Няма лъжа, въвеждат интелигентни тахографи

С тях проверките ще са много по-ефективни
Обновена: 8 юни 2016 16:02 | 8 юни 2016 16:00, Красимир Ангелов
6
Няма лъжа, въвеждат интелигентни тахографи
Снимка: Булфото

Правителството одобри промени в Закона за автомобилните превози, с които се въвеждат разпоредбите относно т. нар. интелигентни тахографи, съобщи пресслужбата на кабинета.

Предстои ЕК да разработи подробни технически правила за прилагането им, а ползването на интелигентни тахографи ще стане задължително 36 месеца след приемането на правилата, но само за новорегистрираните превозни средства.

Чрез интелигентните тахографи автоматично ще бъде регистрирано местоположението на камионите и автобусите. Така проверките за спазване на времето за управление и почивка на водачите ще станат по-ефективни.

Интелигентните тахографи ще имат възможност за осъществяване на връзка от разстояние между тахографа и контролните органи, което ще помогне при ранното откриване на възможна манипулация или злоупотреба с тахографа. Въвеждането на интелигентните тахографи ще подобри пътната безопасност и ще допринесе за справяне с проблемите, предизвикани от растящия обем на автомобилния транспорт, отчитат от МС.

С промените в закона се предвижда още един и същи превозвач да има право да притежава или само лиценз на Общността, или само лиценз за превоз на територията на страната. В момента един превозвач може да има едновременно и двата вида лицензи.

Лицензът за извършване на превози на територията на България позволява само вътрешни превози в страната, докато лицензът на Общността дава право на превозвача да извършва, както международни превози, така и превози в България. На практика, когато превозвачът има системни нарушения и му е отнет единият от двата лиценза, той може да продължи да извършва дейността си на територията на страната с другия лиценз. Това прави отнемането на лиценза неефективна мярка и я обезсмисля, отчитат експертите.

С промените инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" ще имат правомощия да изискват сведения освен от водача, така и от пътниците в автомобилите. Това се налага за доказването на т. нар. нерегламентирани превози на пътници, при които водачи превозват пътници с леки автомобили, без лиценз и без други документи, на цената на билета за превоз с автобус.

Със събирането на сведения от пътниците ще се улесни събирането на доказателства, че превозът е срещу заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1. Ти гледай себе си, за тях ли взе да мислиш вече.
5
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Беше подменена БЪЛГАРИЯ от главата до петите ,всички под ножа минаха от интелигенция , военни , полиция и т.н. и т.н. тия днешните са поколението създадено като прислуга на БКП-арите и техните уродливи терористични отрочета да ни управляват доживот !
4
0
 
8
 
! Отговори
ТИР преди 7 години
До Без коментар Първи започнаха манипулациите на тахографите в Италия Аз констатирам факти А ти мрънкаш....... Закона тоест регламента е написан в Западна Европа добре че не е в България Скивай сега 1945 г е обявена пълна амнистия на всички затворници в България И всичките тези затворници постъпват в редовете на милицията ЗАТОВА НИ Е ТАКАВА КРАДЛИВА ДЪРЖАВАТА И ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА АМА НИКОГА ТОЧКА
3
4
 
9
 
! Отговори
Без коментар преди 7 години
До ТИРЗначи трябва да се гордеем, с това какви сме лъжци, измамници и т.н.? Защо винаги като има закон се гледа как да минем метър, но иначе всички включително и ти, мрънкат как само политиците крадат и мамят. Цялата ни държава е пълна с далавераджии и Бай Гановци... Това ни довършва, а не само 240те лапачи в парламента, както им е удобно да смятат на мнозинството от хората.
2
2
 
7
 
! Отговори
ТИР преди 7 години
И на евро 6 вече им намериха цаката за манипулация на тахографа Така че щом излязат новите разработки няма да мине много време и ще бъдат СКАЛПИРАНИ Как беше физичния закон НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ПРОТИВОДЕИСТВИЕ всичко друго е БЛЯ БЛЯ БЛЯ
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ко прайм с турските тираджии?