Отвлечени, продадени... Изчезналите деца на България

От началото на годината у нас 581 деца са обявени за издирване
10 юли 2016 10:29,
40
Отвлечени, продадени... Изчезналите деца на България
Снимка: архив Булфото

От началото на годината обявени за издирване у нас са 581 деца, като 472 от тях са намерени. Това каза пред Нова тв Ивайло Димитров, началник на сектор "Издирване” в Главна дирекция "Национална полиция”.

За болката да не знаеш какво се е случило с детето ти говориха майката на изчезналата през 2002 г. Деси и бащата на Съвестин, който през 1997 г. излиза да играе пред блока и така и не се връща.

"Осем години след изчезването на Деси обвинения бяха повдигнати на тогавашния й приятел Божидар Пеков, които обаче впоследствие бяха снети”, разказа пред "Нова тв" майката на изчезналото момиче Анжела Маринова.

В хода на разследването заподозреният многократно променя показанията си и категорично отказва да застане пред детектора на лъжата.

"Това действие трябва да стане задължително, когато има обосновани предположения, че съответният задържан има връзка със случая”, каза адвокат Яничка Методиева.

Бащата на Съвестин, който изчезва, когато е едва 7-годишен, е категоричен, че синът му е бил отвлечен с цел осиновяване. Похитителите проучвали навиците на семейството с месеци, а за момченцето получили 200 000 евро.

В продължение на близо 20 години, случаят на Съвестин минава през ръцете на четирима премиери, двама главни прокурори и няколко вътрешни министри. След две гладни стачки и опит за самозапалване пред Европарламента, бащата на Съвестин успява да осъди България в Страсбург. Но не и да си върне детето.

Като пример за държавно бездействие, бащата Тодор Деянов посочва ситуация отпреди четири години. В метрото в Лион българка забелязва младеж, чиято прилика с фоторобота на Съвестин, е поразителна. Незабавно подава сигнал.

Три дни след подадения сигнал обаче записът от охранителните камери е автоматично унищожен от системата в метрото. Тодор не успява да го види.

"България няма детективско издирване в МВР! Инструкциите са едни формални глупости, които са и секретни, за да не може да разберете, че са глупости. До ден днешен оперативното дело за Съвестин, което е в МВР, е секретно. Отказаха да го дадат на двама съдии, отказват и на прокуратурата да го дадат. Последният шанс е той все пак сам да тръгне да търси кой е”, споделя бащата на Съвестин.
 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
kolio99 преди 7 години
Пази ,Боже!
26
2
 
1
 
! Отговори
дано са живи преди 7 години
Защо Божидар Пеков е харчил много пари,къде ги е харчил,за какво ги е харчил, не е много ясен паричния трафик?!
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислите че не сте осиновени - намеретесвои снимки като бебета. Намерете баба ,дадо, съсед, по стар - попитайте го , ако сесъмнявате кой ви е истинският род. ---------------------Като бях малка точно това правех! Ровех из шкафовете за документ ,който да потвърждава че съм осиновена -просто не можех да повярвам че родителите ми могат да са толкова зли към мен при положение, че са истински! Разочаровах се - не съм била осиновена, но пред такова.ужасно отношение предпочитах някой да ме отвлече ,отколкото да остана с тях. Тормозът понякога е в собственото семейство......
24
0
 
5
 
! Отговори
ДО АВТОРКАТА ПИСАНО преди 7 години
Съвестин изчезна 1993 или 1994 г.Изобщо не са ви верни сведенията!А ти, момиченце, още не си била родена, дето пишеш тук, така че не можеш да знаеш.--Справка: бащата на Съвестин.--Защо ли той ходи чак в Индия да го търси??--Питайте бащата на Съвестин.
23
8
 
1
 
! Отговори
И по света е така преди 7 години
В германия са изчезнали десетки хиляди деца на беж.анци. не само там. Проблемът е, че обикн0вените х.0ра трябва сами да се па3ят и 6ра.нят бе3 да и3п.0л3ват само0т6рана. А т0ва е п04ти невъ3м.0жн0. Какт0 да напи6е6 нещо смислен0 бе3 дакриптира6 и да ен 6ъде и3т.рит0. А3 имам шест п0 Българск1 и литература. не ли4и 0ба4е.
22
13
 
19
 
! Отговори
Thin foil hat преди 7 години
Рептилите отвличат деца от целия свят. За тях това е деликатес и техните слуги - политиците го знаят и не се противопоставят. Рептилите управляват света посредством марионетки наречени политици. Те причиняват глобалното затопляне, войните и обезлюдяването на цели райони в Африка.
21
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята на Съвестин периодично изплува в медиите, но всеки път ме кара да настръхвам. Страх, възмущение и гняв обгръщат сърцето ми щом си спомня. Не вярвам, че човешкият живот е създаден просто така. Не вярвам и че няма да бъде открит. А относно случая във фр. метро, мога да кажа, че това е сигурен белег, че той е жив и тогава е бил във Франция. Ще се моля на Бог да чуе болката ни и да ни помогне да се намери Съвестин. А на него му пожелавам скорошно избавление, където и да се намира.
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъчварова да подаде оставка. Трябва на първо място да осигурят децата, после морската ивица.
19
1
 
52
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Усилията и целия ресурс на МВР и всички силови служби в България са средоточени само и единствено в/у опазване и закрила комфорта на властта. Цялата "борба" с/у битова, организирана и всякаква престъпност, е чист PR на властта в духа "Не ме гледай какво върша, а ме слушай какво ти думам!"
18
7
 
21
 
! Отговори
dp преди 7 години
96026, и аз изумях - 100 за няма и година е ужасно много. Почвам да се чудя дали не гикрадат за разфасоване, толкова много за осиновяване без да бъдат разкрити едва лимогат да пласират.
17
4
 
3
 
! Отговори
dp преди 7 години
Вейдъре загубеняко, сега това ли име успя да си измислиш. И 1000 имена на ден да сисложиш все същите т.ъпашки баналности само ще постваш, и твоето не е живот.
16
3
 
51
 
! Отговори
96026 преди 7 години
100 безследно изчезнали деца за половин година? Трябва да има някаква грешка, това е страшно много.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Ирландия например са продали стотици деца родени в манастири от момичета забременели като ученички или преди брака.Гледах филма филомена как една майка след 27 години не спря да търси сина си продаден на 5 години. Нейна приятелка снима колата която го е отнесла. Момчето е продадено в Америка но на 18 г. успява да се върне в манастира от където има спомен че е взето. Не намира майка си но остава да работи в манастира от където е взет. Умира на 27 г. от спин. Филомена откри сина си но късно.
14
8
 
5
 
! Отговори
Вейдър,Дарт Вейдър преди 7 години
А пък аз да ви кажа по време на това безвремие има много прости хора дет не знам що не се мятат от някои блок....а да ,ами то времето е тяхно ....ГерП победа.
13
0
 
9
 
! Отговори
-st ,adb преди 7 години
Публикувайте пак историите около изчезването им
12
9
 
13
 
! Отговори
има лоши хора преди 7 години
По време на комунизма ставаха отвличания, но тогава цензурата не позволяваше хората да научат за тези отвличания. Освен това проверките по границите бяха много по-силни. Деца тогава се отвличаха вътре в страната . Моя позната от пазарджик преди 40 години остави количката с бебето пред отворена врата на магазин, влезна за по малко от минута когато излиза под завивките в количката намери топка пари. Детето нито го откриха нито пък някой позволи да се пише по вестниците нито телевизията. Няма бебе!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO cat. AMAKARENKO, UCHILISHTATA ISMISLIZA OT SSSR.
10
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7 -годишно дете има спомени и знае. На 7 години повечето от децата дори знаят да четат. Ако е живо момчето един ден ще успее да намери своите родители.Наистина болката е голяма. Да не губят надежда хората. Бог ще им помогне.
9
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До помакВ България има чадър под който се крие престъпността. Този чадър се нарича " Корумпирана Съдебна система" пряко свързана и доста зависима от управлението на страната.
8
2
 
15
 
! Отговори
cat преди 7 години
До номер 10Ти докато си расъл в Комунизма, колко твои връстници познаваш дето са изчезнали тогава до ден днешен?