Военните ни ще се готвят. Да обискират, да задържат...

Правомощията са предвидени в проекта на антитерористичен закон
21
Военните ни ще се готвят. Да обискират, да задържат...
Снимка: БТА, архив

Военният министър Николай Ненчев обяви, че ще започне подготовка на военните за предотвратяване на терористични опасности.

Ненчев съобщи това пред журналисти на излизане от Съвета по сигурността в Министерския съвет, където участва в свикано от премиера Бойко Борисов заседание заради антитерористичния закон.

Част от мерките в него предвиждат ограничения на правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, задължение на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, както и даване на пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие.

"За нас новото е, че въоръжените сили ще участват в антитерористични акции. Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти", заяви Ненчев, цитиран от "Фокус".

Министърът допълни, че вероятно още в следващите няколко дни ще издаде заповед за започване на незабавна подготовка.

По повод предложенията в закона да бъдат ограничавани правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, военният министър обясни, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха.

"Обсъдихме го много подробно. Тази дискусия ще продължи и в рамките на Народното събрание в съответните комисии. Това при кои обстоятелства и в каква степен ще бъдат ограничавани права, зависи от конкретната заплаха", разясни той.

Във връзка с друга от предвижданите мерки - задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, той коментира: "Има някаква реакция, но смятам, че предложеният текст е справедлив".

В закритото заседание на Съвета по сигурността участваха министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и на Държавна агенция "Разузнаване", директорът на служба "Военна информация", началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурността, както и двама представители на президента.

Очаква се след обсъждането на проектозакона за противодействие на тероризма, следващата седмица той да бъде внесен в Народното събрание. 

Още в края на март премиерът Бойко Борисов заяви, че споделя мнението на главния прокурор Сотир Цацаров, че приемането на новия антитерористичен закон закъснява. Според министър-председателя е загубено много време в безсмислени обсъждания.

Затова се надявам в рамките на една-две седмици депутати да внесат бързо този закон, защото има нещо написано по въпроса и ние година и половина си говорехме само как трябва да променим Конституцията и какво щяло да стане, докато трябваше да пишеме тези закони, които ежедневно трябват на хората, коментира тогава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре дошли в новия тоталитаризъм!!!
11
5
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До zeus Във Фашиска *** гражданите какви права имат? Не бяхте ли вие, русофилите, които твърдяхте, че *** може да се управлява само със "здрава ръка", визирайки най-вече сталин и путин?
10
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
За кво да пият повече тия изтрещяха тотално земете резнете на бтв и на нова една глоба тия ептен се побъркаха
9
1
 
2
 
! Отговори
Хамелеонов преди 7 години
До АнонименДано да не доведат до нов 9 Септември.Само да кажа! Аз като БАШ *** и ЕВРОГЕЙ, ставам БАШ ***.Парата бацеееее, парата....
8
2
 
18
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Тероризмът беше създаден от САЩ с две основ и цели: да се удрят които не слушат и като удобно извинение за ограничаване правата на гражданите. Първото отдавна е факт, сега сме на вторият етап по прежръщането ни в роби!
7
0
 
16
 
! Отговори
Дисциплинатор преди 7 години
За какво ни е МВР? Или готвят аклиматизация на "бежанци" в България?
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички искаме да не ни стигат ***, опасани с бомби!Но когато натоварваш армията с полицейски функции, както е обявил земеделеца, си на крачка от извънредно положение, което пък е тотално суспендиране на демокрацията!Нищо радостно няма в тази новина!А ако искате визуализация на последствията, гледайте филма "Блокада" с Дензъл Уошингтън, Анет Бенинг и Брус Уилис!
5
0
 
21
 
! Отговори
f преди 7 години
Да ни е честито, вече ще могат да ни репресират по "лична преценка" на милиционерите, забравете за съд и права:На заподозрените в тероризъм ще се забранява достъпът до интернет и притежанието на повече от един телефон, предвижда проектът. Службите ще могат да им отнемат личните документи и да откажат издаването на нов, както и да забранят на човек да сменя местожителството си, да контактува с определени хора. Това са част от т.нар. "превантивни мерки", които новите текстове предвиждат.
4
0
 
13
 
! Отговори
Един от село преди 7 години
Чудят се какво да измислят,тъпите им глави.Важното е да се е-е майката на войника.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама,те и това ли не знаят-обискиране и задържане,че трябва да се обучават!!Ех,ех мое близко минало,когато един селски пъдар беше в пъти по обучен/без обучение/от сегашният войник от модерна НАТО-вска армия!!И коя фирма подизпълнител ще опъне париците на отбраната за обучението??
2
0
 
19
 
! Отговори
скоро преди 7 години
Дж.Оруел -1984,четете и се гответе.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип няма лошо, но има риск да се превърнат военните в едни съвсем обикновени бюрократи и партийни функционери. Те трябва да са нинджи.