Тука има, тука няма... пари за библиотеките

"Българска книга": Няма и лев! Рашидов отпусна половин милион
17
Тука има, тука няма... пари за библиотеките
Снимка: БТА, архив

Над половин милион лева са отделени в ограничения бюджет на Министерството на културата за подпомагане на книгоиздаването, за опазване и популяризиране на литературното наследство и за проявите в сферата на библиотеките и литературата. Това съобщиха от Министерството на културата.

От ведомството отговарят на отворено писмо на Асоциация "Българска книга", в което се посочва, че няма пари за библиотеките за 2016 година за книги и периодични издания.

Издателите уточняват, че по силата на стандарта за библиотечно-информационно обслужване в българските библиотеки трябва да влизат книги за над 8 млн. лева и периодични издания за близо 3 млн. лева.

Министерството на културата поиска от бюджета 3 млн. лева, но дори те изчезнаха между първо и второ четене на Закона за бюджета, пише още в писмото, в което се цитират думи на Вежди Рашидов, че "парите за музеи, галерии и библиотеки са увеличени с 10 млн. лева за 2016 г." Според "Българска книга" говоренето "ангро" заблуждава обществото.

Във връзка с отвореното писмо, Министерството на културата заявява, че подкрепя усилията на библиотечната общност и издателите в търсенето на възможности за попълване на библиотечните фондове с нова литература.

Както през 2015 година в хода на подготовката на бюджета, така и от началото на тази година се водят разговори с Министерството на финансите за осигуряването и на допълнителните средства, за които настоява асоциацията "Българска книга". При намирането на тези средства веднага ще се пристъпи към организиране на процедурата по кандидатстване за попълване на библиотечните колекции, допълват от МК.

Днес Министерството на културата отново ще потърси съдействие за осигуряване на допълнителни средства за подпомагане на книгата с писмо до Министерството на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вежди Рашидов е между малкото милионери в България, който е спечелил парите си по честен начин и вие се чудите как да го очерните. Само той се реши да направи някакви промени, които се виждат, но вие предпочитате слепотата си. Гледах днес този Минеков - напада, крещи, само той говори и не може да изчака събеседника да се изкаже. Смее се ехидно, но усмивката му крива и страшно му личи изписаната злоба. Отврат. Не плюйте по Рашидов. Министърът се извини. Съдете го по делата му, защото той действа.
7
4
 
4
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
До осведомен 6 - Какъв Огнян Дойнов те друса? Човекът отдавна си отиде. Или за тебе е важно да обвиняваш за всичко предишните - като оправдание за некадърността на настоящите.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колса милиона струва хотелчето на синчето Рашидов в Австрия ? Много тежко работят тези хора, много пари получават.
5
5
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
А колко пари "усвоявате"за задгранични спектакли,от типа много ни знае устата и други части на тялото?Или родното книгоиздаване трябва да се закрие както Белене и Южен поток?На какъв език си представяте книгоиздаването в България,доколкото все още го има?!Убеден съм не на български...
4
3
 
8
 
! Отговори
абсурди преди 7 години
Който има най-малко общо с култура, става министър на културата.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да спре с алкохола.
2
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Извинявай Вежди, но защо не говориш с твоя приятел по чашка Божо Рибаря да не появява във всяка манджа мерудия. Поне за това го помоли, а на българската книга майната й с извинениеТо кой чете сега тук в България. Всички умници станаха министри.
1
14
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво на ген. Борисов, защото прави министри все оригинални, силни, смели, хора с идеи! Не се обгражда с мижитурки, които само ще го слушат като някои други преди него!

Спонсорирани публикации