Борисов подкрепян от 32%, кабинетът му губи рейтинг

"Алфа Рисърч": За първи път спадът в одобрението идва "отвътре"
98
Борисов подкрепян от 32%, кабинетът му губи рейтинг
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов е одобряван от 32% от избирателите. Като най-успешни министри в правителството се открояват Лиляна Павлова и Томислав Дончев, показват данните от регулярното тримесечно независимо проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено между 8 и 14 юни 2016 г. сред 1023 души.

Борисов е и единственият лидер на партия, който успява да удържи подобни позиции при второ правителство в сложна парламентарна конфигурация, посочват анализаторите.

За периода март-юни, правителството губи 2% от рейтинга си (от 20% на 18%), а недоверието към него нараства от 46% до 48%.

От една страна кабинетът получава подкрепа за редица конкретни политики и действия като – развитието на инфраструктурата, усвояването на еврофондовете, предприетите стъпки за диверсифициране източниците на газ и собствените сондажи в Черно море, справянето с бежанската криза, борбата с контрабандата, по-активно развитие на доболничната помощ чрез увеличаване на направленията за преглед при специалист.

Същевременно, правителството фокусира нарастващата критика и неудовлетвореност от изострянето на коалиционните взаимоотношения във връзка със съдебната реформа, изборното законодателство и редица други законопроекти, смятат социолозите.

Високи и нереализирани остават очакванията за провеждането на реални промени, които да гарантират справедливо правосъдие за всички, а начинът, по който беше въведено задължително гласуване и ограничен броят на секциите в чужбина, предизвиква откровено недоволство. В най-голяма степен критични към коалиционните взаимоотношения са симпатизантите на АБВ, РБ и ПФ.

Този процес обаче започва да обхваща и привържениците на ГЕРБ, чиято критичност към начина, по който се споделя отговорността в кабинета, също нараства. Така, за първи път, спадът в подкрепата за кабинета идва "отвътре" и е резултат от чисто политически оценки и очаквания.

Доказателство за това, че недоволството е по-скоро "натиск" от страна на избирателите за по-голямо влияние на техните политически сили е и фактът, че 58% от хората са на мнение, че най-добрият вариант за страната е пълен мандат на правителството, а едва 17% са за бързи предсрочни избори, посочват от "Алфа Рисърч".

Регионалният министър Лиляна Павлова запазва първото си място по одобрение, но трупа и негативи заради увеличената цена на винетките и качеството на някои строежи, поради което отстъпва лидерската позиция на Томислав Дончев в общата йерархия.

Позитивен тренд регистрират също министрите Вежди Рашидов, Красен Кралев, Ивелина Василева и Даниел Митов, които по-слабо, но устойчиво се ползват с положителен баланс в оценките.

Специфична група оформят няколко министри с тежки ресори, натоварени със силни очаквания, разнопосочни интереси и респективно, акумулиращи по-високо обществено недоволство.

Сред тях са финансовият Владислав Горанов, здравният Петър Москов, вътрешният Румяна Бъчварова, икономическия Божидар Лукарски, образователният Меглена Кунева.

Останалите министри също се ползват с преобладаващо отрицателни оценки, но поради по-слабата им разпознаваемост или специфичност на ресорите те не привличат силно общественото внимание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отиваш си бойко, отиваш си.
31
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
човека работи, хората го харесват. рубладжиите само хвърлят пари за негативни коментари в сайтове като този ама резултат няма. На следващите избори пак за Бойко ще гласувам!!!
30
6
 
1
 
! Отговори
БУДА преди 7 години
До 43 анонимник. Глупости. Ама то какво ли друго ви остана на такива домати като теб, освен да вият жално срещу социолозите.
29
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздрави на платените ***, толкова платени постове и човека пак е 32% не сте си заслужили рублите.
28
12
 
4
 
! Отговори
Хризантема преди 7 години
Тук се празнят само разни червендалести кратуни и тези едни и същи коментари ги чета вече не знам колко време. А Бойко и ГЕРБ си бият наред на всички избори и ще управляват още дълго. Така че, плювачи, не осъзнахте ли, че плюенето хич, ама хич не дава резултат.
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно да си кажем...ако не са паричките и подкупните социологически медиики...не повече от 4-6% реално!!! Другото е стъкмистика. дотам я докараха,да си плащат за рейтинг, който и те самите знаят че нямат. Ама... парите са при тях , а гладните много. :)
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фалш, Митов и положителен баланс ха ха ха.....
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И него ще забравим, и следващия-също. Животът продължава - в планината е тихо и прохладно, в полето зреят жита, луната си е на мястото, а скоро и сняг ще има.
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСТАВКА! МАФИЯ!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе да! 32 % от 20 % гласували от целокупният бг народ!! Как ли ги правят тези работи един господ знае и стари баби!?
22
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво стана бе, на Орехов му скочиха всички, че се гласеше да изтегли 1 млрд, а Тикваров за половин година дръпна 24 млрд и се гласи да дръпне още 12 млрд до края на годината и нито звук, нито стон ?Що така бе, обективни журналисти и протестъри ?
21
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не познавам човек, който да е гласувал за ГЕРБ. Всеки нормален българин знаее, че печелят чрез фалшифициране на протоколите.
20
2
 
26
 
! Отговори
лъжливото овчарче преди 7 години
Пожарникарят сам си е виновен, че вече никой не му вярва. Той лъжеше и продължава да лъже до забрава. И дори, случайно, той да каже някоя истина, пак никой няма да му повярва. Като на Лъжливото овчарче. Дето се казва, агент Буда е жертва на собствената си глупост!
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правителството на Тиквите е правителство на медиите и олигархията, които чрез режисирани и преекспонирани "протести", свалиха Орешарски, защото отказваше да им играе по свирката.
18
5
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Колега , тези 4000 са привържениците на ДСБ, РБ и останалите измислени десни обраования.
17
2
 
5
 
! Отговори
до 20 Василев преди 7 години
Дали е така, сигурен ли си на 100% ?. Дали ще мога да си докарвам между 3000? и 5000? на месец у БГ ?. Дали ще мога да си позволя да имам нещата които си позволявам в момента в Германия ?. Не пишете глупости в които и вие невярвате.
16
5
 
8
 
! Отговори
до 23 лошо преди 7 години
Напротив спечели и много от онеьи които не са гласували за него до сега, включително и мен. Може да негласуват за него една малка група от около 4 000 евроатлантически нарко-зависими.
15
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужасът не е кабинетът Борисов, а какво ще дойде след него...
14
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тия 32%? Аз не познавам човек да харесва ГЕРБ.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво, тези са луди. Бойко ако има повече от 8% удобрение си режа главата.