Ангелкова чака над 1 млн. румънски туристи за 2016 г.

Правим общ туристически проект с Румъния
17 юни 2016 21:04, Анисия Иванова
12
Ангелкова чака над 1 млн. румънски туристи за 2016 г.
Снимка: БТА

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква над 1 млн. румънски туристи да посетят България през тази година. За миналата година те са били около 980 000. По думите й страната има огромен потенциал да стимулира развитието на сектора в Дунавския регион.

"В българската част на Дунавския регион попадат седем области с излаз към реката – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. На тяхна територия през 2015 г. са пренощували близо половин милион туристи, а приходите от нощувки са над 8 млн. лв. Много важни за туризма в региона са и круизните посещения – през тази година очакваме 340 посещения на круизни кораби в Русе”, каза още министър Ангелкова.

Хората искат да прекарват почивките си спокойно и в пълна безопасност. Имаме това право като граждани и националните власти трябва да го осигурят, каза европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, която участва в Русе на конференция на тема "Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион".

Тя обясни, че има обща европейска стратегия по отношение на сигурността. Като част от нея е и корабоплаването по река Дунав и смесените екипи на граничните пунктове.

Туризмът е изключително важен сектор за ЕС. През 2015 г. 10 процента от БВП на ЕС е дошъл от туризъм, като пряко и непряко са били подпомогнати 25 региона. Общо 600 млн. туристи всяка година посещават ЕС.

"Смята се, че международният туризъм ще регистрира ръст в близко бъдеще. Съгласно изчисленията на ЕК могат да се създадат 3 млн. нови работни места в ЕС, ако се осигурят необходимите условия за развитие на туризма", обясни Крецу.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че през миналата година повече от 132 млн. туристи са посетили страните от Дунавския регион.

"Актуалните международни събития показват колко е зависим туризмът от сигурността. Всички ние сме изправени пред едно общо предизвикателство, с което можем да се справим само заедно", посочи министърът.

Тя каза още, че туризмът е много важен сектор за световната икономика, като през 2015 г. за шеста поредна година се регистрира ръст в сектора.

По думите й общият принос на туризма и свързаните с него индустрии към БВП на страната през миналата година е повече от 10,5 млрд. лева или около 13% от БВП.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова посочи, че за новия програмен период по ОП "Региони в растеж" е определена директна подкрепа в сферата на туризма за минимум 200 млн. лева.

Василе Динку - вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния, заяви, че има нужда от инфраструктура, която да не прави река Дунав пречка, а да я превърне по-скоро в мост.

"Имаме проект за интегрирано развитие в Дунавския регион. Това е европейски проект на стойност повече от 1 млрд. евро, от който и България може да се възползва, така че каним ви да си сътрудничим в рамките на този проект", заяви Динку.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
stoyan преди 7 години
Ангелкова може да чака, ама Павлова и затвори пътя Русе-Варна. Малко сме на принципа...прееби другарче Точно в разгара на сезона ще се ремонтира 6-7 месеца 300-метров мост.Това го има само в БГ.6 месеца се върши работа за 1 месец, за да пишат машиносмяни и надници на работници без да ги има. йхахахахахха
9
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Ангелков***а.... тази пък *** откъде я докараа....
8
0
 
1
 
! Отговори
TONI преди 7 години
KOLKO HOTELA IMA TAZI VSI4KI TAM LI SA NASTANENI ?
7
0
 
3
 
! Отговори
BADGO преди 7 години
Станаха, около милиард с руснаците...най малко???
6
0
 
5
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 7 години
Василе Динку е гениална. Казва да направим от река Дунав мост. А от мостовете реки ли да направим?
5
1
 
12
 
! Отговори
Турист преди 7 години
А туристите занят ли?!
4
2
 
8
 
! Отговори
а преди 7 години
Догодина ще са 1 милион сирийски!
3
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ИМА ДА СИ 4АКА ---ТУРЦИЯ ИМ ПРЕДЛАГА ОЩЕ ПО--ЕВТИНИ ОФЕРТИ
2
3
 
11
 
! Отговори
! преди 7 години
министърката ........"милионите" туристи за нищо ги няма............ама
1
5
 
4
 
! Отговори
сс преди 7 години
Нека дойдат първо и те се бедни като бг