Къде сме ние? Ние още си искаме в ЕС!

"Галъп": 61% от българите подкрепят оставането ни в Съюза
Обновена: 14 юли 2016 22:04 | 14 юли 2016 18:40, Веселина Йорданова
164
Къде сме ние? Ние още си искаме в ЕС!
Снимка: архив, Ройтерс

Българите продължават да вярват в Европейския съюз, макар и с леко колебание в последните месеци.

Ако утре има референдум за оставането ни в ЕС, 61% ще гласуват "за", 20% " против", а 19% ще се колебаят.

Това показват данните от редовния независим сондаж на общественото мнение в рамките на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Сондажът е проведен сред 796 души в цялата страна между 1 и 7 юли – дни след британското решение за напускане на Европейския съюз, съобщиха от социологическата агенция.

Излизането на Великобритания от ЕС може би дори е накарало българите да оценят Евросъюза.

Тествано е твърдението "Европейският съюз скоро ще се разпадне". 46% отговарят отрицателно, 27% - положително, а останалите се затрудняват да дадат отговор.

Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г., когато отново е било тествано това твърдение. Тогава по около една трета са отговаряли с "да" и с "не".

Очевидно уплахата от Brexit кара респондентите да "се хванат" за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили.

В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно и предизвикваше аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията – макар и емоционално оцветена.

В навечерието на референдума само 11% смятаха, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%.

Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително, посочват социолозите.

Данните от сходен въпрос дали България трябва да остане част от ЕС в края на 2015 г. в рамките на мащабно изследване сред 14 европейски страни ни нареждат сред сред "най-еврофилските" народи в ЕС – 82% са дали отговор "да".

Сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС. 

Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е съюз, а гробище за държави, над чиито останки кръжат арабски лешояди.
80
5
 
24
 
! Отговори
dolf преди 7 години
Има един много мъдър израз.,,Хвали ми пазар, не ми хвали стока''Къде според вас може да реализираме нашите неконкурентно способни стоки?+ за Русия- за ЕС
79
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По важно е че само 21% искат излизане, явно Българския народ не е чак толкова ***.
78
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ____________________.... Русия...сами ще си произвеждат..чушки, домати......Руснаците вече отглеждат и банани и портокали. Имат и студотстойчива кръстоска между кенгуру и слон. Ще пасе трева в тундрата и на собствен ход ще бъде транспортиран до големите градове, където ще ги разфасоват и продават за рубла килото. Слава Росии!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гладен редакторАми купи си от Марешки. Защо се оплакваш че в Бг нафтата била колкото Германия та ми губиш времето.
76
1
 
3
 
! Отговори
До 93 преди 7 години
Те мое и да имат, *** ти няма как да го постигнеш независимо къде сме - кофти мит'рл! Трябват ли разяснения?
75
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** в Сърбия или Македония и си купи истинско сирене, истинско мляко, краставици , домати и прочие...Тук пазара изобилства от марки , но нито едно истинско !При комунизма имаше 2 вида кисели млека, но и двата вида бяха истински! Сега има 100 вида, ни всички фалшиви.....
74
4
 
12
 
! Отговори
от 94 преди 7 години
Да не споменавам и че половината от членките не са доволни, някои напускат, други обмислят тази възможност, а трети направо се отказват да кандидатстват.
73
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под успешен съюз разбирам населението на държави като България да има желание да живее в България, да усеща, че е в ЕС, а не да му обясняват колко е щастлив, докато младите се изнасят масово, а държавата остава без перспективи. В уредените държави също не е розово за коренното население, тях ги заливат милиони араби и африканци. ЕС се провали като проект.
72
2
 
6
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
До Анонимен89Аз искам заплатата ни да е като на европейците а не намаление на горивата, сещаш ли се?И като отвори темата, я да те питам - как Марешки продава литър нафта на левче и има печалба, знаеш ли?
71
5
 
9
 
! Отговори
____________________ преди 7 години
Всички си мислят, че санкциите срещу Русия ще й навредът...Първоначално ще е така! Но в последствие ще започнат сами да си произвеждат ябълки , чушки и домати, сами ще си гледат прасета и крави.... Потенциал за това имат! просто до сега правиха трампа за тез неща срещу газ и нефт...Могат да си правят и микровълнови печки! Забога, та те имат космическа програма, САЩ купуват от тях двигатели за ракетите си... Така че и БГ ако излезе от ЕС, от начало ще е трудно, но после..........
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 85По добре. Преди имаше работа за всички, хората живееха добре, нямаше толкова много хора които да изнемогват, да бъркат в казаните и да търсят прехрана. Попитай родителите си как е било. Сега ще ревнеш че нямало свобода. А сега има ли? Ква свобода имаш ти като нямаш два по един в джоба си? Кой те ебaва за 2 стотинки? Преди имаше ред, дисциплина и сигурност. Сега няма нищо, ама нищо. И си мислиш че живееш свободно, в демокрация... мисли си, не живееш свободно, ти си обречен, като агне...
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гладен редакторКак искаш литър нафта в България да е по-евтина от Германия (1,10 евро) като Русия ни я продава по толкова? Това са международни цени. Ако я произвеждахме в България е друго нещо но за сега купуваме отвън.
68
1
 
9
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
До @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Брат, защото политиците не стават за нищо. Те нямат мнение за нищо и не могат да ударят по масата и да кажат НЕ. Защото знаят че ако го направят и няма да могат да крадат от парите, няма да бъркат в кацата с меда, ще изчезнат, ще ги махнат... затова. А те не искат това, те са гладни за пари... свещи да им купят с тези пари, мaмицата им недна..
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Къде сме ние?"НА МАЙНАТА СИ, както казваше навремето "японката" от Каналето.:)
66
0
 
12
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Защо не направят ЕС просто свободна зона, в която се предвижват хора и стоки , но без други условия?! Защо трябва да пускаме затворници, само защото Хелзенския комитет така желае или имаме натиск от Австрия?! Защо ние като по-бедни да плащаме по малки субсидии за зеленчукопроизводството и овощарството от колкото тези в ЕС и така нашата продукция да не може да се пласира дори на собствения ни пазар... Защо ни спряха АЕЦ-а, а във Франция работят над 50 такива, които са в пъти по опасни от нашия?!
65
0
 
8
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
До Анонимен 82Знаеш ли защо никоя партия не иска да излизаме от ЕС? Явно не, сега ще те светна. Защото лапат кинти от там, отпускат им евросубсидии, поръчки по програми и те прибират парата. Затова никоя партия не иска България да излезе от ЕС, щото са гладни, крадливи мъpши, затова. Обаче хората кво хващат - нищо. Кое ти е европейско на тебе бе? Здравеопазване ли, образование ли, съдебна система ли? Кое, кажи ми кое? Нищо нали? Тогава кво ми се пънеш и плюеш само тука, аре изчезвай
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко младо бяга навън тук се е превърнало всичко в една жалка територия с затихващи функции жалки заплатки.жалки роботодателчета жалки подобия на хора да не изброявам ...
63
1
 
3
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
До vargТи изобщо не се обаждай. Ти си подсъдим за гавра с деца. Ще лежиш в затвора, Ивелин Георгиев. Много скоро. А ако съда пак не те осъди, тоя път ще те осъдя аз. Ще лежиш в гробищата. Там където ти е най весело и там където си снимаш клипчетата с децата. С две думи - пращам те у дома.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не искам в ЕС, искам да живея нормално в България. Изобщо нямам усещание за ЕС тук, а свободното придвижване в съюза не ме грее, тъй като не искам да напускам. Представа ми за успешен съюз не е народа ми да се пръсне, а държавата ми да се разгради до провинция на Брюксел, както е в момента.