Експерт: На планина само с психично съвместими

Не влизайте в морето пияни, не рискувайте живота си
Обновена: 11 юли 2016 13:57 | 11 юли 2016 13:52, Камелия Цветанова
4
Експерт: На планина само с психично съвместими
Снимка: Булфото, архив

Хората, които излизат в планините, да подбират тези, с които тръгват - да са психично съвместими, да нямат различия в интересите и характерите и да са физически здрави. Това посъветва Запрян Хорозов, дежурен в Планинската спасителна служба, пред БНР.

Още по темата

Според него трябва да се следва и предварително начертаният маршрут. Освен това любителите на планината би трябвало да са със заредени телефони и да следят прогнозата за времето.

Той им препоръча също да информират близките си в коя посока тръгват и ако по време на прехода решат да променят маршрут да ги уведомят, защото ако изпаднат в беда, близките им обикновено подават сигналите до спасителната служба.

"Вече сме в разгара на летния сезон, работата на водните спасители става все по-отговорна и значима в този период. И тази година стопаните успяха да осигурят спасители за всички големи плажове", похвали се Виолета Радева от БЧК - Бургас. 

Тя отбеляза, че професията е сезонна и подходяща за млади хора, на които обаче трябва да се осигуряват всички условия, за да си изпълняват задълженията и туристите и гостите да прекарват добре. Заплатите им са между 600 и 700 лева, таванът е около 1000 лева.

Според Радева парите, които получават спасителите, би трябвало да са повече, защото трудът им е рисков.

Оказва се, че повечето спасители предпочитат да работят на басейн, защото е по-лесно да бъде охраняван.

Тя призова за къпане в охраняеми места, да не се влиза във водата след употреба на алкохол и да не се предприемат рискови действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
19
 
! Отговори
Вашку преди 7 години
Абсолютно всички плажове,от най-малкият,до най-големият са дадени на концесия.държат ги мутрите и вземат непосилен по БГ-джоба рекет,за чадър и шезлонг.От къде на къде на спасителите ще плаща БЧК/демек данъкоплатеца/...? Вулгарно и првезно е частниците/мутрите/ да ползват спасители без пари.Като се удави някой,отговорноста се пада на никой,а печалбата от бизнеса на НЯКОЙ. НЕРДЕ ЯМБОЛ............НЕРДЕ СТАМБУЛ.....?
2
0
 
25
 
! Отговори
123 преди 7 години
"На планина само с психично съвместими"А в парламента (на български Народно събрание) може и с всякакви.
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Камелче, защо публикувате такива смешни материали?За питомци на "Второ помощно училище" - София ли ни имате?Повечето от читателите ви знаят тези правила преди Вашата дата на раждане.