Недим – сирийският шивач от село Крушево

Или как Родопите станаха втори дом за един млад мигрант
22 юни 2016 16:30,
35
Недим – сирийският шивач от село Крушево
Снимка: Bulgaria ON AIR

Югозападните Родопи от няколко години са се превърнали в дом за млад сириец. Добре дошли в Крушево – място с уникална природа и не повече от 240 жители. Сред тях е и Недим Асфур, млад сириец, за който от три години родопскoто село е втори дом.

Пътят на Недим до България е дълъг. Войната в Сирия го принуждава да търси спасение в друга държава.

"Живях в апартамент и падна бомба, всичко стана прах и човек по-добре да избяга", разказа Недим пред Bulgaria ON AIR.

Бягството му приключва в бежанския лагер в Стара Загора. Благодарение на семейство англичани, обаче, Недим попада тук, в Родопите.

"Много харесвам Крушево и вече карам трета година тук. Хората дават всичко – манджа, дрехи. После си намерих работа и тръгна животът", разказва Недим.

Днес старото селско училище е дом за 27-годишният сириец. Разказва, че местните хора му помогнали да превърне старото школо в удобно за живот място и бърза да ни разходи из апартамента, както самият той нарича двете класни стаи, в които живее.

Извън дома си Недим е известен като сирийският шивач. От известно време той изкарва прехраната си в местният шивашки цех. И въпреки, че парите не са много, Недим е щастлив, че е успял бързо да се реализира в чужда държава.

"Тук се научих, преди в Сирия не шиех. Аз преди не работех такава работа. Има бригадирка, която ме научи как да работя и сега съм номер едно във фирмата.

Макар, че живее в Крушево само от три години, сириецът е атракция в селото и има много приятели. Сред тях е и 23-годишният Сабри, с който всеки ден пие следобедното си кафе.

Как живее Недим и какво още разказа вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
13
 
! Отговори
Забелязал преди 7 години
И джамията си я бива...с високоговорител...евалла!!!
6
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, точно сириец - мюсюлманин, а не християнин, и точно в в Родопите - при нашите мюсюлмани...естествено че със Сабри ще си пие кафето, а не с Иван. И ние ще се радваме и ще ръкопляскаме, че някакъв навлек и проводник на радикален ислям си намерил място при нашите братя мюсюлмани. Защо тези британци не са му помогнали да отиде в Англия, а тук в Родопите. Много случайности се събраха. И за капак - не работи някаква мъжка работа, а се наврял при жените в шивашкия цех...от добри намерения в БГ...
5
11
 
15
 
! Отговори
Дончо преди 7 години
Браво! Кога ще си тръгва от България и да се погрижи за родината си? Най-лесно да е забегнеш и да почнеш на ново. Сега сигурно заради него и Сабрито трябва джамия да му строят, ако вече няма такава в селото?
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е и между тях има нормални хора, които наистина бягат от войната. За съжаление, обаче, са твърде малко на фона на останалите дошли в Европа с цел проповядване на радикален ислям и източване на социалната система.
3
0
 
9
 
! Отговори
Къде е? преди 7 години
Къде в Югозападните Родопи е с. Крушево?
2
1
 
20
 
! Отговори
УБ преди 7 години
Е, да. Англичаните не приемат сирийци у тях. Приемат ги у нас. Моите съчувствия, Сирия е действително много изстрадала държава. Но тя не може да се оправи, ако здравите й млади мъже я изоставят и планират никога да не върнат.Статията е хубава, издържана в тон, който е политкоректен, тя, доколото може, ни дава доста сведения какво става. А това е ценно.
1
9
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Този има класическа *** физиономия. Добре се е ориентирал. :)))