Борисов подкрепян от 32%, кабинетът му губи рейтинг

"Алфа Рисърч": За първи път спадът в одобрението идва "отвътре"
98
Борисов подкрепян от 32%, кабинетът му губи рейтинг
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов е одобряван от 32% от избирателите. Като най-успешни министри в правителството се открояват Лиляна Павлова и Томислав Дончев, показват данните от регулярното тримесечно независимо проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено между 8 и 14 юни 2016 г. сред 1023 души.

Борисов е и единственият лидер на партия, който успява да удържи подобни позиции при второ правителство в сложна парламентарна конфигурация, посочват анализаторите.

За периода март-юни, правителството губи 2% от рейтинга си (от 20% на 18%), а недоверието към него нараства от 46% до 48%.

От една страна кабинетът получава подкрепа за редица конкретни политики и действия като – развитието на инфраструктурата, усвояването на еврофондовете, предприетите стъпки за диверсифициране източниците на газ и собствените сондажи в Черно море, справянето с бежанската криза, борбата с контрабандата, по-активно развитие на доболничната помощ чрез увеличаване на направленията за преглед при специалист.

Същевременно, правителството фокусира нарастващата критика и неудовлетвореност от изострянето на коалиционните взаимоотношения във връзка със съдебната реформа, изборното законодателство и редица други законопроекти, смятат социолозите.

Високи и нереализирани остават очакванията за провеждането на реални промени, които да гарантират справедливо правосъдие за всички, а начинът, по който беше въведено задължително гласуване и ограничен броят на секциите в чужбина, предизвиква откровено недоволство. В най-голяма степен критични към коалиционните взаимоотношения са симпатизантите на АБВ, РБ и ПФ.

Този процес обаче започва да обхваща и привържениците на ГЕРБ, чиято критичност към начина, по който се споделя отговорността в кабинета, също нараства. Така, за първи път, спадът в подкрепата за кабинета идва "отвътре" и е резултат от чисто политически оценки и очаквания.

Доказателство за това, че недоволството е по-скоро "натиск" от страна на избирателите за по-голямо влияние на техните политически сили е и фактът, че 58% от хората са на мнение, че най-добрият вариант за страната е пълен мандат на правителството, а едва 17% са за бързи предсрочни избори, посочват от "Алфа Рисърч".

Регионалният министър Лиляна Павлова запазва първото си място по одобрение, но трупа и негативи заради увеличената цена на винетките и качеството на някои строежи, поради което отстъпва лидерската позиция на Томислав Дончев в общата йерархия.

Позитивен тренд регистрират също министрите Вежди Рашидов, Красен Кралев, Ивелина Василева и Даниел Митов, които по-слабо, но устойчиво се ползват с положителен баланс в оценките.

Специфична група оформят няколко министри с тежки ресори, натоварени със силни очаквания, разнопосочни интереси и респективно, акумулиращи по-високо обществено недоволство.

Сред тях са финансовият Владислав Горанов, здравният Петър Москов, вътрешният Румяна Бъчварова, икономическия Божидар Лукарски, образователният Меглена Кунева.

Останалите министри също се ползват с преобладаващо отрицателни оценки, но поради по-слабата им разпознаваемост или специфичност на ресорите те не привличат силно общественото внимание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за етзи проценти, но нещо не пасва. На изборите през 2014-та ГЕРБ имаха 15,4% от гласовете на всички избиратели и 32,7% от действителните гласове. Нормалното е сега подкрепата за ГЕРБ да е спаднала, а не да е скочила двойно, както пише тук.
71
0
 
0
 
! Отговори
Али Баба преди 7 години
До Анонимен 91 .... ТИ В ПРИКАЗКИТЕ ЛИ СИ ЖИВЕЕШ , ВСЕ ОЩЕ ???
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CARA DA SE OBEZGLAVI KATO V PRIKAZKITE.
69
3
 
5
 
! Отговори
Червен Кольо преди 7 години
ТОВА Е МНОГО ДОБРЕ ... ПРИ УСЛОВИЕ , ЧЕ АЛФА РИСЪРЧ СА ПИТАЛИ 100 ЧЕРВЕНИ БАБИЧКИ ЗА РЕЙТИНГА НА БОРИСОВ И 32 СА ГО ПОДКРЕПИЛИ ....
68
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Защо Боко е като топлофикация? Защото, умилане има, оттърване от него няма, оке малко и двадисет години на сцената, само неднам откъде изпълзя.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DOKATO BOKO CARUVA NARODA MIZERUVA I GLADUVA!!!DOKOGA????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????CARA VAN !!!
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
i oshte shte gubi ZARADI VISOKIA STANDART NA JIVOT ,ZARADI NISKITE ZAPLATI V PROVINCIATA I NENA POSLEDNO MESTO ZARADI BELENE I ZARADI KUKUVICA DETO ZATVORI 4V KODPZLUI I SEGA KAKVO PEHELIM OT TOVA TIKVA S KUKUVICA I POSKAP XAMERIKANSKI TOK I OT GUBESHTI I NERENTABILNI TECOVE KATO TEC VIDIN!!!!.........???????????????????????????
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мене кой ме е питал
64
2
 
15
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Много рейтинг са му нагласили пак , много!Тоя да си обира крушите и прокурори и полицаи свързани с мафията и Б.Б. да се изчистят!Някой трябва да се пребори с мутризацията на България!
63
2
 
13
 
! Отговори
нормално преди 7 години
С този огромен дълг, натрупан по негово време, с бежанската вълна, която не УСПЯ да я спре, с липсата на средства за основно социални дейности, с мутризацията, която взема връх в обществото, с престъпността, която е ОСВОБОДЕНА В България, с живота на 50% от българите, който е ад, няма как да има рейтинг . Според мен и този му е много.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30 % от избирателите, половин българия не гласува, значи кво правим - 15%
61
1
 
9
 
! Отговори
Баба Калдаринка преди 7 години
От днес всички,които продават кукуруз вместо да викат:"Хайде на царевицата" се задължават да помогнат безвъзмездно на българската държава и да рекламит ядрения реактор на чужденците. Всички министри да посещават редовно ромски махали и да оповестяват ,че България продава ядрен реактор съвместни с ромски те и индийските изисквания. *** НАРОД ЛИ СМЕ? КАТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ.ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА СТАВАТЕ РАНО СУТРИН В НЕДЕЛЯ,ЗА ДА ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ ТИКВАТА...100% ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ.АКО НЕ
60
0
 
17
 
! Отговори
време е преди 7 години
Вече е обидно нормален човек да живее в тая менте-държавица!
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
35% точно толкова са общо профанизиранта част от българското население и всички черни от махалите и гетата. Няма как да бъде подкрепено от по- голям процент правителството на първобитната мутра Боко-Тиквата. Важното е другите 65% да хванат сопите и да отидат пред министеския съвет.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
nqma kak muxoboikov da bude podkrepqn toq gerberastki bu6on 6e izgurmi skoro
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правителството на ГЕРБе най-обичащо ромитеи грижещо се за тяхната безнаказаностбат РомМлад мъж беше пребит в Русе заради забележкаПрескочиха 6-7 човека със сопи и пръчки, започнаха да ме налагатНападателите, които са роми, са идентифицирани и извикани за разпит, а Антон е настанен в болница
56
4
 
5
 
! Отговори
Да ,бе....ха,ха,хааа преди 7 години
.ВИЦА НА СЕДМИЦАТА:........ОСТАНАЛИТЕ 65 %---ПОДКРЕПЯТ АТАКА И БСП.....ХА,ХА,ХАААААААААААААА.... ИСКАТ ПАК ДА ИМ ФАЛИРАТ ПАРИТЕ В НЕКОЯ БАНКА !!!!!/...АМА , .....НАПРАВО УМИРАТ ОТ ЖЕЛАНИЕ.../
55
3
 
20
 
! Отговори
boc преди 7 години
32 % мутрагени и немислещи хора(меко казано), подкрепят слугата на САЩ, Борисов!!!
54
3
 
15
 
! Отговори
Пижо преди 7 години
Него пускат у селото оно пита за поповата къща!
53
1
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 7 години
Него пускат у селото оно пита за поповата къща!