Нов режим за данък "уикенд" мина в комисия

Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила със задна дата
13 юли 2016 17:37,
10
Нов режим за данък "уикенд" мина в комисия
Снимка: архив, Ройтерс

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание прие на първо четене нов ред за облагане, свързан с "данък уикенд".

Според предложенията за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), внесени от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ ден преди заседанието на бюджетната комисия, полученият в натура доход от служителя или управителя на фирмата ще се облага със ставка от 10%.

Според законопроекта новият данък върху "разходите в натура" трябва да е ползван от служител на фирмата и да е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи (служебни автомобили, телефони, имоти).

Освен това на работодателя се дава право на избор – или да плаща окончателен данък върху разходите по използването на активите, или на служителя да му бъдат удържани данък върху доходите и осигуровки. А разходите се считат за доход в натура за служителя.

Заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова заяви, че законопроектът е "плод на няколкомесечна работа с представители на Министерството на финансите, НАП и почти всички заинтересовани организации".

Георги Търновалийски от БСП разкритикува, че повечето от членовете на бюджетната комисия не са участвали в обсъжданията, макар че са продължили няколко месеца, и "не сме чули работодателските организации". Той каза и че не е направена оценка на въздействието от законопроекта.

По време на заседанието на бюджетната комисия няколко работодателски организации изразиха подкрепата си за новите текстове. Сред тях председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че законопроектът "ще способства и насърчи доброволното изпълнение, както и декларирането и внасянето на данъка".

По думите му данък „уикенд“ не се плаща масово заради неяснотите. Според Велев законопроектът изглажда въпроса какви данъци се дължат, когато се ползва един актив за целите на икономическата дейност и за лично ползване. Председателят на АИКБ посочи, че целта му е "насърчаване на отговорното изпълнение, тъй като в противен случай сумарно събраните средства биха били по-малко", т.е. без въвеждане на единната ставка.

Сред изказалите одобрение беше и Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), докато от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) подчертаха, че някои понятия в законопроекта трябва да се изяснят между първо и второ четене, тъй като допускат възможност за всестранни тълкувания.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова увери, че това не е нов данък.

Данъкът ще е окончателен и подлежи на деклариране и внасяне веднъж годишно – в срок до 13 март на следващата календарна година. Предвижда се промените да влязат със задна дата - от 1 януари 2016 г.

Още финансови новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До men. А при бюджетните как е положението, според теб? Факт е, че те в много по-голяма степен използват активите за лична облага.
7
1
 
2
 
! Отговори
мен до гтф преди 7 години
Мога, аз осчетоводявах разходите :) И билетите. И спокойно твърдя че това се случва в 80% от морския бизнес в Бг. Имам преки и дълбоки наблюдения. Който има крава пие мляко и всеки го знае.
6
1
 
9
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До menняма спор, че има и такива, които злоупотребяват... но много трудно е да докажеш, че разходката до Дубай е за личен кеф, същото е и за телефоните.. това е поредната герберска простотия, която по-скоро пречи вместо да насърчава бизнеса. Реформите в образованието, здравеопазването ...те са на заден план - това сега е най-важното...
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Събираеми за простите и относително справедливи данъци. Останалите са само упражнения на гърба на обикновените данъкоплтци. И ще ги хванат знаете за къде!
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държава в която няма икономика се чуди от къде да събира пари от работещите -тези които всеки месец внасят осигуровки данъци заплати и вместо да ги насърчи да се развиват те от високо се чудят как да мачка още повече дребния бизнес и да останат единични едри монополи
3
2
 
10
 
! Отговори
men преди 7 години
Във фирмата в която работих в България всеки имаше служебен телефон и го ползваше за личен, всички 'служебни' коли, като скромното Ауди Q5,Q7,A7 и RS8 се ползваха от шефа, жена му, любовницата му, синът му. Същите имаха и служебни iPhones.Служебният Mac стоеше в хола му и ходеше на 'служебни' разходки до Дубай и Париж с любовницата.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна простотия, като стана премиер всички политици в затвора.
1
0
 
9
 
! Отговори
aa преди 7 години
Да се чете : в срок до 31 март на следващата календарна година.