Не е открит атропин в храната на натровеното столично семейство

БАБХ: В случая не се касае за хранително отравяне
22 юли 2016 16:52, Анисия Иванова
6
Не е открит атропин в храната на натровеното столично семейство
Архив: Булфото

Не е открит атропин в храната на тричленното семейство от София, което беше прието по спешност през юни в Токсикологията на Пирогов след консумиране на яхния със заешко и гъби и не се касае за хранително отравяне.

Проверката е извършена след съмнение за отравяне на семейството, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

В пробите от гъби, яхния и подправки, взети от Българска агенция по безопасност на храните, не се констатира наличие на атропин. Изследвани са общо 8 проби в лаборатория в Европейския съюз за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на голяма търговска веригата в София, проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби, взети от препакетиращото предприятие.

Още по темата

Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие "Яхния със заешко“, което са консумирали хората, както и проба от брашното, черния и червения пипер, използвани за приготвянето й.

Всички проби са отрицателни за наличие на алкалоида, което дава основания на Българската агенция по безопасност на храните да счита, че в случая не се касае за хранително отравяне.

През месец юни БАБХ забрани за реализация всички количества култивирани печурки в голяма търговска верига, поради съмнение за токсикологично отравяне на семейство след консумация на гъби.

Сигналът за трима души със съмнение за натравяне с гъби е подаден от Столична РЗИ на 15 юни тази година. Двама са хоспитализирани в УМБАЛ "Александровска“, а един е пренасочен за лечение в "Пирогов“.

И тримата пациенти са консултирани от токсиколог в Пирогов, те са от едно семейство и са консумирали заешка яхния с лук и печурки. Гъбите са закупени от обект на територията на град София. С цел да предотврати други инциденти БАБХ незабавно наложи забрана за реализация и всички налични количества култивирани печурки бяха изтеглени от обектите на веригата в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: натровениБАБХатропин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е може ли да са продадени 10 тона гъби,а да има само 3-*** пострадали?????
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Външна намеса е, не гъби. Те са за заблуда. Престъпниците са се застраховали,но не им минал номера.
3
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
последно разбра ли се защо семеиството е било в болница
2
3
 
9
 
! Отговори
Любител на гъби преди 7 години
Сега трябва голямата търговска верига да скъса от съдилища и БАБХ и медиите, които толкова бяха сигурни че става въпрос за отравяне от гъби, веднага обявиха война на търговската фирма и със сигурност навредиха на името и. Аз пазарувам само от такива вериги и винаги оставам доволен.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атропин в описаната храна може да се очаква единствено вкаран от външен източник. Това, че има някои видове отровни гъби, не виждам как може да се очаква те да са източник. След като са имали потвърдени от две лаборатории резултати, не знам защо се спекулира със страха на хората.