Приемаме еврото по-бързо заради Brexit-a?

Идеята била на Юнкер, пишат европейски издания
Обновена: 1 юли 2016 07:56 | 1 юли 2016 07:52,
96
Приемаме еврото по-бързо заради Brexit-a?
Снимка: архив, Ройтерс

 

Еврокомисията планира въвеждането на евро за всички страни-членки на ЕС, включително за България, пишат германски и британски вестници, цитирани от "Сега".

 

Според "Дейли експрес" двигател на идеята е лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания.

"Твърди се, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер иска всяка държава членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за Brexit, пише изданието.

Според вестника Юнкер настоява за "задълбочаване на европейската интеграция", като 8-те държави, ползващи национални валути, да ги заменят с еврото. Освен България въпросните държави са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция.

На свой ред германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, позовавайки се на свои източници в Брюксел, че Еврокомисията иска да "ускори доизграждането на валутния съюз": "Европейската комисия иска да сложи край на положението "ЕС с много валути", пише изданието.

Същият вестник твърди, че главният привърженик на идеята e самият Юнкер, който иска "по-силно свързване на Европейския валутен съюз".

Вестникът съобщава също, че ресорът за финансова стабилност, услуги и капиталови пазари ще бъде възложен на зам-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровски. Латвиецът сменя британеца Джонатан Хил, който напуска поста заради Brexit.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: евроЮнкерBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
24
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Пичове, като знам нашите, колко са изпълнителни и какви плонжове се правят в Брюксел - считайте, че ние ще сме едни от първите. Господ да ни е на помощ !!!
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде,евроовце - марш в Голямата кошара!Първо ще погледате еврото във вид нв монети и хартийки,а след това ще ви го "заключат" в "сейфовете" на банковите компютри във вид на числа.А след това ще ви водят по стадному на тревопас и водопой,докато наместят необходимите чипове в оФчите глави,макар че, както вече сте обработени по главочному,даже няма нужда и от чипове.
36
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Линч за всеки, който си помисли да въвежда еврото в България. Без изключение, без компромис
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога Дания и Швеция няма да приемат еврото. Скандинавските страни имат обща финансова политика и са свързани много по между си.
34
1
 
26
 
! Отговори
BG преди 7 години
Ясно. Хвана ги страх покрай Brexit да не избяга и някой друг и дай да ги заковем с еврото. Който иска да напуска ще го притиснем с разни задължения и ще се откаже.
33
17
 
1
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Блазе им на Mypзилкитe. Имат богато поле за изява. Посрещат Руски мутри на мотори. Време за изливане на мъката. И премиални после. Ама не отиват в Масква, щото там кофти и скъпо, пък около Масква е ужас. Пък и кой ще им плаща там да дрънкат глупости. Там ха си гъкнал, ха са те въдворили.
32
3
 
20
 
! Отговори
Aди преди 7 години
Юнкер призова британците преди Брекзита: ако останете в ЕС, спираме с реформите в съюза! Борис Джонсън му се присмя на сайта си и каза Мерси , окончателно разбрахме какви хора ръководят Европа и британците си "вдигнаха гълъбите" от Брюксел. Нооо, сега Юнкер ще си го върне на тези ' които остават - ще ни спука от РЕФОРМИ !!:)Вече им пари под краката, затова бързат да въведат еврото на пожар, понеже до 1-2 години курсът ще се срине драматично!
31
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До inedАз смятам във франкове и евро каквито ползвам , за левовете не знам
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приемаме еврото на куково лято,ако нашите *** управници се опитат да наложат Евро парцалите ,ще висят на бесилки по улиците,достатъчно им търпяхме "изцепките".Евромекокитковския съюз се разпада колкото и това е необратимо,сълзи,сополи,пропаганда,не минават
29
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ви разбирам въобще ....благодарение на ЕС живеете в малко о по човешка страна...само си представете ГЕРБ и ББ извън ЕС...
28
4
 
1
 
! Отговори
dsadsadsa преди 7 години
До АнонименСтига глупости....
27
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако приемем еврото, всички цени ще са 1 към 1 лев - евро, само заплатите ни ще се преизчислят в евро, демек очаквайте ново масово обедняване на българина.
26
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да го приемем еврото. Таман ще ни лъснат задниците,като например, че нашата месечна минимална заплата е равна на дневен надник на западняка или че ролковото дизодорантче нивея в бг е 2.5Евро,а в Германия е 1Евро. И още много,много други примери мога да дам. Няма такава държава, даже и банановите републики живеят по-добре от нас.
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютни глупости. Това изобщо няма шанс да стане поне още 5 години, че и повече. Празни приказки на скучаещи журналисти. Кътайте си левчетата и внимавайте само да не падне борда, защото е много по-вероятно да падне борда ни вследствие на брексита. Айде живи и здрави да сте и не се връзвайте на слухове!
24
0
 
13
 
! Отговори
ined преди 7 години
до 31 - в грешка си 1 DM = 1 лев, сам си сметни колко евро е
23
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най обикновен пример - преди еврото във Франция един багет хляб струваше 1 франк или 0.90, сега струва от 1 до 1.10 евроТака е и с всички други цени1 евро = 6.57 франкаНяма нито една заплата да се е увеличила шест пъти и половинаЕВРОТО БЕШЕ СЪЗДАДЕНО ЗА И В ПОЛЗА НА ГЕРМАНИЯ , 1 ДМ = 1 ЕВРОАКО НЯКОЙ НЕ Е ОЩЕ РАЗБРАЛ ДА СЕ ОБАДИ
22
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е отчаян опит да вържат страните извън еврозоната по здраво, да не им хрумне да бягат. Много им пука, че това ще доведе до крах икономиките им и до социален срив. Важно е фюрера фраун Меркел да може да нарежда без да се опасява че на някой ще му писне и ще си дигне шапката. Няма да има реформи има панически опити да се запази статуквото. Апропо един хляб ще стане 1 евро, но пенсията ще се преизчисли на 75 евро, а заплата ще се движи от 150 до 400 евро. Такъв просперитет, направо ужас
21
5
 
7
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Да не забравяме , че първо трябва да излезем читави от Валутния борд и да имаме лева на свободна шайба. тогава курса ще е 5 лв за Евро и ще се вдигнат цените в лева
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дойде време да се плащат простотийте на меркел и мушмурока юнкер. Както се казваше в един анекдот магарето на сватбата не го търсят да ... булката!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
остана им малко евро ресто от излизането на британия и ся гледат да го пласират,на мен ми допада сегашното положение на две валути-така има вариант за всеки и възможност за бягство от едната към другата