Къде сме ние? Ние още си искаме в ЕС!

"Галъп": 61% от българите подкрепят оставането ни в Съюза
Обновена: 14 юли 2016 22:04 | 14 юли 2016 18:40, Веселина Йорданова
164
Къде сме ние? Ние още си искаме в ЕС!
Снимка: архив, Ройтерс

Българите продължават да вярват в Европейския съюз, макар и с леко колебание в последните месеци.

Ако утре има референдум за оставането ни в ЕС, 61% ще гласуват "за", 20% " против", а 19% ще се колебаят.

Това показват данните от редовния независим сондаж на общественото мнение в рамките на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Сондажът е проведен сред 796 души в цялата страна между 1 и 7 юли – дни след британското решение за напускане на Европейския съюз, съобщиха от социологическата агенция.

Излизането на Великобритания от ЕС може би дори е накарало българите да оценят Евросъюза.

Тествано е твърдението "Европейският съюз скоро ще се разпадне". 46% отговарят отрицателно, 27% - положително, а останалите се затрудняват да дадат отговор.

Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г., когато отново е било тествано това твърдение. Тогава по около една трета са отговаряли с "да" и с "не".

Очевидно уплахата от Brexit кара респондентите да "се хванат" за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили.

В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно и предизвикваше аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията – макар и емоционално оцветена.

В навечерието на референдума само 11% смятаха, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%.

Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително, посочват социолозите.

Данните от сходен въпрос дали България трябва да остане част от ЕС в края на 2015 г. в рамките на мащабно изследване сред 14 европейски страни ни нареждат сред сред "най-еврофилските" народи в ЕС – 82% са дали отговор "да".

Сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС. 

Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
10
 
5
 
! Отговори
IT преди 7 години
Интересно защо винаги най-некадърните, най-мързеливите и най-комплексираните слоеве на обществото са про-руски и анти-западно настроени? Явно мизерната и некомпетентна държава-бензиностанция привлича лошотията и мързела у хората. И те предпочитат вместо да водят достоен живот, да се наслаждават на милостинята и помийката на Путин? Странно дали такива индивиди заслужават да се наректа Хомо Сапиенс?
60
4
 
10
 
! Отговори
Юджийн преди 7 години
ЕС = Еврейска Спекулация
59
1
 
9
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Цял ЕС не искаше сирийски емигранти, баба Меркел тропна и каза: - добре сте дошли...Ми то май ЕС се управлява еднолично от Германците...Сега се говори след излизането на UK те да имали права като Норвежците , сиреч пак да ползват пазара и свободното движение, но нямали право да гласуват закони...но пък за сметка на това ЕС няма право да им се бърка...Ами то България така и така няма глас, защо не направим и ние като тях... :D :D :D
58
3
 
10
 
! Отговори
отново преди 7 години
Лъжа и измама.Такова ще са и президентските избори на есен.Мутро-***, които грабят България от 8 години чрез верига магазини ГРАБ за пореден път ще се изхрачат върху хората чрез невиждани изборни манипулации, фалшификации и трикове.
57
2
 
14
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
Не може в Германия литър нафта да е 1,10 евро и в България да е толкова. В Германия хората получават от 1500 евро нагоре а тук... 500 евро максимум и то не навсякъде. Масово в България се работи за 200-250 евро на месец. Безумие. И ще ми казвате че българина искал в ЕС. Не, българина не иска да е в ЕС, българина иска да му се вдигне заплатата и да живее нормално а не да се чуди всеки ден откъде да вземе пари за да си храни семейството.... въпреки че всеки ден ходи на работа. Осъзнайте се, хора..
56
2
 
1
 
! Отговори
българина преди 7 години
Господа статистици, 62 е гранична стойност, по важното е Трендафил! След 3 месеца ще си говорим пак, с по 3% на месеца надолу...
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
харесвам ЕС , но не харесвам това че ни ползват за пешки и ни тъпчат като третокласен народ , а няма да коментирам и неадекватната политика , така че ако няма промени аз съм за EHIT
54
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗащо ЕС все ние виновен, а не руските олигарси?!Ами пич, руските бандити построиха заводи и предприятия , които по заръка на ЕС вече 25 години приватизирват, разграбват и продават на срап...С помща на Русия построихме АЕЦ Кузлодуй и щяхме да строим АЕЦ Белене, а с помощта на ЕС затваряме АЕЦ Кузлодуй и заличаваме Белене...Обещаваха ни Набуко, само и само да не строим Южен поток и кво, с пръст в д*пето останахме...Това е ЕС, долна и лицемерна немско-американска организация!
53
5
 
9
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
Или Галъп се правят на ударени или нашите журналисти списват статии за да се правят на вървежни. Кви 61%? Никой от българите не иска да е в ЕС. Що за глупости??? Кой ще иска да е в някакъв съюз за който ще му разправят че е добре за него и че е пълно правен член, след като е винаги на опашката и е орязан откъм заплащане в собствената си държава? Аз не искам да съм в ЕС, защото приравниха всички цени с тези в ЕС, обаче заплатата ми е все още 200 евро, докато в другите страни взимат в пъти повече
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 63Ще, ще. По-добре емигрирай в Русия, че в близките 50 години ще сме в ЕС.
51
0
 
10
 
! Отговори
Р преди 7 години
Ние сме все на опашката, винаги последни, все не разбрали, не чули, не видяли......горкичките ние....
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СлавянщинатаСамо да не побеснееш от злоба.
49
0
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 7 години
Въпросът не е приключен, тъй като и в двата съюза има механизми за напускане. :)
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прочетох само заглавието и като видях галъп се отказах да чета на долу , пропагандата е голяма работа за лабилни индивиди
47
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е член на ЕС и НАТО! Въпросът е приключен!
46
14
 
5
 
! Отговори
IT преди 7 години
Мизерниците, некадърниците и нещаснтиците са против ЕС. Интелигеннтите българи не си губят времето да пишат глупости по форумите, а се възплозват от предимствата на Евросъюза и е нормално да се ЗА членството ни в ЕС.
45
5
 
7
 
! Отговори
____________________ преди 7 години
Нека направят референдум и ще видят, НО ДА НЕ НАГЛАСЯТ РЕЗУЛТАТА! ЕС е една долна и лицемерна организация създадена да укротява амбициите на неразумните немци...Бързо прогресират , но не знаят какво да правят с властта , която ги опиянява и довеждат нещата до световна война...Сега пак сядат на европейския трон, каквото каже Меркел - това е! За туй англетата напуснаха...В скоро време ще стане белята...А ние, ние по-добре да стоим настрана , когато големите си ги мерят....
44
3
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Какво стана с 80% русофили, които непрекъснато се споменаваха от руските слуги и пропагандатори? Или и от Галъп са шороши?
43
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС да го уха. Мало умниците превърнаха Европа в хибрид между Близкия Изток и Африка, а нас, дето сме им член ни порязват, дискриминират и ни третират като 3-то качество.
42
6
 
11
 
! Отговори
Славянщината преди 7 години
Лъжат платените от Сорос медии. Огромна част от българите, над 90%, искат милата ни Родина да напусне този гнусен съюзи да стане част от новитя проект на Руската Империя - Евразийския Съзю. Само турци, евреи и роми са за продължаване на членството в европейския измислен съзю. Новитя британски външне министър недвусмислено е заявил, че като се отърват от Брюкселсия хомот, мислят да започнат преговори за кандидатстване в Евразийския Съзю.