Училища и забавачки също с мерки срещу тероризма

Антитерористичният закон бе одобрен от правителството
2
Училища и забавачки също с мерки срещу тероризма
Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС. Снимка: архив, БулФото

Правителството одобри проекта на Закон за противодействие на тероризма и предлага на Народното събрание да го приеме.

Законопроектът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличие на данни за заплаха или извършен терористичен акт. В тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите.

Още по темата

Законопроектът предвижда също обезщетяване на физическите и юридическите лица при реално причинени имуществени вреди по повод действия за предотвратяване и пресичане на заплаха от тероризъм или за преодоляване на последствията от тероризъм.

Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на Президента на Република България.

Законопроектът определя три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие, съобщиха от правителствената пресслужба.

Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм, в непрекъснат денонощен режим.

Регламентира се и участието на Въоръжените сили в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Определят се функциите на местните органи и структури в този процес.

Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, да приема стратегия и национален план за противодействие на тероризма.

В отделна глава е регламентирана превантивната дейност. Тя включва анализ и оценка на рисковете, сътрудничеството и обмена на информация с компетентните органи на други държави и организации, изготвяне на планове на различни нива за противодействие на тероризма и т. н.

Въвежда се задължение за собствениците и ползвателите на сгради и съоръжения за обществено обслужване от първа-трета категория по ЗУТ, както и на училищата и детските градини, да разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма.

По отношение на лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки за ограничаване на движението им и отнемане на лични документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Закон срещу тероризма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охранителите в ОДЗ и училищата са по един човек. Поради системата на обществени поръки се избира най-евтината оферта за охрана.В резултат охранителите работят за 1,70лв. на час. Те обикновенно са или пенсионери или алкохолици или и двете. На практика, охрана няма. Единствено се усвояват едни средства за фиктивно предоставена охранителна услуга.А иначе, сигурноста е много скъпа услуга. Но, кой го бръсне това и кой го е грижа за децата...?!
1
0
 
7
 
! Отговори
factotum преди 7 години
1984 в действие :)