юни 2016 10:50 | 6 юни 2016 10:42, Камелия Цветанова
43
Скандалът със зарята на Великден прикри истинския
Снимка: БТА, архив

Скандалът със зарята на Великден, инициирана от  архимандрит Дионисий, който беше наказан заради нея, гръмна, за да се прикрие друг скандал, който последва – отказът на БПЦ да участва във  Всеправославния събор, който трябва да се проведе на остров Крит. Това коментира бившият служебен премиер Ренета Инджова.

Още по темата

"Днес вече е ясно, че по Великден е станало едно поредно чудо – чудото е, че Българската православна църква, докато е занимавала невярващия български народ със зарята и ограмоти всички по каноните как се правят литургии, всъщност зад това е стоял безпардонен акт, който извършва БПЦ – да откаже да отиде на един събор, който се готви от 1300 години”, настоя тя.

Преди дни Светият синод на Българската православна църква взе решение в пълен състав Всеправославният събор, който трябва да се проведе от 16 до 26 юни на остров Крит, да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи, но след като това не стана, нашите висши духовници го бойкотираха.

Аргументите на Синода: предвиденото в залата за заседанията на Събора разположение на предстоятелите на автокефалните православни църкви нарушава принципа на равнопоставеност, а месторазположението на наблюдателите и гостите на Събора е неподходящо; в дневния ред липсвали особено важни за православието теми, "които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване"; заявени от поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Всеправославния събор, да бъдат редактирани текстове по време на работата му; "необходимостта от извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ в Събора".

"Може би правим прецедент в съборната практика, която е била прекъснато от 13 века, като я възстановяваме с бойкот", каза още Инджова.

Според анализатори зад отказа на БДЦ да участва в събора стои намесата на Московската патриашия, а  Българската православна църква поставя под въпрос провеждането на Всеправославния събор и обслужва отдавнашно желание на Московската църква той да не се проведе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
От години не и се чува гласа по въпроси от нейната компетенция, сега изведнъж се загрижи за интересите на московската патриаршия. Толкова явно разкриване на агент на влияние не съм вижда досега. И толкова смешно.
15
9
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Какво и разбира главата на Инджова, та се меси. Някаква пръдла ще дава акъл на Светия Синод. И без нея е ясно, че руските идьоти искат да направят от православието някакво източно католичество, начело на което КГБ да си назначи техният патриарх за православен папа.
14
1
 
9
 
! Отговори
PD преди 7 години
Със всичките досегашни събори, доказаха безмислието на такива събития. Вярата и действията по отношение на същата, не подлежи на принципите на вишегласие на разни подобни мероприятия. Ще си играят на политика и ще си вкарат автогол преди края на времето им.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ченге до ченгето, комунист до комуниста , рубладжии до рубладжии, това за съжаление е българският свети" синод, за съжаление! Когото преди години се направи опит да бъдат отстранени ченгетата от църквата,ние си мълчахме. Гражданина Симеон - доказан служител но КГБ, вие назначихте за министър председател, които веднага заедно с МУТРОН- гл.секретар на МВР прати полиция в храма и изгони прогресивните свещеници и върна ченгетата на ДС и КГБ. За това децата ни са без нравствени, обезверени,нещастни,
12
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РАДДруго си е БПЦ да е московско *** нали ?Ееееххх Българийо, за тебе те умряха-----------------------Руснаци за България са умирали. А за американци никой не е чувал. Така че по-добре московско ***, отколкото задокеанско.
11
12
 
7
 
! Отговори
РАД преди 7 години
До 8Друго си е БПЦ да е московско *** нали ?Ееееххх Българийо, за тебе те умряха!
10
10
 
7
 
! Отговори
СОЦИАЛИСТ преди 7 години
РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДА!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя "събор" където и да го направят ще се стреми да промени взетите решениа ня 7-те Вселенски Събора. А се знае, че 8-мият събор ще е събора на антихриста.
8
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за БПЦ, но мисля че Ренета Инджова е най-компетентната личност по темата. И то жена!Ренето, да си чела, че жена в църква трябва да мълчи?Твойто невярващо мнение никой не го иска.Ако БПЦ бойкотира Константинополския патриарх, който е американско *** и се заиграва с католиците, браво на БПЦ!
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инджова пък какво разбира?И напоследък се включиха някакви "доценти" и "професори" да се бъркат в църковни неща. Политиците, професорите и доцентите да си гледат там от каквото разбират, че явно, че от религия не разбират нищо.
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно е Съборът да се проведе някъде по в центъра на православния свят, например в Киев.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То на този "всеправославен събор" православни църкви реално няма да има. Защото отдавана са отпаднали от православието. Всички по някакви причини, БПЦ, МП и всички "църкви" от комунистическите страни заради сътрудничеството си с бежбожната комунистическа власт. Такива като гръцката "църква" и "цариградската патриаршия" заради масонството и новостилието.Истински църкви има и това са гръцките старостилци, но не тези на Княжево, защото там са крипто-икуменисти и масони. Княжевци са особено опасни.
4
7
 
15
 
! Отговори
истината преди 7 години
Естествено , че няма да участва . Какво се иска от отделните поместни църкви ??? Да отидат , да подпишат някакви документи , без дискусия без нищо . А какво се крие зад тези документи - един откровен икуменизъм !!! Православната църква да бъде "прилапана" , да бъде претопена . Няма да стане .ПС - Госпожа Инджова да не коментира друг път неща , които не разбира , че само се излага
3
7
 
21
 
! Отговори
Не е изненада преди 7 години
Е защо да участваме?На ония гръка му давдохме държавно отличие, а той какво направи?Изплу се отгоре, убиди и унижи и църквата и държавата ни. За мен това не е никакъв скандал, а мъжка постъпка на Българската Православна Църква.Подчертавам Българската!
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме му на някой за тия!
1
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го закриват този синод, и без това от него полза няма...

Спонсорирани публикации