Недим – сирийският шивач от село Крушево

Или как Родопите станаха втори дом за един млад мигрант
22 юни 2016 16:30,
35
Недим – сирийският шивач от село Крушево
Снимка: Bulgaria ON AIR

Югозападните Родопи от няколко години са се превърнали в дом за млад сириец. Добре дошли в Крушево – място с уникална природа и не повече от 240 жители. Сред тях е и Недим Асфур, млад сириец, за който от три години родопскoто село е втори дом.

Пътят на Недим до България е дълъг. Войната в Сирия го принуждава да търси спасение в друга държава.

"Живях в апартамент и падна бомба, всичко стана прах и човек по-добре да избяга", разказа Недим пред Bulgaria ON AIR.

Бягството му приключва в бежанския лагер в Стара Загора. Благодарение на семейство англичани, обаче, Недим попада тук, в Родопите.

"Много харесвам Крушево и вече карам трета година тук. Хората дават всичко – манджа, дрехи. После си намерих работа и тръгна животът", разказва Недим.

Днес старото селско училище е дом за 27-годишният сириец. Разказва, че местните хора му помогнали да превърне старото школо в удобно за живот място и бърза да ни разходи из апартамента, както самият той нарича двете класни стаи, в които живее.

Извън дома си Недим е известен като сирийският шивач. От известно време той изкарва прехраната си в местният шивашки цех. И въпреки, че парите не са много, Недим е щастлив, че е успял бързо да се реализира в чужда държава.

"Тук се научих, преди в Сирия не шиех. Аз преди не работех такава работа. Има бригадирка, която ме научи как да работя и сега съм номер едно във фирмата.

Макар, че живее в Крушево само от три години, сириецът е атракция в селото и има много приятели. Сред тях е и 23-годишният Сабри, с който всеки ден пие следобедното си кафе.

Как живее Недим и какво още разказа вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
ази преди 7 години
Няма лошо ,че е пристигнал у нас и е доволен, но най - добре щеше да е ако защитаваше родината си. Мигрант - това всеки го може.
26
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Айде нема нужда и тия да ни стават за пример сега!
25
0
 
0
 
! Отговори
Гусин офицер преди 7 години
До Анонимен 19"Асад си има платена войска". Как платена, от кого платена? Тези на Асад са мобилизирани сирийци. За да воюва вече 5 години, значи са масово мобилизирани. Да, държавата си ги издържа."Каква казарма!" Ей такваз. Държавата те фаща и те учи как да воюваш. Ако в България няма, това не значи, че няма и в Сирия. Имало си е най-редовна 2-годишна, сега ще да е ускорена, в съкратени срокове, няма да ги пращат да воюват във вид на пушечно месо, я.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко войника имаме ний, че сме си внесли няколко хиляди от трети държави?
23
0
 
4
 
! Отговори
Ама разбира се преди 7 години
До Анонимен 27Застигнала го война?! Войната "застига" жените и децата. Мъжете я правят. Тоз не го ли видиш, че камък да стисне, вода ще пусне. Той даже има излъчването на военен, лекинко комуфлиран за заблуда на наивната публика и позициониран на южната граница.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на човека, изглежда свестен и работлив и струва повече от всички злобни, мързеливи, завистливи и вечно негодуващи българи, взети заедно! Да не би да е виновен, че го е застигнала война? Всеки на негово място ще потърси изход да спаси живота си. Дано не го смачка цялата българска помия...
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
К'во ми хвалите едно ГВС- престъпник?! Този трябва да е в затвроа и натирен обратно да с ебие в страната си, а не да идва наготово и да чака европейците да му оправят кляаката, от която е изпълзял. Лузъри
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак се почнаха с поръчковите манипулативни статии. Толкова ли ви е сложно да разберете, грантаджиите, че не ги искаме и не искаме да пишете колко хубаво е тук, защото още цъгани ще дойдат. Искаме с картечници да бъдат посрещани, а не да ми намират втори дом тук.
19
1
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Нали това е проблема, брато. Или е от хората на Асад или от ислямистите, все е воювал, оръжията не гърмят сами, а той ни е женка, ни дечко, ни старец.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете сирийци на тази възраст първо са минали през 2-годишно военно обучение в казарма, после са придобили боен опит в гражданската война. Миналото им съвсем не е на мирни граждани, незнаещи откъде се зарежда оръжието. Това са подготвени и обстреляни бойци, инструктори могат да бъдат. И ние си ги внасяме с представата, че те ще си кютат тихо и мирно, щастливи, че хранят кокошките и шият ***. И което е върхът на сладоледа, нашите собствени мъже на тая възраст нямат никаква военна подготовка.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цял един, който да работи, ето това е новина. Останалите лежат на социални и чакат покана от Германия.
16
0
 
7
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Сирийската гражданска война започна 2011, тоя пич е бил на 22.В казармата постъпват на 18 за 2 години, освобождават ги, ако няма друг мъж да изкарва прехраната на семейството. Не знам как е било в неговото семейство, сега не дава вид на отговарящ за зависими от него роднини. Логично е да е изкарал казарма от 18 до 20 годишен.Става на 22, избухва войната и той по неговите обяснения просто си тръгва, никой за нищо не го търси. Айде, бе!
15
0
 
4
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
До Анонимен 19Именно. Законното правителство е на Асад и то има нужда от войници. Мислите ли, че млад мъж в Сирия може просто да рече "Аз съм пацифист, мене не ме бъркайте"? И правителството да му каже: "А, добре, гледай си живота тогаз"? И да не е в зоната, контролирана от Асад, нима няма да го привлекат на едната страна или на другата? От цял свят да търсят бойци, само местните да не ги пипат? По време на война младите мъже са бойци, приказките, че не са пипвали оръжие, са за наивници.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АбсурдКаква казарма ! Вие изобщо не сте запознат с това което става там. Сирия се раздели на две. Суниската крайно религиозно население превърнала живота в убийство на различно мислищи, Там жената е вещ , грамотноста е грях за момичето Другите са шиистите хората на Асад. Те имат по светски живот, учат и жени и мъже, спазват закони. Асад си има платени войска, останалото са банди убийци, ислямисти.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда добро момче
12
1
 
5
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Сирийското правителство как гледа на боеспособните мъже, напуснали страната по време на война. По всички правила това са дезертьори. И да не са мобилизирани точно в този момент, те са длъжни да са на разположение за мобилизация. Не са ли минали през казарма? Логично е на 27, дошъл преди 3 години, да има вече военна подготовка, евентуално и боен опит. Как така отказваме военна подготовка на българските младежи, а настаняваме у нас чужди бойци?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Сирия имаше много араби християни.Повечето ги избиха. Религиите превърнаха богатата сирийска земя в пепел. И суните и шиистите са много агресивни хора
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млад, здрав, прав и боеспособен.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Кирил, Методи и Климент Охридски знаеха, че българските училища ще бъдат превърнти в "апартаменти" за араби, нямаше да напишат азбуката и да се борят за прсветата ни. България се стопи. Това са новите граждани на нашите земи.
8
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
Оф, вие пък . То 1/3 от българите се изнесоха да гурбетстват за пари , в мирно време. Представям си ако ни се подпали чергата останалите как ще се бият за Родината, хич не вярвам, ама иначе на форумно ниво корят човека що не останал да се бие..