BGexit? Невъзможно! 57% от българите ще са против

Вярваме три пъти повече на Брюксел, отколкото в българските интитуции
174
BGexit? Невъзможно! 57% от българите ще са против
Снимка: Reuters, архив

За разлика от англичаните, които на референдум решиха, че напускат ЕС, българите продължават да вярват на Брюксел, показват данните от проучване на Институт "Отворено общество".

Още по темата

57 процента от българите биха гласували за членството на страната ни в ЕС, ако сега има референдум, подобен на този във Великобритания.

24 на сто - биха били против, а 19% - не знаят каква ще бъде позицията им.

Има обаче неблагоприятна тенденция в подкрепата на членството ни в ЕС - тя намалява от близо 70% през 2013 г. до 57 процента през 2016-а, коментира  Марин Лесенски, програмен директор в "Отворено общество".

Увеличава се делът на хората, които искат България да излезе от ЕС - от 14 на 24 на сто през 2016 г., показва проучването.

Българите обаче продължават да имат много високо ниво на доверие в европейските институции - три пъти повече, отколкото в българските, показват още данните.

22% от участвалите в допитването обаче нямат доверие нито на едните, нито на другите.

Според проучването 22 процента биха гласували за партия, която иска излизане от ЕС, а 58% не биха гласували за такава партия.

Според Лесенски след референдума във Великобритания в ЕС ще има консолидация около еврозоната и "Шенген" и той смята, че за България е добре да засили своите усилия за членство.

Според европейско проучване страните членки искат "Шенген" да продължи да съществува. Други данни показват, че ако "Шенген" спре да съществува, загубите ще бъдат около 470 млрд. евро до 2025 година.

"Страните имат различни типове мотивация в подкрепа на "Шенген" като свободното движение на хора, икономическите и търговските отношения", отбеляза още Лесенски.

75% от българите виждат най-голяма полза от членството в ЕС именно в свободното движение на хора, стоки и услуги при средно 55 на сто за ЕС като цяло, посочи още той.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова смята, че с излизане на Великобритания от ЕС - Съюзът губи балансьора в решенията, които се взимат от страните-основателки.
Тя обаче смята, че в крайна сметка Brexit няма да има.

За българското председателство на ЕС, което трябваше да започне от 1 юли 2018 г., Грозданова посочи, че то вероятно ще бъде изтеглено с шест месеца напред.

Може би ще започне в началото на 2018 година и най-вероятно ще бъде съвместно с Естония и Финландия.

Първоначално се очакваше българското председателство да е през втората половина на годината, но решението на Великобритания да напусне Европейския съюз налага известни размествания в ротационния принцип.

"След България идва Австрия, но, доколкото знам, има редовни парламентарни избори по време на австрийското председателство и затова вероятността да бъдем с Финландия е доста голяма. Предполагам, че основен приоритет на Тройката ще бъде дигитална Европа, което за нас е добре", коментира тя.

Джема Грозданова припомни българската позиция в подкрепа на общите политики за продължаване на интеграционните процеси в Европа.

"За нас е важно единството на ЕС да остане и европейският проект да продължи", каза тя, цитирана от БТА.

Председателят на комисията по външна политика не смята, че в момента темата за членството на България в "Шенген" е на дневен ред. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре е да има референдум за НАТО тогава над 90% от насвлението ще гласува против.
25
2
 
22
 
! Отговори
gtf преди 7 години
айде да видим на референдум де, после ще сте "изненадани"
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,щом това го казва оТРовено оФчество,всичко е точно така.То и оракула преЦедент пророкува същото.И аз ще ви пророкувам,пък ако щете,вярвайте - не е далеч времето,когато всички източноЮроспийски територии ще влязат вкупом в тефтерите на Свети Петър.Сега въпроса се подработва усилено ,с учзстието на цялото бъдещо барбекю,във Варшава.Барабар "Петко" е пак барабар с...барбекюто.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ ТЕ МАЙ СЪЩИТЕ ДАННИ БЯХА И ЗА АНГЛИЯ АМА СТАНА ОБРАТНОТО , ДОКАТО НЕ ПРОБВАМЕ НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верно е! Във бгто са само 50% *** ,а останалите 7-10% русофоби.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като прочетеш "отворено общество" и ти е ясно.....И кои българи ще гласуват "за"??? Тия, които се отъркват около власта и парите? САМО ТЕ!!!! А ТЕ СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10%!!!! ТАКА ЧЕ.....всичко е ясно, може да не е тази или другата година, но скоро следват големите промени!!!! Дръжте се соросчета......
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
To и за Brеxit-а букмейкъри, политици, бизнесмени, населението, изследвания. говориха едно, пък то стана обратното. Да не бързаме, защото англичаните тръгнаха от 80% против, когато се обяви, че ще има референдум, а видяхме резултата. И при 71% от населението вот в нетоталитарна държава!
19
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E само преди една седмица след британския референдум ни проглушихте ушите, че в България 70% били за ЕС, а сега само 57?! И то от фондацията на Сорос. Айде няма нужда.
18
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пробвайте и да видите как още една звезда ще падна от знамето на ЕС
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"българите отдавна са казали ехит маке маке ехит на *** и комунизъм да стане пак няма да си дойдем"Аз бих се прибрал ако стане комунизъм, ама от истинския, като този в Брюксел за еврочиновниците - нула отговорност, клатене на краката в луксозните офиси и високи заплати, а не изпълняваме на петилетни планове.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на "институт" отворено общество не вярваме, ама никак
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кои българи по-точно ?
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"показват данните от проучване на Институт "Отворено общество".Това само е достатъчно.
13
3
 
6
 
! Отговори
до макето преди 7 години
Нищо не си схванал маке днес полу ром утре цял ром , просто белите българи се прегрупира ме в други бели държави , тука е *** и ще остане дълго време *** , а след *** какво ще е ............? ...... българите отдавна са казали ехит маке маке ехит на *** и комунизъм да стане пак няма да си дойдем
12
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде да пробваме, ама не ви стиска, защото ще има 90 % от българите гласували ЗА излизане от ЕС. Не ви стискаааааа, со. росии!
11
9
 
6
 
! Отговори
Другаре преди 7 години
Надежда всяка тука оставете,като граждане на ЕС ке си умрете.
10
4
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Това проучване да не са го правили на митинг на платените протестъри ? :)
9
3
 
8
 
! Отговори
Белчев преди 7 години
По точно от макето не мога да го кажа, ама не виждам кой ще ни върне към стария соц строй. Хората го искат ама не им стиска. Чакат някой друг да го стори ама кой? Те братушките също не са социалисти вече. А и няма условия да нахлуят пак тук просто ей така. Едно време е станало заради ВСВ.
8
3
 
19
 
! Отговори
д преди 7 години
"Не е важно кой гласува, а кой брои"
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕU, o мое сьрце обичам те!